ΠΑΣΟΚ: Οι έξι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό

Panhellenic Socialist MovementImage via Wikipedia

Καταργείται ο «νόμος Πετραλιά» για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.
Κατάργηση του νόμου Πετραλιά για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις μειώσεις των συντάξεων, πιο ανταποδοτικές συντάξεις, άρση των αδικιών της διαδοχικής ασφάλισης και έκδοση των συντάξεων μέσα σε 3 μήνες προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική ασφάλιση.

Τις αλλαγές (7 στην ασφάλιση για τις συντάξεις και την υγεία και άλλες 6 για την απασχόληση) παρουσίασε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β Αθηνών Γ. Κουτρουμάνης.

Το πρόγραμμα για τις συντάξεις προβλέπει:.......1. Διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας στα Ταμεία με άμεση ενίσχυσή τους, έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας μέσα από κοινοπραξία των μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ). Όπως υπογράμμισε ο Γ. Κουτρουμάνης λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ δεν μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις τους, εάν δεν χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ποσό περίπου 500 εκατ. ευρώ το μήνα. Επιπλέον χρηματοδότηση θα χρειαστούν ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ, το ΝΑΤ, το ΤΠΔΥ.

2. Εκδοση συντάξεων το πολύ σε τρεις μήνες από όλα τα Ταμεία και άμεση πρόσβαση των πολιτών για να επισκεφθούν το γιατρό τους, να κάνουν τις εξετάσεις, να πάρουν τα φάρμακα.

3. Κατάργηση των τελευταίων διατάξεων που ψήφισε η Ν.Δ με τις οποίες αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνονται οι συντάξεις, αποκατάσταση αδικιών στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ΕΚΑΣ.

4. Αύξηση της βασικής σύνταξης των αγροτών και των ανασφάλιστων έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο.

5. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις που οδηγεί σε καλύτερο επίπεδο συντάξεων και ενισχύει το κίνητρο ασφάλισης, ώστε καμία ημέρα ασφάλισης να μη χάνεται.

6. Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, έτσι ώστε το κράτος να αναλάβει τη χρηματοδότησή τους για να ελαφρυνθούν τα Ταμεία. Η πρώτη εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ.

7. Δημιουργία Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει βιώσιμη προοπτική για τις επόμενες γενιές.

Απασχόληση
Για την τόνωση της απασχόλησης -που θα ενισχύσει και τα οικονομικά των Ταμείων με πρόσθετες εισφορές- ο Γ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι αυτή θα έρθει «μέσα από το νέο μοντέλο ανάπτυξης», αλλά και από πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν και θα είναι:

Η επανασύσταση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με αναθεώρηση και της μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να μην εγκλωβίζονται οι μετανάστες στη μαύρη εργασία.

Η κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ψήφισε η Ν.Δ. περιορίζοντας τη συλλογική αυτονομία και τις διαπραγματεύσεις.

Η αναμόρφωση και ουσιαστική αποκέντρωση του ΟΑΕΔ.

Η εφαρμογή προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας σε τομείς της πράσινης οικονομίας σε κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα κίνητρα πρόσληψης των νέων με τετραετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.



Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

Reblog this post [with Zemanta]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails