Οργιο κερδοσκοπίας βάζει φωτιά στην τιμή της βενζίνης

Οργιο κερδοσκοπίας βάζει φωτιά στην τιμή της βενζίνης

Εκρηξη κερδοσκοπίας εκτοξεύει την αμόλυβδη έως και 1,88 ευρώ το λίτρο, ενώ... ο Γολγοθάς των καταναλωτών θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο, καθώς οι πρατηριούχοι προειδοποίησαν πως δεν θα διαθέσουν το φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης.

Τη μέγιστη τιμή της αμόλυβδης έδωσε χθες το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης στο 1,88 ευρώ, σε πρατήριο της Καλλιθέας.

Οι πρατηριούχοι αναφερόμενοι στο πετρέλαιο θέρμανσης μιλούν για το διάτρητο σύστημα «Ηφαιστος», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα:

Οργιο κερδοσκοπίας βάζει φωτιά στην τιμή της βενζίνης
  • Εκτεταμένο λαθρεμπόριο στην αγορά πετρελαίου και διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να... ζεσταίνονται φτηνά, όπως και οι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με υψηλότατα εισοδήματα (βιομήχανοι, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ακριβών πολυτελών ακινήτων).

Τη στιγμή που η χώρα βιώνει περίοδο οικονομικής κρίσης, λιτότητας και δημοσίων ελλειμμάτων, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Ο καλπασμός της τιμής της αμόλυβδης, που πλέον τη χωρίζουν από τα 2 ευρώ μόλις 11 λεπτά, δεν δικαιολογείται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, δήλωσαν στο «Εθνος» παράγοντες της αγοράς υγρών καυσίμων. Απέδιδαν δε την εμφάνιση της κραυγαλέας τιμής των 1,889 ευρώ/λίτρο σε άγρια και ανεμπόδιστη κερδοσκοπία.

Να σημειωθεί πως η τιμή του μπρεντ ανέβηκε την προηγούμενη Παρασκευή στα 76,81 δολάρια/βαρέλι, έναντι 74 δολ. της Παρασκευής 20 Αυγούστου.

Πέραν της Αθήνας, υψηλότατες τιμές διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης καταγράφονταν και στα πρατήρια της υπόλοιπης χώρας όπως:

  • Κυκλάδες 1,71 ευρώ/λίτρο, Λασίθι και Ηράκλειο Κρήτης 1,69, Πειραιάς 1,68, Λέσβος 1,65, Εβρος 1,62, Μεσσηνία 1,59 κ.λπ.

Δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση αυτές οι υψηλότατες τιμές των 1,889 και 1,710 κ.λπ. στις οποίες έχει φτάσει να διατίθεται η αμόλυβδη, δήλωσε χθες στο «Εθνος» ο Βαγγέλης Κώτσος, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΠΕΚ.

Εκτιμά πως η κερδοσκοπία στην αγορά των υγρών καυσίμων θα είχε αντιμετωπιστεί δραστικά, όπως και το λαθρεμπόριο καυσίμων, αν το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχωρούσε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων «που... τα ψιλοκοσκινίζουν μήνες τώρα».

Ο κ. Κώτσος αναφέρει εδώ την ανάγκη τοποθέτησης του συστήματος εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια, την αλλαγή των «λεόντειων» συμβάσεων των εταιρειών σε βάρος των πρατηρίων κ.λπ.

Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας ΕΘΝΟΣ

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails