ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν την παραπομπή 5 πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής (όπως προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος), για εμπλοκή στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Οι πρώην υπουργοί των οποίων οι πράξεις θα ερευνηθούν είναι οι Ευάγγ. Μπασιάκος, Πέτρος Δούκας, Αλ. Κοντός, Θεόδ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης. Πολιτικές ευθύνες θα αποδίδονται στους πρώην υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη, Αντ. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Βασ. Μαγγίνα.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι η Ν.Δ. απείχε από τις ψηφοφορίες στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη Βουλή, από τον φόβο διαρροών, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μη γίνει ψηφοφορία ώστε να μην αθωωθούν οι καταγγγελλόμενοι ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας και στο τέλος ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή με πρόσχημα μεν τις επικείμενες ευρωεκλογές, με σκοπό δε την παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων.
ΓΕΝΝΑΤΑΙ το ερώτημα: Εχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Προηγουμένως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όχι το Σύνταγμα προέβλεπε την παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων μετά την πρώτη σύνοδο της επόμενης Βουλής. Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, η προθεσμία της παραγραφής παρατάθηκε στη δεύτερη σύνοδο, η διάταξη όμως απέκτησε συνταγματική ισχύ και δεν τροποποιείται -ούτε για το μέλλον- με κοινό νόμο.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ για να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης στηρίζεται σε μια νομική θεωρία, με την οποία συμφωνούν οι ποινικολόγοι. Κατά τη θεωρία αυτή ως χρόνος τέλεσης της ηθικής αυτουργίας είναι τόσο εκείνος κατά τον οποίο ο ηθικός αυτουργός προκάλεσε σε κάποιον την τέλεση της άδικης πράξης όσο και ο χρόνος που ο τελευταίος αυτός ενήργησε εκτελώντας την εντολή.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ακολουθώντας τη θεωρία, η αρχική κατηγορία για απιστία, που είχε διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ κατά υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, θα μεταβληθεί τώρα σε ηθική αυτουργία για απιστία, δεδομένου ότι οι πράξεις εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων έγιναν μετά τις εκλογές του 2007, ώστε παρακάμπτεται, κατά την ποινική θεωρία, το πρόβλημα της παραγραφής.
ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ επίπεδο, όμως, το ζήτημα παραλλάσσει. Οταν συνταγματικές διατάξεις προβλέπουν συγκεκριμένη παραγραφή, είναι αμφίβολο αν μπορούν να εφαρμοστούν τα γενικά περί ηθικής αυτουργίας και συμμετοχής. Πόσο ηθικός αυτουργός είναι ο προηγούμενος υπουργός, γιατί ο επόμενος δεν άλλαξε, όπως μπορούσε, την απόφαση του προκατόχου του, πόσο επηρεάστηκε από την απόφαση του προηγούμενου υπουργού ο εκτελεστής της απιστίας και πόσο γνώστης της ποινικής θεωρίας ήταν ο συνταγματικός νομοθέτης. Ολοι πίστεψαν ότι με τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής παραγράφηκαν τα υπουργικά εγκλήματα της περιόδου 2007-2009.
ΤΩΡΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ με ποινικολογική εγγύηση η ευθύνη των υπουργών και υφυπουργών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η οργισμένη κοινή γνώμη τη θέλει -και μάλιστα γενικευμένη- για όλους και για όλα. Το κράτος Δικαίου, όμως, θέτει περιορισμούς. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τους λάβει σοβαρά υπόψη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου