Η προσπάθεια έκδοσης στην Ελλάδα του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, κ. Μ. Χριστοφοράκου, συμπίπτει χρονικά με την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τον ανασχηματισμό.
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου, έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- καταλήξει στις κινήσεις που θα κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα και από σήμερα ξεκινά «κύκλο» επαφών με τους κορυφαίους υπουργούς προκειμένου να τις ανακοινώσει.............
Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει για ακόμη μία φορά να δώσει τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς ακυβερνησίας που επικρατεί στη χώρα, καθώς τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αλλά και του ανασχηματισμού οδηγούν τους υπουργούς αλλά και τους επικεφαλής των δημόσιων οργανισμών στην πλήρη απραξία.
Υπουργοί -τακτικοί συνομιλητές του κ. Καραμανλή- πρόκριναν τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και όχι των πρόωρων εκλογών. Καθώς -όπως εξηγούσαν- το να «στήσει» κάλπες αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός και με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί η έλευση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απόπειρα απόδρασης του πρωθυπουργού από το σκάνδαλο της Siemens.
Παράλληλα, στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι οι εκλογές τώρα ισοδυναμούν με παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένει πάνω από το 4%.
Στο πλαίσιο της αποφυγής των πρόωρων εκλογών εντάσσονται και οι διαρροές που έκαναν τις τελευταίες 48 ώρες μέλη του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού, ότι δήθεν η κυβέρνηση αναλαμβάνει (και πάλι) πρωτοβουλίες για την κάθαρση του πολιτικού βίου της χώρας.
Ουσιαστικά, οι σχετικές πληροφορίες περί νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για το «πολιτικό χρήμα» και οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών επιδιώκεται να λειτουργήσουν και ως επικοινωνιακό αντίβαρο στο ενδεχόμενο έλευσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens στην Αθήνα και των όσων σχεδιάζει (;) να καταγγείλει.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα αργήσει να ανακοινώσει τις αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς θέλει να εμφανιστεί στη ΔΕΘ έχοντας αφενός εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων και αφετέρου γνωρίζει ότι η διαιώνιση της σχετικής φιλολογία μόνο κακό κάνει στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους τομείς που θα δώσει έμφαση είναι:
* Στο επικοινωνιακό επιτελείο, όπου επικεφαλής αναμένεται να τοποθετηθεί κορυφαίος υπουργός.
* Στο κόμμα, με την αντικατάσταση του κ. Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος θα μετακινηθεί στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν φήμες περί μετακίνησης στο κόμμα του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, κάτι που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν.
* Στη λειτουργία της κυβέρνησης, με την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, με την αναβάθμιση του τομέα δημόσιας τάξης αλλά και της συγκρότησης υπουργείου Οικονομικών, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τα έσοδα του Δημοσίου.
Σύγκληση οργάνων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, προκειμένου αφενός να εκλέξει τον νέο γραμματέα και αφετέρου να τονώσει το ηθικό των βουλευτών και των κομματικών στελεχών.
ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ
Οι εισηγήσεις των κορυφαίων στον πρωθυπουργό
Πολλές και ποικίλες είναι οι απόψεις των κορυφαίων υπουργών σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του πρωθυπουργού και ειδικότερα στα θέματα εκλογές και ανασχηματισμός.
Ο κ. Καραμανλής, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ολιγοήμερες διακοπές του, συζήτησε με όλους, αλλά σε κανέναν δεν «άνοιξε τα χαρτιά του», προφανώς διότι δεν είχε αποφασίσει το τι θα πράξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή οι κ. Σιούφας και Παυλόπουλος, οι οποίοι είναι επίσης εξαιρετικά επιφυλακτικοί και προς το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού. Ο πρόεδρος της Βουλής αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών θεωρούν ότι το ισχύουν κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αποδώσει εάν κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς και παράλληλα σημειώνουν ότι το κόστος της προσφυγής στις κάλπες πρέπει να «χρεωθεί» εξ ολοκλήρου στον κ. Γ. Παπανδρέου. Υπέρ του ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ έχουν ταχθεί οι υπουργοί κ. Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος.
Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, έχει μιλήσει για τη δημιουργία ενός σχήματος μάχης, που θα πρέπει να οδηγήσει τη ΝΔ στις εκλογές οποτεδήποτε και εάν αυτές γίνουν. Κατά του ανασχηματισμού έχει ταχθεί ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος τονίζει στις κατ ιδίαν συζητήσεις του ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα «μετρά» μόλις οκτώ μήνες ζωής.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει επισημάνει ότι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Μάρτιο είναι μεγάλο και δύσκολο και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. Το ίδιο ενδεχόμενο δεν αποκλείει ούτε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία διευκρινίζει πάντως ότι η κυβέρνηση πριν «στήσει κάλπες» πρέπει να παρουσιάσει με ρεαλισμό την κατάσταση της οικονομίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου