Πιστεύει ότι οι Ελληνες θα «λυγίσουν» κάτω από το βάρος των σκληρών μέτρων και καλεί την ελληνική Αριστερά να ηγηθεί νέων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Ο λόγος για τον Μιχάλη (Μίχαελ) Αγγελίδη, ο οποίος εξελέγη με την Αριστερά (die Linke) στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για την Ελλάδα, την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, την πράσινη ανάπτυξη αλλά και τη γερμανική Αριστερά.Πώς σχολιάζετε το εκλογικό αποτέλεσμα; Ηταν μια ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και τι ρόλο έπαιξε το ζήτημα δανεισμού της Ελλάδας;
Η πολιτική της κυρίας Μέρκελ απέτυχε συνολικά. Απέτυχε επειδή αποδόμησε τον κοινωνικό τομέα, απέτυχε η πολιτική των φοροελαφρύνσεων για τους πλουσίους. Υπάρχουν διαφωνίες για το αν...
έπαιξε ρόλο το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο φαντάζομαι ότι πολλοί ψήφισαν πολύ λιγότερο CDU και FDP λόγω των δανείων προς την Ελλάδα.
Συνέντευξη στη Μαρία Αδαμίδου
madam@pegasus.gr
Ως Ελληνας, αλλά και βουλευτής πλέον της γερμανικής Αριστεράς, πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Ελλάδα;
Η παράταξή μας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ψήφισε εναντίον του δανείου -και δικαίως- γιατί αυτό το δάνειο και οι προϋποθέσεις που το συνοδεύουν είναι δυσβάσταχτες για τον ελληνικό πληθυσμό. Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα μεταξύ του 1990 και 2008 έδωσε 75 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και ότι οι «ολιχάρχες», οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν ΦΠΑ, γεγονός που στοιχίζει στο ελληνικό κράτος 5 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις περικοπές που έγιναν στους μισθούς υπαλλήλων και συνταξιούχων.
Τώρα όλοι μιλούν για μια ευρωπαϊκή κρίση και όχι για ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Πώς κρίνετε την κατάρτιση του μηχανισμού διάσωσης και τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει;
Πιστεύω ότι πρόκειται για μια κρίση του ευρώ, που καταδεικνύει την απουσία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης. Σήμερα έχουμε μόνο μια νομισματική ένωση. Η σωτηρία του ευρώ πιστεύω ότι θα έρθει εάν υπάρξει μια νομισματική, οικονομική και κοινωνική ένωση. Θα έπρεπε για παράδειγμα να υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ πρόνοιες, ώστε η Γερμανία να μην μπορεί να εξάγει τόσο πολύ και να καταστρέφει οικονομίες άλλων κρατών. Αυτή ακριβώς ήταν η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ. Κατέστρεψε την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία υιοθετώντας τη μείωση μισθών στη Γερμανία.
Η στρατηγική αυτή οδήγησε τις γερμανικές επιχειρήσεις να πουλάνε φθηνά, ουσιαστικά χωρίς ανταγωνισμό, τη στιγμή που στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ανέβηκαν οι μισθοί.
Οι οικονομίες των χωρών αυτών δεν είναι σε θέση να συναγωνιστούν τη Γερμανία. Η Ελλάδα έχει σαφώς και άλλα προβλήματα, όπως η εκτεταμένη διαφθορά, αλλά και αυτό είναι μια σημαντική πτυχή. Υπενθυμίζω ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε πριν από λίγες εβδομάδες τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική ντάμπινγκ των μισθών.
Ασχολείστε ιδιαιτέρως με τα θέματα περιβάλλοντος, κλίματος και ενέργειας. Πιστεύετε ότι η αποκαλούμενη «πράσινη ανάπτυξη» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα κλειδιά διεξόδου από την κρίση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ;
Σαφώς θα ήταν μια διέξοδος από την κρίση. Ειδικά για την Ελλάδα πρέπει να πω ότι με ξαφνιάζει πολύ ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επί δεκαετίες δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν μια αναπτυξιακή πολιτική. Η Ελλάδα έχει αστείρευτες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, έχει ήλιο, αέρα και θάλασσα και αυτή είναι μια στρατηγική που θα μπορούσε κανείς να ακολουθήσει και να ενισχύσει τη ΔΕΗ, όπως έκαναν οι Σκοτσέζοι, οι Κινέζοι, όπως επιχείρησε η Ισπανία.
Θα ήταν ένα είδος βιομηχανικής επανάστασης. Δεν τα έπραξε κανείς και μετά αναρωτιόμαστε γιατί εδώ και δεκαετίες η χώρα λεηλατείται χωρίς να φανεί ένα δείγμα ανάπτυξης.
Αυτό είναι «πιστοποιητικό ένδειας» της ελληνικής πολιτικής σκηνής και αν μπορώ να δώσω μια συμβουλή στην ελληνική Αριστερά, είναι να ενδιαφερθεί για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική.
Παρατηρείται μια άνοδος της Αριστεράς στη Γερμανία. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να συνεργαστείτε σε τοπικό επίπεδο με το SPD και αργότερα ακόμη και σε επίπεδο ομοσπονδίας;
Ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει μεγάλη καχυποψία. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το SPD μας θέλει για να κάνει μια αριστερή μεταρρύθμιση, αντιθέτως εκτιμώ ότι θέλουν την ψήφο μας για να «εξουδετερώσουν» ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Εργο μας θα είναι να φροντίσουμε με τις απαιτήσεις μας, να έρθουμε στο προσκήνιο και να πολιτικοποιηθούν οι άνθρωποι, να βγουν στον δρόμο για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Αυτό θα είναι το κεντρικό ζήτημα και όχι σε ποιον συνασπισμό θα ενταχθούμε.
Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι «όποιος έχει έστω λίγη λογική, θα εμποδίσει τη χώρα από το να κυλήσει προς τα αριστερά». Πώς απαντάτε;
Η δήλωσή του δείχνει πως πάσχει από έλλειψη πολιτικής λογικής. Από την άλλη θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας μικρής πελατείας, που θέλει να κερδίζει ολοένα και περισσότερα χρήματα, αδιαφορώντας για το αν το κράτος χρεοκοπεί. Η Αριστερά εκπροσωπεί τα δικαιώματα εκατομμυρίων και το FDP εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εκατομμυριούχων και αυτό πιστεύω ότι δίνει μια καλή εξήγηση.
CURRICULUM VITAE
* Γεννήθηκε το 1962. Ο Μίχαελ Αγγελίδης είναι γιος Ελληνα μετανάστη και Γερμανίδας. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο 7 ετών.
* Πολιτική σταδιοδρομία. Είναι στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς και ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
* Οι Σοσιαλδημοκράτες. Είχε ενταχθεί σ' αυτούς από νωρίς, όταν ακόμη σπούδαζε νομική, αλλά αποχώρησε το 1992 λόγω της στάσης τους στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
* Οι Πράσινοι. Δεν εντάχθηκε, καθώς θεωρεί ότι έχουν «υποκύψει στην αποδόμηση των κοινωνικών δικαιωμάτων» και προσχώρησε αργότερα στο Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου