Των ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Μετά τη βόμβα που έριξε στην ελληνική πολιτική σκηνή, υποδεικνύοντας τον Γ. Βαρθολομαίο και τον Κ. Γείτονα ως τους αποδέκτες πολιτικού χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» της Ζίμενς, ο καταζητούμενος Μιχ. Χριστοφοράκος παραδίδεται άμεσα στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται υπό την ομηρία νέων αποκαλύψεων, ενώ η ογκώδης δικογραφία, για το μεγάλο σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα, είναι ανοιχτή: «Οι δικαστικές εξελίξεις τρέχουν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα» λένε ανώτερες δικαστικές πηγές. Η «Ε» παρουσιάζει τον ρόλο που φέρεται να είχε στην υπόθεση ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, τις διαδρομές των «υπόπτων» εμβασμάτων για την αποκαλούμενη «συμφωνία του 2%», όπως καταγράφονται στην ποινική δικογραφία, καθώς και τις εκ διαμέτρου αντίθετες καταθέσεις του σε Ελλάδα και Γερμανία για τις μίζες σε πολιτικά κόμματα.....
Τι είπε για τις «κομματικές πληρωμές»
Στις 26 Μαΐου 2008, ο Μιχ. Χριστοφοράκος, με την ιδιότητα του υπόπτου, κατέθεσε για πρώτη φορά, αρνούμενος τα πάντα, ενώπιον του εισαγγελέα, Π. Αθανασίου, που διενεργούσε την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.
Οι γραπτές εξηγήσεις που έδωσε στην ελληνική Δικαιοσύνη σε τίποτα δεν θυμίζουν τα όσα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανίδα εισαγγελέα Μπόιμλερ-Χεσλ, για «κομματικές πληρωμές» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δίνοντας μάλιστα τα ονόματα των Γ. Βαρθολομαίου και Κ. Γείτονα.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ στον Ελληνα εισαγγελέα
Από τις πρώτες σειρές των έγγραφων εξηγήσεων, αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξή του στο σκάνδαλο. Στρέφεται μάλιστα κατά των Γερμανών πρώην διαχειριστών των ταμείων της μητρικής Siemens, Ρ. Ζίκατσεκ και Μ. Κουτεσνρόιτερ, που στις απολογίες τους τον εμπλέκουν στην υπόθεση, καθώς τα όσα αναφέρουν «είναι απολύτως ψευδή και εντάσσονται στο πλαίσιο της αυτοπροστασίας τους».
Αναφέρει μεταξύ άλλων:
* Για το «πολιτικό» χρήμα ότι «τα περί προσφοράς χρηματικών ποσών σε υπουργούς, υπουργεία κ.λπ. είναι απολύτως φανταστικά και ανυπόστατα», ενώ για το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι «το μοναδικό μέλημα της εταιρείας ήταν η εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της εταιρείας SAIC (αντισυμβαλλόμενης στη σύμβαση υπεργολαβίας), πράγμα στο οποίο ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια».
* Για τους Ρ. Ζίκατσεκ και Μ. Κουτσενρόιτερ: τα όσα αναφέρουν «εξυπηρετούν τις ανάγκες προσωπικής τους άμυνας κατά των κατηγοριών που τους βαρύνουν». Για να τεκμηριώσει τις «αντιφάσεις, γενικότητες, αοριστίες και λογικά κενά», που περιέχουν τα λεγόμενα των δύο ανδρών, αναφέρεται στην κατάθεση του Ρ. Ζίκατσεκ ενώπιον των Αρχών του Λίχτενσταϊν στις 21/06/2005 και σε επιστολή του προς τον συνήγορό του τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, στις οποίες «ουδέν περί του προσώπου μου αναφέρει».
Για τον Μ. Κουτσενρόιτερ, ισχυρίζεται ότι «οι απαντήσεις του και μάλιστα αυτές που με περίσκεψη έγιναν εγγράφως και υπό τη συνδρομή του συνηγόρου του είτε αναιρούν προηγούμενους ισχυρισμούς του είτε θέτουν υπό αμφισβήτηση μεταφερόμενους από τον ίδιο ισχυρισμούς του συγκατηγορούμενού του, Ζίκατσεκ».
* Για τις υπεράκτιες εταιρείες ότι τα όσα λέγονται για την εμπλοκή του σε αυτές δεν έχουν καμία αξιοπιστία, καθώς «ουδεμία σχέση (ιδιοκτήτη, μετόχου, διευθυντού, beneficial owner) με συνδέει με υπεράκτιες εταιρείες, όπως αναφέρεται».
ΚΑΤΑΘΕΣΗ στη Γερμανίδα εισαγγελέα
Σχεδόν 16 μήνες μετά, οι κατηγορίες σε βάρος του από «φανταστικές και ανυπόστατες» μετατρέπονται σε πραγματικά γεγονότα. Η πρόσφατη απόφαση των γερμανικών Αρχών, με την οποία επιβλήθηκε στον κ. Χριστοφοράκο ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικού προστίμου 750.000 ευρώ, αναφέρεται στα όσα το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens κατέθεσε ενώπιον της εισαγγελέα Μπόιμλερ-Χεσλ.
Ανάμεσα σε άλλα κάνει λόγο:
* Για το «πολιτικό» χρήμα: Ανέφερε τα ονόματα των Γ. Βαρθολομαίου της Ν.Δ. και Κ. Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτών θα παρείχε την περίοδο 2004 και μετά, στα δύο κόμματα χρήματα, συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα, αναγράφεται ότι «οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα, την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρείας Siemens, ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους».
* Για τους Ρ. Ζίκατσεκ και Μ. Κουτσενρόιτερ: τον Φεβρουάριο του 2004, ο Μ. Χριστοφοράκος ρωτήθηκε από τον Μ. Κουτσενρόιτερ τι θα μπορούσε να κάνει κανείς, ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη λήξη του έργου και την παραλαβή. «Του ανακοινώσατε ότι η υφιστάμενη "2% έννοια", δηλαδή η παροχή πληρωμών σε κόμματα ώστε αυτά να διατάσσουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες κατά την παραλαβή των έργων να ασκούν την κρίση τους υπέρ της Siemens, είναι επαρκής για μια επιταχυνθείσα εργασία», με αποτέλεσμα την έγκριση από τον Κουτσενρόιτερ.
Οσο για τον Ζίκατσεκ, σήμερα τον χαρακτηρίζει ως τον άνθρωπο που έστειλε την περίοδο από Αύγουστο έως Νοέμβριο 2004 από τα «μαύρα ταμεία» επτά εμβάσματα, συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ, στον ελβετικό λογαριασμό υπεράκτιας εταιρείας.
* Για τις υπεράκτιες εταιρείες: Αναφορά γίνεται στη «Fairways Ltd», με νόμιμο εκπρόσωπο τον Αλ. Λέτσα (σ.σ. ισχυρίζεται ότι ακολουθούσε εντολές Χριστοφοράκου), «του οποίου η οικογένεια είχε στενές σχέσεις με τη Siemens».
Από τα επτά εμβάσματα, συνολικού ποσού 1.750.000 ευρώ, που εισρέουν στον ελβετικό λογαριασμό της υπεράκτιας, υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 200.000 ευρώ προωθήθηκαν από τον Μιχ. Χριστοφοράκο «σε κάποιο μη εξακριβωμένο χρονικό σημείο μετά τα εμβάσματα αυτά», αλλά και ότι «σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα με τους ταμίες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων τακτική παραδώσατε σε χρονικό σημείο μη επαρκώς εξακριβωμένο μέχρι το έτος 2005-2006 τα χρήματα στον Γ. Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής οικονομικού της Ν.Δ. και τον Κ. Γείτονα του ΠΑΣΟΚ».
Τι κατέθεσαν στους εισαγγελείς Γερμανοί και Ελληνες
Τι έχουν πει, όμως, στις δικαστικές αρχές σε Ελλάδα και Γερμανία οι άνθρωποι που φέρονται να γνώριζαν τον Μιχ. Χριστοφοράκο;
Από τη γραμματέα του μέχρι και τον Ρ. Ζίκατσεκ, πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως «τον ισχυρό άνδρα της Siemens», που το όνομά του ήταν «απολύτως σεβαστό και εγγύηση» στον επιχειρηματικό κόσμο. Γι' αυτό, άλλωστε, αρκετοί δηλώνουν και «πλήρη άγνοια» για τα όσα ποινικώς κολάσιμα φέρεται να έπραξε ο τέως διευθύνων σύμβουλος.
Αναλυτικότερα:
* Ο Ρ. Ζίκατσεκ, διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, στην κατάθεση που έδωσε τον Οκτώβριο του 2008 στον Ελληνα ανακριτή, κάνει επανειλημμένες αναφορές στις «πληρωμές ύψους 2% του τζίρου, τις οποίες ζητούσε αποκλειστικά ο Χριστοφοράκος».
Οπως εξηγεί, μόνο το 2004 το ύψος των χρημάτων έφτασε τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ για το έργο C4Ι επίσης το 2004 οι πληρωμές ανέρχονταν περίπου στα 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, βεβαιώνει ότι ήταν ενήμερος από τον Μιχ. Χριστοφοράκο, πως μέσω των πληρωμών «καλλιεργούνταν οι σχέσεις της εταιρείας με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.», όμως «δεν ανέφερε ποτέ τίποτα πέρα από αυτό» και «συμπεριφερόταν σχετικά με το θέμα πολύ συνωμοτικά».
* Ο Μ. Κουτσενρόιτερ, επίσης διαχειριστής των «μαύρων ταμείων», υποστηρίζει ενώπιον της Εισαγγελίας Μονάχου τον Ιούλιο του 2006 πως ο Χριστοφοράκος «μου είπε ότι θα χρηματοδοτούσε και τα δύο κόμματα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση και μετά τις εκλογές η Siemens θα εξακολουθήσει να έχει την εύνοια των πολιτικών. Από αυτά που έλεγε, κατάλαβα ότι θα χρηματοδοτούσε και τα δύο μεγάλα κόμματα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Τον παρέπεμψα στον κ. Ζίκατσεκ».
* Η Αικατερίνη Τσακάλου, βοηθός του Μιχ. Χριστοφοράκου, καταθέτει στον ανακριτή Ζαγοριανό τον Φεβρουάριο του 2009 ότι «είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, δημιουργικός, φιλόδοξος και θέλει συνεχώς να κερδίζει επαγγελματικά και δεν του αρέσει να χάνει στον τομέα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Οσο ήταν διευθύνων σύμβουλος, ήταν ο ισχυρός άνδρας της Siemens και είχε τη συνολική διεύθυνση της εταιρείας».
Λόγω της θέσης της, ήξερε ότι «μέσα στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων είχε κατά καιρούς επαφές με πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικά στελέχη», ενώ φυλούσε στη Γενική Διεύθυνση της εταιρείας στοιχεία που διέθετε ο Μιχ. Χριστοφοράκος για «παροχές της εταιρείας σε πολιτικούς». Αναφέρει η βοηθός: «Τα στοιχεία ήταν εμπιστευτικά και αφορούσαν οικιακές συσκευές, συμμετοχή σε ταξίδια ή σε εκδηλώσεις και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακό. Ο κ. Χριστοφοράκος έκανε πάντα αυτές τις παροχές, ήταν συνήθης πρακτική».
* Ο Αλ. Λέτσας, που εμφανίζεται ως δικαιούχος της υπεράκτιας εταιρείας «Fairways», μέσω της οποίας ο Μιχ. Χριστοφοράκος φέρεται να διακινούσε εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει κατά την προκαταρκτική έρευνα ότι ίδρυσε την εταιρεία, με τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, έπειτα από προτροπή του τελευταίου. Αιτιολογία του Μιχ. Χριστοφοράκου ήταν ότι «θα τη χρειάζονταν για τους αναπτυξιακούς σκοπούς της Siemens, χωρίς να εμφανίζεται η ίδια».
Υποστηρίζει ότι είχε πολύ καλές κοινωνικές σχέσεις με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens και ότι «το όνομα της Siemens και του κ. Χριστοφοράκου ήταν απολύτως σεβαστό και εγγύηση και κανείς δεν διενοείτο ότι μπορεί να υπάρχουν υπόνοιες παρανόμων δραστηριοτήτων».
* Ο Γ. Καλδής, νόμιμος εκπρόσωπος της υπεράκτιας «Placid Blue», από την οποία φέρεται να διακινήθηκαν «ύποπτα» εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ, κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος στην προκαταρκτική έρευνα. Στο γραπτό του υπόμνημα, δηλώνει «στενός φίλος» του Μιχ. Χριστοφοράκου από το 1997, ενώ από το 2001 τον «διευκόλυνε στη μεταφορά, μέσω τραπεζικού λογαριασμού στο Μονακό, διαφόρων χρηματικών ποσών της μητρικής εταιρείας Siemens, που προορίζονταν για δραστηριότητες στα Βαλκάνια».
Οπως λέει, τα χρήματα εμβάσθηκαν έπειτα από οδηγία του Χριστοφοράκου, τον οποίο «δεν είχα κανέναν απολύτως λόγο να αμφιβάλλω τόσο για την αλήθεια των λεγομένων του όσο και για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα ενός πολυεθνικού κολοσσού».
* Ο Θεόδ. Τσουκάτος, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κων. Σημίτη, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα από τη Siemens (σ.σ. ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα ήταν οικονομική ενίσχυση για το κόμμα εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, πράγμα που διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ), περιγράφει στο γραπτό του υπόμνημα τον τρόπο με τον οποίο τον προσέγγισε ο Μιχ. Χριστοφοράκος:
«Τον δέχθηκα σε ραντεβού που κλείστηκε υπηρεσιακά στις 20/10/1998 στο γραφείο μου. Η συζήτησή μας ήταν γενικού πολιτικού περιεχομένου και κατέληξε, απ' τη δική του αποκλειστική πλευρά, σε έκφραση επιθυμίας της εταιρείας που εκπροσωπούσε, να συμβάλει στην ενίσχυση του κόμματος εν όψει της οικονομικής μας εξόρμησης, για το συνέδριο και τις ευρωεκλογές, δίχως να ζητήσει απολύτως κανένα αντάλλαγμα ή να το συνδέσει με οποιαδήποτε εταιρική δραστηριότητα», ισχυρίζεται ο Θ. Τσουκάτος και προσθέτει ότι σε μεταγενέστερη συνάντησή τους ο Μιχ. Χριστοφοράκος μίλησε για το ακριβές ποσόν (1.000.000 μάρκα), αλλά και πάλι δεν ζήτησε ανταλλάγματα.
Οι διαδρομές του χρήματος από τα «μαύρα ταμεία» στις off shore
Δύο ήταν οι υπεράκτιες εταιρείες μέσα από τις οποίες ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, όπως τον αποκαλούσαν, «προωθούσε» από το 2001 το περιβόητο πλέον 2%, ποσοστό του ετήσιου τζίρου της εταιρείας, που διοχευτευόταν, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.
Οι off-shore «Fairways Estates Ltd» και «Placid Blue Corporation» μπορεί να εμφάνιζαν ως νόμιμους εκπροσώπους τούς Αλ. Λέτσα και Γ. Καλδή αντίστοιχα, που και οι δύο δηλώνουν στενοί φίλοι του Μιχ. Χριστοφοράκου πάνω από μία δεκαετία, όμως τα «ινία» φαίνεται πως κρατούσε ουσιαστικά ο τελευταίος.
Από τα τέλη του 2003 και έπειτα, περίοδος που πια απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη μετά την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, εκατομμύρια διακινήθηκαν μέσω εμβασμάτων, με αφετηρία τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Μέσα από διάφορους σταθμούς έφταναν στις δύο εταιρείες, από όπου και συνέχιζαν το «ταξίδι» τους.
Fairways Ltd
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, συνολικά επτά εμβάσματα -καθένα ύψους 250.000 ευρώ- «φτάνουν» από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2004 στον λογαριασμό της «Fairways Ltd» στη UBS της Βασιλείας (Ελβετία).
Από εκεί η εντολή Χριστοφοράκου, όπως άλλωστε την αποκαλεί ο Αλ. Λέτσας, είναι να εμβαστούν 422.000 ευρώ. Αποδέκτες είναι οι εταιρείες «Pimpernel Shipholding Ltd» και «Martechnic Bunkering».
Placid Blue Corp
Η «Placid Blue» από την άλλη, έχει «συμβάλει» στη διακίνηση περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ. Σχεδόν 27 εμβάσματα έχουν καταλήξει σε αυτήν από το καλοκαίρι του 2003 έως και το φθινώπορο του 2005, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της υπηρεσίας δίωξης κοινού εγκλήματος από το πριγκιπάτο του Μονακό.
Τα χρήματα που έχουν εμβαστεί από την υπεράκτια φαίνεται πως έχουν ποικίλους αποδέκτες σε Ελβετία, Βέλγιο, Μεγ. Βρετανία και αλλού. Ανάμεσα στα «διασημότερα» εμβάσματα περιλαμβάνονται:
* Δύο, ύψους 138.000 ευρώ, προς λογαριασμό με την κωδική ονομασία «Matis», της Shroders Bank Ζυρίχης (Οκτώβριος 2003).
* Ενα, ύψους 121.649,48 ευρώ, προς τον λογαριασμό με τον κωδικό «Ρόζος», σε τράπεζα των Βρυξελλών (Οκτώβριος 2003).
* Πέντε, ύψους 1.212.000 ευρώ, σε τράπεζα της Λευκωσίας υπέρ της εταιρείας «Martechnic Bunkering Ltd», με δικαιούχο τον επιχειρηματία Β. Τυρογαλά.
* Επτά, ύψους 1.100.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λονδίνου υπέρ της εταιρείας «Pimpernel Shipholding Ltd», ο νόμιμος εκπρόσωπος της οποίας δεν βρίσκεται εν ζωή (από 14/06/2004 έως 02/11/2004).
Ρόδος: Συναγερμός για την εξαφάνιση τριών ανήλικων κοριτσιών
Πριν από 31 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου