«Μπόνους» για την εισαγωγή αποφοίτων ιδρυμάτων μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας καθώς οι «τίτλοι σπουδών» που θα αποκτούν μετά το λύκειο θα μεταφράζονται σε πιστωτικές μονάδες και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα ΑΕΙ.
Το υπουργείο Παιδείας μέσω του σχεδίου νόμου για τη Δια Βίου Εκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή βάζει τα θεμέλια για «εναλλακτική» πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ΙΕΚ, Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολέγια), Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει να δημιουργήσει σπονδυλωτά προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης τα οποία θα δίνουν πιστωτικές μονάδες, οι οποίες και θα χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε ένα ανώτερο επίπεδο σπουδών. Ολες αυτές οι αλλαγές μπορούν να ισχύσουν μόνο εφόσον αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί και ταυτόχρονα ολοκληρωθεί η χωροταξική αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων, η οικονομική και θεσμική τους αυτοτέλεια.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι σε πρώτη φάση -από του χρόνου κιόλας- θα ανοίξουν οι πύλες περιφερειακών χαμηλόβαθμων τμημάτων, τα οποία είχαν και φέτος πάνω από 4.000 κενές θέσεις.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά στα κίνητρα της δια βίου μάθησης, προβλέπεται η «σύνδεση προγραμμάτων της μη τυπικής εκπαίδευσης με το σύστημα της τυπικής εκπαίδευσης (ΑΕΙ) μέσω σπονδυλωτών και πιστοποιημένων προγραμμάτων μάθησης, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων εκπαίδευσης από το ένα σύστημα στο άλλο».
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσιάζοντας χθες το σχέδιο νόμου και αναφερόμενη στο συγκεκριμένο άρθρο, είπε ότι «θεσπίζονται κίνητρα για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης, με σημαντικότερο τη νέα δυνατότητα αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων μεταξύ συστημάτων τυπικής εκπαίδευσης και μη τυπικής».
Πρόγραμμα
Στο σχέδιο νόμου διευκρινίζεται ότι «με τον όρο σπονδυλωτό νοείται το πρόγραμμα που είναι δομημένο υπό τη μορφή ενοτήτων μαθησιακών αποτελεσμάτων, οι οποίες εκφράζονται αριθμητικά με πιστωτικές μονάδες».
Ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα τεθούν από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και την κείμενη νομοθεσία γύρω από τα προσόντα, το άτομο θα μπορεί, συσσωρεύοντας τις απαιτούμενες πιστωτικές μονάδες, να αποκτά κάποιο προσόν ή να χρησιμοποιεί τις πιστωτικές του μονάδες σε άλλα μαθησιακά πλαίσια ή και σε άλλα γεωγραφικά όρια.
Κατά τα λοιπά το σχέδιο για τη Δια Βίου Μάθηση προβλέπει τη συγκρότηση -έως το 2012- Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μέσω του οποίου θα αναγνωρίζονται όχι μόνο πτυχία και διπλώματα αλλά και γνώσεις ή δεξιότητες.
Μάλιστα τα προσόντα τους μπορούν να πιστοποιήσουν οι νέοι εκπαιδευόμενοι και εργαζόμενοι, καθώς και όσοι τα έχουν αποκτήσει μέχρι τέσσερις δεκαετίες πριν, και επιθυμούν να ανελιχθούν επαγγελματικά ή να διεκδικήσουν καλύτερες αμοιβές...
«Ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αφήνουμε αναξιοποίητο το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε, το ανθρώπινο κεφάλαιο», τόνισε η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας ότι για το εθνικό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης θα επενδυθεί το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Οπως είπε η υπουργός, τα προσόντα θα ταξινομούνται με «οδηγό» τα οκτώ επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και θα αναγνωρίζονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με απλά λόγια, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα λειτουργεί ως ένας μηχανισμός «μετάφρασης» των προσόντων που αποκτούν εκπαιδευόμενοι και εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν, εάν το επιθυμούν, να αλλάξουν μαθησιακή διαδρομή, να μετακινηθούν από χώρα σε χώρα ή να αλλάξουν θέση εργασίας.
Κατάργηση ΟΕΕΚ
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση του ΟΕΕΚ (ο οποίος είναι ΝΠΔΔ) και τη δημιουργία του Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων, ο οποίος είναι ΝΠΙΔ. Οι εργαζόμενοι πάντως στον ΟΕΕΚ διαμαρτύρονται καθώς θεωρούν ότι αίρεται η μονιμότητά τους, αλλά η υπουργός υπογράμμισε ότι θα απορροφηθούν ή στον νέο οργανισμό ή στη γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
Θεσπίζονται «πιστωτικές μονάδες» για κάθε τίτλο σπουδών, ενώ δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα πανεπιστήμια με ειδική μοριοδότηση Ρύθμιση - μπόνους από το υπουργείο Παιδείας σε απόφοιτους ΙΕΚ - Κολεγίων Παράθυρο για εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Θα μπει λουκέτο και σε δεύτερο κολέγιο
Αποφασισμένη να σταματήσει την ανομία που επικρατούσε στον χώρο των κολεγίων δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ανακοινώνοντας ότι θα μπει λουκέτο και σε δεύτερο κολέγιο, το Hellenic American University, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος νόμος για τη λειτουργία των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.
«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Αλαμπάμα», δήλωσε η υπουργός. «Εδώ υπάρχουν πλέον κανόνες για τη λειτουργία αυτών των Κέντρων, με τους οποίους θα πρέπει όλοι να συμμορφωθούν. Τα Κέντρα αυτά είχαν ικανό διάστημα να προσαρμοσθούν στις διατάξεις τους νόμου».
Αναφερόμενη στους φοιτητές, που ήδη φοιτούν στα συγκεκριμένα κολέγια, η υπουργός δήλωσε ότι «ο καθένας πρέπει να προσέχει όταν κάνει κάποιες επιλογές».
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου