Στα 900 εκ. ευρώ οι ρυθμιζόμενες οφειλές σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ


Η προθεσμία έληξε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και στη ρύθμιση πρόστρεξαν περί τις 20.000 επιχειρήσεις του ΟΑΕΕ και άλλες σχεδόν 60.000 του ΙΚΑ
Με μεγάλη προσέλευση λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ρύθμισης των................... ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πλην όμως, το υπουργείο δεν πανηγυρίζει, καθώς είναι, ακόμη, πολύ μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί, για να εισπραχθούν όλα τα χρωστούμενα παρελθόντων ετών.Η αυλαία έπεσε προχθές την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και όπως έκανε γνωστό η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων το ρυθμιζόμενο ποσό, σε βάθος τριετίας, για τον μεν ΟΑΕΕ έφθασε τα περίπου 200 εκ. ευρώ και αφορά σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις, ενώ στο ΙΚΑ προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ρυθμίσεις από περίπου 60.000 επιχειρήσεις. Συνολικά, πάντως, οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ ξεπερνούν τις 350.000 και ανάλογος είναι ο αριθμός εκείνων που έχουν οφειλές προς το ΙΚΑ.

Ο πήχυς
«Και στις δύο περιπτώσεις ξεπεράσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει, καθώς στον ΟΑΕΕ ο πήχυς ήταν στα 140 εκ. ευρώ, ενώ στο ΙΚΑ έφθανε στα 500 εκ. ευρώ» εξήγησε –σε μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση- η κ. Αθηνά Δρέττα, διευκρινίζοντας πως «με βάση τις συνθήκες της αγοράς, δεν περιμέναμε πολύ περισσότερα». Σε επίπεδο προκαταβολών, εξάλλου, τα ποσά που κατατέθηκαν είναι της τάξεως των 120 – 150 εκ. ευρώ.

Επιβολή κυρώσεων
Η κ. Δρέττα που βρέθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη έσπευσε πάντως να καταστήσει σαφές πως παρότι οι στόχοι υπερκαλύφθηκαν «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι». Κι αυτό γιατί τώρα θα πρέπει να ακολουθήσει νέα επίπονη προσπάθεια, η οποία θα αφορά στη ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση του μηχανισμού επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όλους όσοι αγνόησαν τη ρύθμιση. «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικά ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει να εισπραχθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτροπή Ρύθμισης
Γνωστοποίησε, ακόμη, πως στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να ενεργοποιηθεί η ειδική Επιτροπή Ρύθμισης Οφειλών, που έχει συσταθεί από το υπουργείο, προκειμένου όσες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα οφείλουν ποσά άνω των 300 χιλ. ευρώ, να αποταθούν –μέσω υποβολής των σχετικών αιτημάτων στα κατά τόπους περιφερειακά καταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων- για να δουν πώς θα διευθετηθεί το θέμα.
Παράλληλα, η γ. γ. του υπουργείου Εργασίας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι εξετάζεται να υπάρξει μια νέου τύπου ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντιθέτως, δεν έκρυψε ότι υφίσταται προβληματισμός για τις εισφορές των ασφαλισμένων, με την έννοια ότι αναγνωρίζεται πως είναι υψηλές (κρίνοντας και από τις συνθήκες στην αγορά και την οικονομία εν γένει) και πως μελετώνται διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το αγκάθι, αν και «για την ώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Voria.gr 
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails