«Δεν θα έχει δίκαιη δίκη στην Ελλάδα» Οι Γερμανοί δικαστές αποφάσισαν την αναβολή έκδοσης του Χριστοφοράκου

Ο κρατούμενος στο Μόναχο Μιχ. Χριστοφοράκος ανέκοψε μέσω Καρλσρούης την έκδοσή του στην Ελλάδα. Στο «παρά πέντε» το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε την παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές ζητώντας πίστωση χρόνου για να εξετάσει το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου να εκδοθεί ο πρώην μάνατζερ της Ζίμενς στην Ελλάδα.
Φωτογραφία
Η Γενική Εισαγγελία Μονάχου που χειρίζεται την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, μετά την παρέμβαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναγκάστηκε να τραβήξει χειρόφρενο. Για οποιαδήποτε κίνηση πλέον θα πρέπει να περιμένει το «πράσινο φως» από την Καρλσρούη (έδρα του δικαστηρίου).
Μετά την έγκριση της έκδοσης από το Εφετείο του Μονάχου, ο προϊστάμενος του τμήματος εκδόσεων, εφέτης εισαγγελέας Άλφονς Όμπερμαγιερ, δεν έχανε ευκαιρία να δηλώνει σε κάθε επικοινωνία ότι η Εισαγγελία «δεν είναι υποχρεωμένη να περιμένει» το Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι «προχωρά απρόσκοπτα» η διαδικασία παράδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, «ανά πάσα στιγμή» όπως χαρακτηριστικά τόνιζε. Ενώ γνώριζε ότι έχει υποβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων, η Γενική Εισαγγελία έδειχνε να επισπεύδει την εκτέλεση της απόφασης έκδοσης, εκμεταλλευόμενη και τη μεσολάβηση του Σαββατοκύριακου, για να μην προλάβουν οι δικαστές της Καρλσρούης να ανακόψουν την παράδοση........
Είναι ενδεικτικό ότι για τη Γενική Εισαγγελία Μονάχου αρκούσε η απόφαση για το πρώτο ένταλμα σύλληψης σχετικά με τη σύμβαση 8002/1997 μεταξύ Siemens- ΟΤΕ για να παραδώσει τον κ. Χριστοφοράκο στην Ελλάδα, μολονότι εκκρεμεί στο Εφετείο του Μονάχου ακόμα η απόφαση για το δεύτερο ένταλμα σύλληψης. Αυτό αφορά στις μίζες σχετικά με το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών c4i και σταματά επίσης σε αδικήματα που έχουν τελεστεί μέχρι το 2003, αλλά η απόφαση έχει «σκαλώσει» στα συμπληρωματικά στοιχεία που καλείται να προσκομίσει η Ελλάδα για τα πρωτόκολλα διαπραγματεύσεων και συμφωνιών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κατασκευάστριας εταιρείας του c4i.
Η ερμηνεία που δίνει η υπεράσπιση του Μιχ. Χριστοφοράκου είναι ότι η Γενική Εισαγγελία Μονάχου επιδεικνύει αυτό τον ζήλο για την έκδοσή του επειδή είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις εκείνων που θέλουν να καρπωθούν την επιτυχία της μεταφοράς του στην Ελλάδα.
Τα επόμενα βήματα
Με την παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου παγώνει κάθε διαδικασία παράδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα μέχρι «νεωτέρας» από την Καρλσρούη (έδρα του δικαστηρίου). Το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει ως αβάσιμο το αίτημα για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία παράδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Εάν όμως πει «ναι» στα ασφαλιστικά μέτρα, η υπόθεση θα περάσει στην εξέταση επί της ουσίας της προσφυγής του Μιχ. Χριστοφοράκου στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το βασικό επιχείρημα της προσφυγής στην Καρλσρούη είναι ότι η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου που ενέκρινε την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα παραβιάζει το βασικό συνταγματικό δικαίωμά του περί προστασίας ενός Γερμανού υπηκόου από την έκδοσή του σε άλλη χώρα προκειμένου να διωχθεί ποινικά. Στο άρθρο 16, 2 του γερμανικού Συντάγματος ορίζεται σχετικά: «Κανένας Γερμανός δεν επιτρέπεται να εκδοθεί στο εξωτερικό. Με νόμο μπορεί να θεσπιστεί μία αποκλίνουσα ρύθμιση για την έκδοση σε άλλη χώρα- μέλος της Ε.Ε. ή στο Διεθνές Δικαστήριο, στον βαθμό που τηρούνται οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου». Η τελευταία αυτή αναφορά αποτελεί το «πάτημα» για την υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου που υποστηρίζει ότι δεν αναμένεται μια «δίκαιη δίκη» για τον πελάτη της στην Ελλάδα. Ενισχυτικό στον φάκελο της προσφυγής στην Καρλσρούη είναι και το επιχείρημα ότι το Εφετείο του Μονάχου εξέδωσε την απόφαση έκδοσης χωρίς να ικανοποιήσει το αίτημα της υπεράσπισης του κ. Χριστοφοράκου για ανοιχτή συνεδρίαση.
Μπούμερανγκ οι κινήσεις του ανακριτή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου
ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ για τις ελληνικές δικαστικές αρχές κινδυνεύουν να αποδειχθούν οι νομικές ακροβασίες του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, στις οποίες στηρίζει τώρα τις ελπίδες του για τη μη έκδοσή του στη χώρα μας ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens. Με όπλο έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό βουλευμάτων που εξέδωσαν τα δικαστικά συμβούλια (Εφετών και Πλημμελειοδικών), ακυρώνοντας ισάριθμες πράξεις του κ. Ζαγοριανού στο πλαίσιο της ανάκρισης για το σκάνδαλο Siemens, δίνει μάχη κατά των ελληνικών αρχών ο Μιχ. Χριστοφοράκος προκειμένου να επιτύχει την παραμονή του στη Γερμανία.
Στην προσφυγή που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή οι δικηγόροι του ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας επικαλούνται παραβίαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, επισείοντας τον κίνδυνο της μη δίκαιης δίκης, σε περίπτωση που ο εκζητούμενος έρθει αντιμέτωπος με τις ελληνικές δικαστικές αρχές.
«Ψυχρολουσία» τα βουλεύματα Τα βουλεύματα αφορούν κυρίως την άρνησή του να χορηγήσει το σύνολο του υλικού της δικογραφίας στους κατηγορουμένους για την ίδια υπόθεση, όπου- ας σημειωθεί- είχε ένθερμο υποστηρικτή και τον τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. Η επιμονή του κ. Ζαγοριανού, παρά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, είχε ως συνέπεια να δεχθεί «ψυχρολουσία» από τα δικαστικά συμβούλια που έκριναν το ζήτημα, αλλά και να ακυρωθούν οι απολογίες των κατηγορουμένων για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Και για Καραβέλα Τα βουλεύματα αυτά, σε συνδυασμό με τη μεταχείριση που επιφύλαξε στα μέλη της οικογένειας τού επίσης φυγόδικου Χρ. Καραβέλα, καθώς και με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων με τα οποία επικρίθηκε η τακτική του κ. Ζαγοριανού, έχουν υποβληθεί προς κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Παράλληλα οι συνήγοροι του Μιχ.
Χριστοφοράκου επικαλούνται παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, την οποία στηρίζουν στη διαφορετική αποτίμηση του αδικήματος της δωροδοκίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο να του επιβληθεί εδώ ποινή ισόβιας κάθειρξης για μια κατηγορία που, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, συνιστά πλημμεληματική πράξη.


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails