ΠΡΙΝ -ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ- ΤΗ ΔΕΘ, ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ «Εμβόλιο» κατά της δυσαρέσκειας στον Καραμανλή

Τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή θα προσπαθήσουν να «θωρακίσουν» τα μέλη του οικονομικού επιτελείου στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου, εμμένοντας στη δοκιμασμένη (μόνον που τώρα άλλαξαν οι συνθήκες) συνταγή να τον απαλλάξουν από την εκφορά επώδυνων μέτρων.

Τον ρόλο του αλεξικέραυνου για τον Καραμανλή θα αναλάβουν να παίξουν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, αφήνοντας για τον πρωθυπουργό τα -όποια- ευχάριστα Τον ρόλο του αλεξικέραυνου για τον Καραμανλή θα αναλάβουν να παίξουν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, αφήνοντας για τον πρωθυπουργό τα -όποια- ευχάριστα Σουφλιάς, Παπαθανασίου και Χατζηδάκης θα επιχειρήσουν να ανεβεί στο βήμα της ΔΕΘ ένας «σίγουρος» αλλά και προεκλογικός Καραμανλής. Ορισμένα από τα επώδυνα (π.χ. μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τεκμήρια, περαιώσεις κ.λπ.) θα εξαγγελθούν πιθανώς νωρίτερα από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών -είναι ο μέχρι τώρα κυβερνητικός σχεδιασμός- να αποτελέσει μέρος των νέων επικαιροποιημένων προγραμμάτων σταθερότητας, ο οποίος θα δοθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη Οκτωβρίου.

Κόψε, κατάργησε, μείωσε

Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι τίποτε άλλο από τα «μόνιμα μέτρα» που θα αποδίδουν σε έσοδα και υποτίθεται θα δημιουργούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Στα μέτρα αυτά εντάσσονται σοβαρές περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων (σφίξιμο μισθών) και των Ασφαλιστικών Ταμείων (συντάξεις) αλλά και μέτρα μείωσης του κόστους των επιχειρήσεων με δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (τετραήμερο - τριήμερο εργασίας), κατάργηση κατωτάτων εγγυημένων μισθών για νεοεισερχόμενους κ.λπ., ελαστική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και της έκτασης ισχύος, και κ.ά.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Ο τρίτος «σταθμός» στις κυβερνητικές κινήσεις θα είναι ο νέος Προϋπολογισμός του 2010. Εκεί θα φανεί αν η κυβέρνηση θα αποφύγει νέες πρόσθετες φορολογίες ή θα έχουμε την τέταρτη κατά σειράν φοροκαταιγίδα μέσα σε 13 μήνες (Σεπτέμβριος 2008 - Οκτώβριο 2009).

Κατά τους τωρινούς σχεδιασμούς το βήμα της ΔΕΘ πρέπει να αποτελέσει «προεκλογικό μπαλκόνι» για τον κ. Καραμανλή, καθώς η προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανή οποιαδήποτε στιγμή μετά τον Σεπτέμβριο.

Στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα υπάρχει ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, εξαιτίας του γεγονότος ότι από όλες τις περιοχές της χώρας η Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή που έχει χτυπηθεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και όπου οι επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις, απολύουν, επιβάλλουν ελαστική εργασία ή και μαύρη χωρίς να υπολογίζουν ελέγχους και παρεμβάσεις.

Πιθανώς για να αποφύγει δονήσεις, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να δώσει τόνους αισιοδοξίας στην ομιλία του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η έξοδος από την κρίση αρχίζει να αχνοφέγγει και να παραπέμπει στο 2010. Φυσικά, όλα τα «κακά» θα επιρριφθούν στην κρίση και στην «ανεύθυνη τακτική του ΠΑΣΟΚ».

Πριν ανεβεί στο βήμα της ΔΕΘ τι ακριβώς διαμείφθηκε στις συνομιλίες του Γ. Παπαθανασίου με τους ομολόγους του και τους κοινοτικούς επιτρόπους που θα γίνουν στα περιθώρια του Ecofin στις 1-2 Σεπτεμβρίου (εάν αυτό δεν μετατεθεί για τις 7-8 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση θα γνωρίζει τις κοινοτικές προθέσεις για την παράταση που ζητάει η Ελλάδα για την επίτευξη ελλείμματος κάτω του 3% (δηλαδή το 2011 ή και το 2012).

Η «οικονομική διάσταση» του πρωθυπουργικού λόγου θα αρχίσει να συστηματοποιείται ίσως και με σύσκεψη της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής (Παπαθανασίου, Σουφλιάς, Χατζηδάκης) εντός της εβδομάδας. *





Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails