Οργιο δημιουργικής λογιστικής


Αν δεν κρατούσε ...διπλά βιβλία το έλλειμμα θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιο απ΄ ότι παρουσιάζεται και η χώρα θα είχε τεθεί αυτόματα στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επιστήμη ανήγαγε την δημιουργική λογιστική η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας της σε μία προσπάθεια να βάλει κάτω από το... χαλί υπέρογκα ελλείμματα .

Μέσω της ανεξήγητης διόγκωσης της «άσπρης τρύπας» , την ...αποσιώπηση των χρεών των νοσοκομείων και των άλλων υποχρεώσεων του δημοσίου, την επιμονή στις υψηλές εθνικολογιστικές προσαρμογές οι οποίες χωρίς τεκμηρίωση μειώνουν το έλλειμμα ,

την μεταφορά πληρωμών τόκων στο μέλλον μέσω swap και άλλων τρυκ επιχείρησε από το 2004 μέχρι και σήμερα να ωραιοποιήσει την δημοσιονομική εκτροπή.

Αν δεν κρατούσε διπλά βιβλία το έλλειμμα θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιο απ΄ ότι παρουσιάζεται και η χώρα θα είχε τεθεί αυτόματα στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης...............Για παράδειγμα αν φέτος εγγράφονταν στο έλλειμμα όπως άλλωστε θα έπρεπε τα χρέη του δημοσίου ύψους 16 περίπου δις ευρώ, απαλείφονταν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές και μέρος του αδικαιολόγητα υψηλού πλεονάσματος ΟΤΑ , Ασφαλιστικών Ταμείων και ΝΠΔΔ τότε το επιπλέον έλλειμμα θα προσέγγιζε τα 20 δις ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ.

Δηλαδή από το 6% που λέει ο υπουργός Οικονομίας ή το 8% με 10% που εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές το έλλειμμα θα εξακοντίζονταν μεταξύ 14% και 18% του ΑΕΠ.

Κι όλα αυτά από μία κυβέρνηση που ξεκίνησε το 2004 να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά προχωρώντας σε «απογραφή» ώστε να στηριχθεί σε ?αξιόπιστα δεδομένα.

Όμως αμέσως μετά το πέρας της «απογραφής» άρχισαν οι αλχημείες.

Το υπουργείο Οικονομίας προσδιόρισε το έλλειμμα του 2004 στο 5,3% για να ακολουθήσουν μία σειρά από αναθεωρήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με βασικό επιχείρημα ότι υπερεκτιμήθηκε η «άσπρη τρύπα») που το έστειλαν στο 7,4%.

Το 2005 το έλλειμμα έκλεισε στο 5,1% από 4,3% που αναγράφονταν στον προϋπολογισμό καθώς η Κομισιόν απαίτησε μεταξύ των άλλων να εγγραφούν στις δαπάνες εφάπαξ και όχι σταδιακά 518 εκατ. ευρώ που αφορούσαν σε πρόστιμα που έπρεπε να πληρώσει η χώρα μας εξαιτίας παρατυπιών σε έργα του Γ΄ ΚΠΣ.

Στο απόγειο της η δημιουργική λογιστική έφθασε το 2006 καθώς το οικονομικό επιτελείο ήθελε πάση θυσία να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% για να βγούμε από την επιτήρηση.

Έτσι κατέφυγε στα ακόλουθα τρυκ:

-Δεν ενέγραψε στον προϋπολογισμό τα χρέη των νοσοκομείων τα οποία την περίοδο εκείνη ήταν κοντά στα 2,5 δις ευρώ.

-Αντίθετα ενέγραψε απομειώσεις κεφαλαίου δημόσιων επιχειρήσεων ώστε να ρίξει το έλλειμμα αν και σύμφωνα με τους κανόνες της Γιούροστατ τα έσοδα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την μείωση του χρέους. Για παράδειγμα να αναφέρουμε τα 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα 300 εκ. από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

-Προχώρησε σε μεταφορά πληρωμής τόκων στο μέλλον μέσω swap με αποτέλεσμα παρά την αύξηση του δημοσίου χρέους και των επιτοκίων να μειωθούν «πλασματικά» οι τόκοι.

-Ο κωδικός του προϋπολογισμού «εθνικολογιστικές αναπροσαρμογές» διαμορφώθηκε το 2006 στα 1,2 δις ευρώ για να μειώσει ισόποσα το έλλειμμα. Στη συνέχεια και μετά τις ενστάσεις της Κομισιόν περιορίστηκε στα 885 εκατ. ευρώ.

-Γράφτηκαν έσοδα τα οποία όμως εισπράχθηκαν το 2007 όπως εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 1,2 δις ευρώ .

-Το δημόσιο έλαβε το Δεκέμβριο του 2006 δάνειο 1 δις ευρώ από την γνωστή από το σκάνδαλο των ομολόγων J.P. Morgan. Δάνειο το οποίο όταν βγήκε στο φως της δημοσιότητας λίγους μήνες μετά χαρακτηρίστηκε από τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη ως «πιστωτική διευκόλυνση».

Από το υπουργείο δεν δόθηκε ποτέ η παραμικρή πληροφορία για το εάν το ποσό αυτό έχει εγγραφεί ως έσοδο και σε ποιο κωδικό.

Το 2007 η κυβέρνηση έκανε λόγο για έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ και χρειάστηκε να έλθει κλιμάκιο της Γιούροστατ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2008, να ξεσκονίσει τα ?βιβλία και να το οριοθετήσει στο 3,6% ανοίγοντας τον δρόμο για τη νέα επιτήρηση η οποία ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα.

Το ίδιο έγινε για το περσινό έλλειμμα καθώς μετά από παρεμβάσεις της Κομισιόν και αλλεπάλληλες ανοδικές αναθεωρήσεις έκλεισε τελικά στο 5%.

Για εφέτος ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση προέβλεπε έλλειμμα μόλις 2%.! Σήμερα ακόμη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είναι σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια μέχρι που θα φθάσει και αν τελικά περάσει σε διψήφιο νούμερο.

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
imerisia.gr


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails