Αντισυνταγματικός είναι ο καθορισμός του 60ού έτους ηλικίας ως κριτήριο καταβολής των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, ενώ «τρωτή» είναι και η διάταξη περί ανακοπής του κύματος φυγής δημοσίων υπαλλήλων.
Τα κενά του νομοσχεδίου περί περικοπών στα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας, καθώς και του συνταξιοδοτικού, διχάζουν το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο στην έκθεση που το συνοδεύει καταγράφει τις ενστάσεις των μελών του.
Παρ' ότι η Ολομέλεια δέχεται την εισήγηση του αρμόδιου συμβούλου Ηλία Αλεξανδρόπουλου περί συνταγματικότητας των διατάξεων για περικοπή των δώρων ως «επιβεβλημένες, εκ του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται υπό έκτακτες δημοσιονομικές περιστάσεις», εντούτοις τα μέλη του εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ως προς δύο σημεία:
1«Αυθαίρετο και τυχαίο» είναι το κριτήριο του 60ού έτους ηλικίας για την καταβολή δώρων - επιδόματος, το οποίο αντίκειται στην αρχή της ισότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών, τονίζοντας πως «είναι αντίθετο προς την αρχή της εμπιστοσύνης». Το σκεπτικό των μελών του Ελεγκτικού αναφέρει πως: «δεν είναι συνταγματικά ανεκτό» να επιβληθεί μεταγενέστερα ο αποκλεισμός συνταξιούχων από τα επιδόματα χωρίς τον συνυπολογισμό και άλλων κριτηρίων (εισοδηματικό, άσκηση άλλου επαγγέλματος κ.λπ.), όπως και ότι δεν είναι αποδεκτό κάποιος που πήρε σύνταξη στα 50 προ 10ετίας να παίρνει τώρα το επίδομα και κάποιος άλλος που παίρνει πρόσφατα σύνταξη να τιμωρείται γιατί δεν έχει την ηλικία.
2Δεν δεσμεύει τον κοινό νομοθέτη, κατά το Σύνταγμα, και συνεπώς είναι «τρωτή» και μπορεί να αποβεί σε βάρος των εργαζομένων η φράση «τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους», στο τέλος της διάταξης περί ανακοπής του κύματος φυγής στο Δημόσιο.
Μια συνταρακτική γνώμη
Συνταρακτική είναι η έγγραφη γνώμη του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Γιώργου Σχοινιωτάκη. Μεταξύ άλλων, τονίζει πως «θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά, περιουσιακά δικαιώματα», που μπορεί να προκαλέσουν αθρόες προσφυγές στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, καθώς παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ατόμου (ΕΣΔΑ), τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ατόμου (ΕΔΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματα.
Με την επισήμανση ότι «οι Ελληνες κατά τη μακραίωνη ιστορία τους αντιμετώπισαν ενωμένοι, αγαπημένοι και με πνεύμα αυτοθυσίας τρομερότερες καταστροφές και δυστυχίες από τη σημερινή οικονομική λαίλαπα και άντεξαν. Κατά τον ίδιο τρόπο και πάλι μπορούν να νικήσουν» και καλεί τους ομογενείς να «συμπαρασταθούν στους φτωχούς και αδύνατους οικονομικά Ελληνες». Ο κ. Σχοινιωτάκης, αν και κρίνει αντισυνταγματικά τα μέτρα, θεωρεί ότι «είναι η πλέον ελπιδοφόρος αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης» και υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. *
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου