KAI "ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ" ΜΕ ΤΟ... ΕΞΑΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
(από την Ελευθεροτυπία)

Στην ανάπαυλα των απεργιών η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν, βγάζει και ένα νέο «φασούλι». Αλλά αυτή την εβδομάδα έβγαλε δύο: υπαναχώρησε στο Ασφαλιστικό υιοθετώντας πιο σκληρές διατάξεις, ενώ... επισπεύδεται και η απελευθέρωση των απολύσεων. Οι, έτσι κι αλλιώς, δρακόντειες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, καίτοι είχαν προσυμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Εργασίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου (αρχές Μαΐου), τώρα αναθεωρούνται μονομερώς. Και μάλιστα με πρωτοβουλία των εταίρων μας στις Βρυξέλλες. Σε σημείο δε να δικαιώνεται ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος δήλωσε ότι «τα σκληρά μέτρα τα εισηγούνται οι Βρυξέλλες, ενώ εμείς επιμηκύναμε στα 5 χρόνια το χρόνο εξυπηρέτησης των δανείων».

Ετσι, με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ενώ έχει συνταχθεί το Ασφαλιστικό, εγείρει 4 νέα ζητήματα, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί αρχικά από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Αυτά αφορούν τη συνταξιοδότηση με 37 έτη, τις συντάξεις χηρείας, τις συντάξεις «κορασίδων» και την ισχύ του νέου Ασφαλιστικού 3 χρόνια νωρίτερα, από το 2015.
Μαζί δε με τα δύο αιτήματα του ΣΕΒ, τα οποία υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες, για απελευθέρωση των απολύσεων και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων συντίθεται η «εξάδα» των νέων αντεργατικών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Πρωτοφανής ενδοτικότητα
Το τοπίο έτσι γίνεται πιο σκληρό, και κυρίως αβέβαιο, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ αυτές οι νέες απαιτήσεις των επιτηρητών και, κυρίως, η πρωτοφανής ενδοτικότητα της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των εργοδοτών (κυρίως του ΣΕΒ) στάθηκε η σταγόνα για την πλήρη ρήξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τα συνδικάτα.
Μάλιστα η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να προσέλθει στη σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας με τους εργοδοτικούς φορείς, την οποία συγκάλεσε ο κ. Λοβέρδος για την αύξηση του ποσοστού απολύσεων και την περικοπή των αποζημιώσεων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Θέλω να δω τη δικαιολογία του υπουργού Εργασίας για το πώς η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κλοπή των αποζημιώσεων απόλυσης βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά και το πώς η απόλυση και η ανεργία ηλικιωμένων ανέργων στα 55 ή στα 60 τους έτη βελτιώνει τους δείκτες του Ασφαλιστικού. Γιατί τους κοινωνικούς δείκτες ορισμένοι στην κυβέρνηση φαίνεται να μην τους υπολογίζουν. Ακόμη».
Νέα γενική απεργία
* Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν σχεδιάσει νέο συλλαλητήριο για τις 29 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να κηρύξουν νέα γενική απεργία κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails