Στο «κτύπημα» της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στρέφει τώρα κατά προτεραιότητα τις δυνάμεις της η Δικαιοσύνη.
Με εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντες, ζητεί να προχωρήσουν με απόλυτη προτεραιότητα όλες οι δικογραφίες που αφορούν τέτοια αδικήματα και οι σχετικές δίκες να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό.
Παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να οργανωθούν αλλά και να στελεχωθούν στις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, κ.λπ.) ειδικά τμήματα για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, κάτι που έχει ήδη γίνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τις τελευταίες μέρες, με ενίσχυση των εισαγγελέων που θα χειρίζονται παρόμοιες υποθέσεις.
Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά τα αδικήματα περί την υπηρεσία (απιστία, απάτη, υπεξαίρεση κ.λπ.) που διαπράττουν υπάλληλοι, κρατικοί λειτουργοί κ.λπ., σε συνδυασμό με τα εγκλήματα της διαφθοράς στο Δημόσιο και της φοροδιαφυγής, καθώς ο Ιω. Τέντες υπογραμμίζει «την απαξία των εγκλημάτων αυτών, γιατί στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και βλάπτουν την εθνική οικονομία».
Η εισαγγελική πρωτοβουλία, που γίνεται με αφορμή την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, επιχειρεί να αντιμετωπίσει και την εξαιρετική βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, με δεδομένο ότι υποθέσεις σοβαρές προσδιορίζονται για το 2012, 2013 ή και αργότερα.
Από τους κατά τόπους εισαγγελείς ο Ιω. Τέντες ζητεί να φροντίσουν ώστε να γίνουν κατά προτεραιότητα οι έρευνες - προκαταρκτικές εξετάσεις, οι ανακρίσεις, η έκδοση βουλευμάτων και αποφάσεων σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας. Σημειώνεται ότι η αμετάκλητη καταδίκη επιτρέπει και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποκόμισε ο δράστης των εγκλημάτων αυτών, με προφανές όφελος για το Δημόσιο.
Γα την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων αυτών επιχειρείται μάλιστα να προβλεφθούν ιδιαίτερες δικάσιμοι, έτσι ώστε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να προσδιορίζονται όλες οι σχετικές δίκες.
Πάντως από δικαστικής πλευράς θεωρείται απαραίτητη η συνδρομή της πολιτείας, με την παραχώρηση σε εισαγγελείς και ανακριτές ειδικών στα οικονομικά εγκλήματα, εμπειρογνωμόνων σε τραπεζικά ζητήματα, δομημένα ομόλογα κ.λπ., προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι μεγάλες δυσκολίες που συναντούν οι δικαστικοί λειτουργοί απέναντι σε δύσκολες οικονομικές έννοιες και υποθέσεις.
Με δεδομένο ότι το οικονομικό έγκλημα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τις διωκτικές Αρχές και διαπράττεται από άτομα που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, ευφυΐα και κατάλληλη υποδομή, οι δικαστικοί λειτουργοί ζητούν επίσης την εξειδίκευσή τους σε τέτοιες υποθέσεις μέσω της Σχολής Δικαστών, με επιμορφωτικά σεμινάρια κ.λπ., αλλά και την εξασφάλιση όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου