Κάνει πίσω για τα στοιχεία ο «κύριος Ζίμενς»


Αρνητική απάντηση Χριστοφοράκου στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
Έλλειψη στοιχείων δείχνει, κατά το ΠΑΣΟΚ, η αρνητική απάντηση που δόθηκε από την πλευρά των Γερμανών συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου στην επιστολή του γραμματέα του κόμματος κ. Γ. Ραγκούση, με την οποία ζήτησε χθες να προσκομίσουν ό,τι στοιχεία- αποδείξεις ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο πελάτης τους κατά του ΠΑΣΟΚ.
Φωτογραφία▅ Η επιστολή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση προς ..............
τον δικηγόρο του Μ. Χριστοφοράκου, με την οποία απαιτούσε να του δοθούν ό,τι στοιχεία- αποδείξεις ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο πελάτης τους κατά του κόμματος
Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως μια «σημαντική νίκη» στην προσπάθειά του να έρθουν «όλα στο φως», πολύ περισσότερο, καθώς, όπως έλεγαν, η άρνηση των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου αφορά και την περίοδο 2004-2007 για την οποία ήδη έχει καταδικαστεί στη Γερμανία και συνεπώς δεν υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα, όπως ισχυρίζονται στην αρνητική δήλωσή τους. Ακριβώς για να εξουδετερώσει τυχόν επιχείρημα για εκκρεμούσα δίκη, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης είχε περιλάβει στην επιστολή του πρόσκληση να παρασχεθούν «το σύνολο των στοιχείων- αποδείξεων που ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο κ. Χριστοφοράκος και σε κάθε περίπτωση όσα ετέθησαν υπόψη της γερμανικής Δικαιοσύνης».
Απέφυγε η Ν.Δ.
Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ που έγινε με απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου βασίστηκε στη δήλωση του κ. Κουρσάβε στο «Βήμα» (11/8/2009) ότι «αν η Ν.Δ. θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα. Θα το διαβιβάσω αμέσως στον πελάτη μου. Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα της απαντήσει επακριβώς». Όπως είναι γνωστό, η Ν.Δ. απέφυγε να απευθύνει αίτημα για γνωστοποίηση των στοιχείων που την αφορούν, με το επιχείρημα ότι δεν συνδιαλέγεται με υποδίκους. «Δεν θα κάνουμε διάλογο με υποδίκους, αλλά δεν θα πρέπει να κάνουμε και τους κουφούς», είχε απαντήσει δηκτικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Δημ. Ρέππας. Λίγες μόλις ώρες μετά την αποστολή της επιστολής από τον κ. Ραγκούση, ο εκ των δικηγόρων του κ. Χριστοφοράκου κ. Στ. Κουρσάβε απέρριψε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ. «Τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση δόθηκαν στη Δικαιοσύνη και δεν θα δοθούν πουθενά αλλού», είπε στα «ΝΕΑ».
«Η άρνηση αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία», τόνισε χθες στα «ΝΕΑ» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε σπεύσει προκαταβολικά να πει ότι τυχόν άρνηση- τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε δημόσια δέσμευση ότι θα δοθούν στοιχεία για τη Ν.Δ.- «θα λέει κάτι πολύ σημαντικό: Θα λέει ότι είναι προφανές ότι μάλλον δεν υπάρχουν στοιχεία. Διότι, συνέχισε, αν υπήρχαν θα εδίδοντο».
«Δικαιωμένο το ΠΑΣΟΚ»
Παράλληλα από την Ιπποκράτους τονιζόταν χθες αρμοδίως ότι από αυτήν την εξέλιξη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ δικαιωμένο για την επιλογή του να ζητήσει στοιχεία και «να μην κάτσει στα αυγά του», όπως έκανε η Ν.Δ. και ο κ. Κ. Καραμανλής. Ταυτόχρονα εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για πιθανές ύποπτες και σκοτεινές πτυχές και τυχόν συναλλαγές πίσω από τη δημόσια πρόσκληση- μήνυμα προς τη Ν.Δ. για αποστολή στοιχείων, να ακολουθεί αιδήμων σιωπή από το Μέγαρο Μαξίμου και μετά, όταν το ΠΑΣΟΚ ζητά τα στοιχεία που λένε ότι έχει γι΄ αυτό, να υπάρχει άρνηση.
«Τι συμφωνίες μπορεί να βρίσκονται πίσω απ΄ αυτή την αντιφατική στάση;», έλεγε χθες στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι επόμενες κινήσεις
Οι επόμενες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, πέραν των πολιτικών πρωτοβουλιών, περιλαμβάνουν και νομικές κινήσεις. Καθώς βάσει δικονομικών περιορισμών υπάρχει προβληματισμός εάν ένα κόμμα μπορεί να κινηθεί δικαστικά, δεν αποκλείεται να κινήσει σχετική διαδικασία ο κ. Κ. Γείτονας, όπως έχουν ήδη γράψει «ΤΑ ΝΕΑ». Το βέβαιο είναι, λένε στελέχη του κόμματος, ότι σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, θα κινηθεί διαδικασία συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής παρ΄ όλο που από τις μεθοδεύσεις της Ν.Δ. υπήρξε παραγραφή. «Το ΠΑΣΟΚ εξαντλεί- όπως και με την περίπτωση της επιστολής Ραγκούση- κάθε περιθώριο για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», τόνισε αρμόδια πηγή, ενώ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου κ. Ντίνος Ρόβλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πλαίσιο της προσπάθειας για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Μonachus monachus
Του Γιώργου Βέλτσου
Μετά και τις φιλοκυβερνητικές δηλώσεις των συνηγόρων του, αμφιβάλλετε ότι ο κ. Χριστοφοράκος είναι προστατευόμενο είδος;

Μεθοδεύσεις και φαρισαϊσμοί
Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου www.mylopoulos.gr

Όσο η υπόθεση της Siemens βρισκόταν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι κατηγορίες βάραιναν αποκλειστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η αξιοπιστία των καταθέσεων δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Σήμερα που η ανάληψη της διερεύνησης του σκανδάλου από τη γερμανική Δικαιοσύνη και η επέκταση της ανάκρισης και μετά το... σωτήριο έτος 2004 αποκαλύπτουν τη δικομματική διάσταση του χρηματισμού, η κυβέρνηση προσχωρεί καθυστερημένα στο δόγμα «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Μόνο που αυτό ισχύει εξίσου και για εκείνους που προκειμένου να κρύψουν τη δική τους ενοχή, καταφεύγουν στον αντιπερισπασμό της ανάδειξης των ευθυνών των... άλλων.
Το πολιτικό μήνυμα της υπόθεσης πάντως δεν εξαντλείται σε λογικές συμψηφισμού όσον αφορά την ενοχή των δύο μεγάλων κομμάτων, ούτε όμως και στον μύθο της αθωότητας των λεγόμενων «μικρών». Για τα οποία η μη ανάληψη, μέχρι σήμερα, κυβερνητικών ευθυνών δεν συνιστά ικανοποιητικό τεκμήριο αθωότητας.
Εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει σήμερα μια και έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, είναι οι μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, αμετανόητη από το πάθημα του Βατοπεδίου, επιμένει στα σκοτάδια της συγκάλυψης και του υποκριτικού φαρισαϊσμού. Πρώτα αρνούμενη πεισματικά τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για ένα σκάνδαλο κατ΄ εξοχήν πολιτικό, με πρόσχημα την προστασία της δικαστικής διερεύνησής του από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια αφήνοντας τον Χριστοφοράκο να αποδράσει στη Γερμανία, προκειμένου να επιληφθεί η γερμανική Δικαιοσύνη και να συρρικνωθεί το ελληνικό κατηγορητήριο. Και τέλος παριστάνοντας υποκριτικά ότι αγωνίζεται να σύρει σιδηροδέσμιο τον Χριστοφοράκο στα ελληνικά δικαστήρια, τώρα που οι λιγοστές κατηγορίες για τις οποίες αυτός καλείται να απολογηθεί, είναι εντελώς ακίνδυνες για την ίδια.
Η ιστορία αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και παραγωγή μηδενικού έργου... Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ



Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails