Με Θαπατέρο κατά εκβιασμών Γιώργος: «Δεν θα μας υπαγορεύσουν το πώς θα κυβερνήσουμε τον τόπο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ gpapachristos@dolnet.gr
Μια καινούργια, ακόμη πιο δύσκολη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές της, αρχίζει για την κυβέρνηση. Παρ΄ ότι οι δανεισμοί στους οποίους εξαναγκάστηκε να προσφύγει ήταν ελάχιστοι, και ουσιαστικά δεν χρειάστηκε να βγει στις διεθνείς αγορές υπό την πίεση της κάλυψης άμεσων ταμειακών αναγκών, η προοπτική ότι αυτό θα γίνει τις πρώτες ημέρες του 2010, προκαλεί ρίγη στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να είναι δυσμενέστατο για τη χώρα.
ΦωτογραφίαΟ Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει το θέμα της διεθνούς «συμμαχίας» στον Χοσέ Λουί Θαπατέρο, καθώς η.....................................
Ισπανία επίσης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους κερδοσκόπους. Ανάλογη κίνηση ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να κάνει και προς την πλευρά της Γαλλίας, εκμεταλλευόμενος ίσως τους σχετικούς προβληματισμούς του Νικολά Σαρκοζί
Στις αρχές της εβδομάδας, στη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τους άμεσους συνεργάτες του, δήλωσε επιμονή στο σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως το είχε περιγράψει πριν από περίπου 15 ημέρες στην έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Και τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στους εκβιασμούς των διεθνών αγορών που κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας. «Θα συνεχίσουμε έτσι όπως έχουμε σχεδιάσει. Δεν θα μας υπαγορεύσουν το πώς θα κυβερνήσουμε τον τόπο. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δικιά μας», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του και εκείνοι με τη σειρά τους έβγαλαν προς τα έξω την πεποίθησή τους ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα ξένα συμφέροντα που βάλλουν ομαδικά κατά της χώρας.
Χωρίς νομιμοποίηση. Οι συνεργάτες αυτοί όμως, όταν ρωτήθηκαν με ποιον ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει ο Πρωθυπουργός αν οι πιέσεις συνεχιστούν και υποβαθμίζεται συνεχώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δεν είχαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είχε ερωτηθεί πριν από μία εβδομάδα στην Κοπεγχάγη από «ΤΑΝΕΑ» για το πώς εκτιμάει το γεγονός ότι οι αγορές δεν αποτίμησαν θετικά ή στον βαθμό που εκείνος θα ανέμενε, το πακέτο μέτρων για την έξοδο από την κρίση, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει μια διεθνή «συμμαχία» κατά της κερδοσκοπίας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου για να απαντήσει στο ερώτημα μεταχειρίστηκε μια φράση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουί Θαπατέρο («δεν μπορεί διάφοροι οίκοι που δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση, να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις»), αλλά και έναν ανάλογο προβληματισμό του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Για τον Πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι απλώς η αφορμή: η αιτία είναι ότι το μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο επιδιώκει να έχει άμεσα κέρδη, σε μια περίοδο που τα περιθώρια κέρδους έχουν στενέψει απελπιστικά, ύστερα από την περσινή κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου είναι της θεωρίας, υποστηρίζουν αυτοί που τελευταία έχουν συνομιλήσει μαζί του, ότι απέναντι στις επιθέσεις αυτές, η αντίδραση πρέπει να είναι οργανωμένη και ομόθυμη. «Δεν καταλαβαίνει» για παράδειγμα, γιατί κάθε τόσο κάποιος κοινοτικός παράγοντας αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει την αναγκαιότητα «να λάβουν άμεσα μέτρα οι Έλληνες». Επίσης «δεν καταλαβαίνει» γιατί οι χώρες της ευρωζώνης δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη αλληλεγγύη και αφήνουν την Ελλάδα εκτεθειμένη στις επιθέσεις αυτές ή τις επιτείνουν με δηλώσεις τους- παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ή ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γιούνκερ.
«Κοινή η τύχη». Ο Γιώργος Παπανδρέου, που είναι της άποψης ότι η Ελλάδα «δεν θα πληρώσει τα σπασμένα όλης της Ευρώπης, αλλά μόνο τα δικά της, αν χρειαστεί», προετοιμάζεται για μια εκστρατεία πολιτικής «επανασυγκόλλησης» της ευρωζώνης. Η εκστρατεία αυτή, που θα εκδηλωθεί στις αρχές του νέου χρόνου, στόχο έχει να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, ώστε να καταστεί ευκολότερη η άμυνα έναντι των επιθέσεων του μεγάλου κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Οι πληροφορίες τον φέρουν να έχει θέσει το θέμακαι εκείνος να συμφωνεί ότι «κάτι πρέπει να γίνει»- στον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Θαπατέρο, η χώρα του οποίου επίσης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους κερδοσκόπους. Ανάλογη κίνηση σκοπεύει να κάνει και προς την πλευρά της Γαλλίας, εκμεταλλευόμενος ίσως τους σχετικούς προβληματισμούς του Νικολά Σαρκοζί. Αλλά είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της επιχείρησης θα κριθεί στο κατά πόσον η Γερμανία θα δεχτεί να μετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι της γνώμης ότι «είναι κοινή η τύχη» των χωρών της ζώνης του ευρώ και θεωρεί επίσης ότι «μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά η συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν έχει μόνο δικαιώματα για τα μέλη της, έχει και υποχρεώσεις. Και μέσα στις υποχρεώσεις αυτές είναι αυτονόητη και η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν».
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά, η κυβέρνηση είναι αρκετά ικανοποιημένη από τον βαθμό συνειδητοποίησης των πολιτών αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας. Σχετική έρευνα που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό αποδέχονται ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και πως πρέπει όλοι να συμβάλουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αντιμετώπισή του.


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails