Για «αβάντα» στους κερδοσκόπους κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς την Τράπεζα της Ελλάδος η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κυρία Βάσω Παπανδρέου και εννέα βουλευτές του ΠαΣοΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , στην οποία υποστηρίζουν μεταξύ των άλλων ότι οι αλλαγές του Κανονισμού στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), αμέσως μετά τις εκλογές, λειτούργησαν υπέρ των κεφαλαίων που «σόρταραν» τους ελληνικούς τίτλους.
Απαντώντας, η Κεντρική Τράπεζα έκανε λόγο για.........
«σοβαρές παρανοήσεις» στο θέμα του διακανονισμού συναλλαγών επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η κυρία Παπανδρέου ανταπάντησε άμεσα, επισημαίνοντας: «Η Τράπεζα της Ελλάδος, αντί να επαναλαμβάνει τα ίδια που έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν, καλό θα είναι να ξαναδιαβάσει την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλήκαι να καταθέσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τα αιτηθέντα έγγραφα» . Μεταξύ των εγγράφων συγκαταλέγεται η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να υιοθετήσει τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθέντων (failed) συναλλαγών για επιπλέον δέκα ημέρες, ενώ προηγουμένως αυτές διακανονίζονταν εντός τριών εργάσιμων ημερών. Οπως εξηγούν σχετικά, η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης.
«Οσο η συναλλαγή δεν διακανονίζεταιτόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να “σπρώχνει” τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επερώτηση. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, «μπορεί κάποιος να πουλάει αέρα (naked bonds),να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και καμία κύρωση».
Σ την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες το απόγευμα, η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι η έννοια του διακανονισμού είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την έννοια της επανεισαγωγής, καθώς η τελευταία αφορά την εκ νέου εισαγωγή προς διακανονισμό συναλλαγών που δεν διακανονίστηκαν. Συγκεκριμένα τονίζει ότι η επανεισαγωγή αποτελεί πάγια πρακτική που ακολουθείται διεθνώς από τα συστήματα διακανονισμού τίτλων και γίνεται είτε χειροκίνητα με αποστολή μηνυμάτων από τους αντισυμβαλλόμενους είτε αυτοματοποιημένα (ανακύκλωση, recycling).
Δηλαδή η νομισματική αρχή αναφέρει ότι με τις τελευταίες τροποποιήσεις δεν αυξάνεται το χρονικό περιθώριο που δίνεται για τον διακανονισμό μιας συναλλαγής, το οποίο παραμένει σταθερό στις 3 ημέρες. Επιπλέον τονίζει ότι η αυτοματοποιημένη επανεισαγωγή, σε σύγκριση με τη χειροκίνητη, αποτελεί τεχνική αναβάθμιση που αποσυμφορεί το Σύστημα Αϋλων Τίτλων, το οποίο απαλλάσσεται από την παραλαβή πολλαπλών μηνυμάτων για την ίδια συναλλαγή. «Με τον τρόπο αυτόν αυξάνεται η διαφάνεια και γίνεται πιο αποτελεσματική η διαδικασία διακανονισμού,καθώς οι αρχικές εντολές παραμένουν στο σύστημα έως ότου επέλθει ο οριστικός διακανονισμός» υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=332694&dt=20/05/2010#ixzz0oRnPvChF
1 σχόλια:
Για να μάθετε όλη την αλήθεια για την απάτη με τα CDS, τα Spreads, τη χειραγώγηση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος με τα Γυμνά CDS και τις ανοικτές πωλήσεις και την κερδοσκοπία με τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μπείτε στο http://www.minisikerdoskopon.gr και διαβάστε τη ΜΗΝΥΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑ των Κ. Τόμπρα και Γ. Νούλα που κατατέθηκε την 09/04/2010 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.Θα μάθετε όλη την αλήθεια που δεν τολμούν να αποκαλύψουν τα ΜΜΕ και θα ανακαλύψετε ποιοί και πως διαπραγματεύονται καθημερινά την πτώχευση της Ελλάδος, πόσα κερδίζουν, πόσο ζημιώνουν το Ελληνικό Δημόσιο και πόσο χρεώνουν τους Έλληνες Φορολογούμενους.
Έχει δίκαιο η κ.α Παπανδρέου που επιμένει. Υπάρχει θέμα, διαπλοκή, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και, φυσικά, πολλή χρυσόσκονη πίσω από την ιστορία της κερδοσκοπίας.
Δημοσίευση σχολίου