Στον αέρα εργαζόμενοι και υπηρεσίες
Με «λουκέτο» απειλούνται πολλές υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας, καθώς αυτή την περίοδο λήγουν οι συμβάσεις περίπου 2.500 εργαζομένων που απασχολούνται σε βασικούς τομείς, όπως στην καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς, στις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες.Το «μάρμαρο» από την πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας που ακολουθεί η παρούσα διοίκηση του δήμου -ακολουθώντας βέβαια τον δρόμο των προκατόχων της- θα το πληρώσουν οι δημότες, όπως κι οι συμβασιούχοι που έχουν εγκλωβιστεί σ’ έναν εργασιακό «μεσαίωνα».
Κίνδυνος μπλακ άουτ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου Αθήνας
Κίνδυνος μπλακ άουτ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου Αθήνας
Στο κλίμα που διαμορφώνεται είναι αβέβαιο πόσοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει η καινούργια περίοδος φύλαξης βρεφών και νηπίων. Δεν είναι σίγουρο, επίσης, τι θα γίνει με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και στη ΔΑΕΜ, την υπηρεσία που έχει στην αρμοδιότητά της τη μηχανοργάνωση του δήμου.
Διευκρινίζεται πως στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ο οποίος διαθέτει δεκάδες υπηρεσίες και οργανισμούς, εργάζονται συνολικά 11.000 άτομα, εκ των οποίων τα 2.500 είναι συμβασιούχοι.
Από τον περασμένο Απρίλιο, που άρχισαν σταδιακά να λήγουν οι συμβάσεις έργου, έγινε ορατός ο κίνδυνος να σταματήσουν προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και να υπολειτουργήσουν οι υπηρεσίες.
Οι περισσότεροι συμβασιούχοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την παραμονή στην εργασία τους. Κάποιοι έχουν δικαιωθεί, ωστόσο, με αβέβαιο εργασιακό καθεστώς.
Το συμπέρασμα είναι ότι επί σειρά ετών κανένας δήμαρχος δεν πήρε την απόφαση να καλύψει με μόνιμους υπαλλήλους οργανικές θέσεις, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αν και η κατάσταση χρόνιζε, το πρόβλημα προέκυψε με οξύτητα τώρα, καθώς αναμορφώθηκε το σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Τακτική
Οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου Αθηναίων, θεωρώντας ότι θα διαιωνίζεται εσαεί το καθεστώς, προσλάμβαναν συμβασιούχους, οι οποίοι καλούνταν να «μπαλώνουν» τα υπηρεσιακά κενά και να εργάζονται χωρίς κανονικές άδειες και επιδόματα, χωρίς δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, χωρίς ασφάλιση από τον δήμο.
Ούτως ή άλλως συνέφεραν: οι συμβασιούχοι όχι μόνο κοστίζουν λιγότερο αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν, ως γνωστόν, σχέσεις εξάρτησης με την εξουσία.
«Βουνό» τα προβλήματα
Προτεραιότητα τώρα η κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ των κενών θέσεων στην καθαριότητα
Σύμφωνα με την απογραφή που έγινε το 2007, στην υπηρεσία καθαριότητας υπηρετούσαν 1.592 μόνιμοι υπάλληλοι, 447 αορίστου χρόνου και 561 με συμβάσεις έργου. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μεταβολές, τις οποίες ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς. Συνολικά 680 άτομα έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την παραμονή στην εργασία τους, καθώς οι συμβάσεις έχουν λήξει από τις 30 Απριλίου.
Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθήνας, Η. Θεοδώρου, ανέφερε στο «Εθνος» ότι η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εσωτερικών ενέκριναν συνολικά 710 θέσεις με προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ. Στο σύνολό τους θα διοχετευτούν στην υπηρεσία καθαριότητας.
Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική Αρχή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ανακοίνωσε ότι όλες οι θέσεις που θα εγκριθούν θα καλύψουν τις ανάγκες της καθαριότητας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση κάποιων αντιδημάρχων, που ζητούν κι αυτοί εργαζομένους για να καλύψουν τις ανάγκες υπηρεσιών που διοικούν.
Δεδομένου ότι οι εκλογές πλησιάζουν και η καθαριότητα είναι ο «καθρέφτης» κάθε δημάρχου, ήταν προφανές ότι προτεραιότητα θα δινόταν στη συγκεκριμένη διεύθυνση.
Προσεχώς... αδιέξοδο
Καταρρέει η Διεύθυνση Αλλοδαπών
Ενδεικτική των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στον Δήμο Αθήνας είναι η περίπτωση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, που λειτουργεί με 8 μόνιμους υπαλλήλους και 76 συμβασιούχους. Στις 5 Ιουλίου θα λήξουν 55 συμβάσεις.
Οι 19 είναι αποσπασμένοι από τη ΔΑΕΜ, δύο δουλεύουν με stage και θα αποχωρήσουν τον Σεπτέμβρη.
Με την αποχώρηση των συμβασιούχων υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της υπηρεσίας, που έχει στην ευθύνη της την υποβολή έγκρισης αδειών παραμονής των αλλοδαπών.
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στη ΔΑΕΜ, που έχει στην αρμοδιότητά της τη μηχανοργάνωση του δήμου, στην οποία απασχολούνται 340 συμβασιούχοι. Οι συμβάσεις λήγουν, με συνέπεια να σταματήσουν όσα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
akarimali@pegasus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου