Προβλήματα Μέσης


Η παρούσα ανάρτηση απαντά στο σχόλιο του τίτλου σχετικά με την παθολογία που προκαλείται στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 5 σπόνδυλους. Κάθε σπόνδυλος είναι διαχωρισμένος από τον άλλο με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο, ο οποίος βοηθά στην απορρόφηση των δυνάμεων που ενεργούν στην σπονδυλική στήλη. Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, λειτουργούν σαν αμορτισέρ για τους σπονδύλους..................


Εκφύλιση: Αναφερόμαστε στην σταδιακή αλλοίωση των ανατομικών χαρακτηριστικών με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα σώματα των σπονδύλων, όσο και τις σπονδυλικές αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μύες, τους τένοντες και τους τριγύρω ιστούς.


Κήλη: Με τον όρο εννοούμε "εξόγκωμα" το οποίο παρουσιάζεται στην επιφάνεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η κήλη εμφανίζεται με έντονο πόνο στην περιοχή της μέσης, συνήθως μετά από απότομη κίνηση ή ανύψωση βάρους.


Σπονδυλολίσθηση: Πρόκειται, όπως γίνεται εμφανές και από το όνομα, για την ολίσθηση ή μετατόπιση της σπονδυλικής στήλης πάνω σε ένα σπόνδυλο. Η σπονδυλολίσθηση συνήθως είναι το αποτέλεσμα μίας χρόνιας εκφυλιστικής κατάστασης της οσφυϊκής μοίρας.


Νευρίτιδα: Αναφερόμαστε σε φλεγμονή κάποιας νευρικής ρίζας. Όπως και με την σπονδυλολίσθηση, και εδώ μιλάμε συνήθως για το αποτέλεσμα μίας χρόνιας εκφυλιστικής κατάστασης στην οσφυϊκή μοίρα.


Οστεόφυτα: Τα οστεόφυτα είναι οστικές προεκβολές που σχηματίζονται λόγω των μικροκακώσεων που προκαλούνται στο σώμα του σπονδύλου. Πρόκειται για τα ,κακώς λεγόμενα, "άλατα".

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ

Η ΚΑΛΗ ΣΤΑΣΗ:


* διατηρεί τη σπονδυλική στήλη σε άριστη στάση

* πιέζονται λιγότερο οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι
* επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη, το κεφάλι, τους βραχίονες και τους μηρούς να κινούνται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά
* βελτιώνει την ικανότητα αναπνοής
* νιώθετε καλύτερα και έχετε ωραιότερη εμφάνιση
* επιτρέπει στα εσωτερικά σας όργανα να λειτουργούν πιο αποδοτικά
* βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
* στη σωστή θέση θα πρέπει μια κάθετη γραμμή που ξεκινά από το αυτί να διασχίζει τον ώμο, το μέσο των γοφών, να περνά πίσω από το γόνατο και να καταλήγει μπροστά από τον αστράγαλο
* η κακή στάση αλλάζει τις φυσικές καμπές της Σ.Σ. και πιέζει αφύσικα τις αρθρώσεις, τους μυς και τους συνδέσμους
* καλή στάση του σώματος δεν σημαίνει ακαμψία, αλλά μια συνειδητή ισορροπία χαλάρωσης και τεντώματος του κορμού που μπορούν να τηρηθούν σε όλες τις στάσεις και όλες τις δραστηριότητες μας. Αυτό συμβαίνει όταν π.χ. σηκώνουμε ένα αντικείμενο πιο ψηλά από το κεφάλι μας, οπότε αισθανόμαστε να διατρέχει το σώμα μας ένα αίσθημα επιμήκυνσής του. Τότε το σαγόνι πέφτει, οι ώμοι παραμένουν χαμηλά, ο θώρακας διευρύνεται και ανασηκώνεται, το στομάχι μπαίνει μέσα, η λεκάνη μαζεύεται προς τα κάτω και τα γόνατα χαλαρώνουν.

ΟΤΑΝ ΚΑΘΕΣΤΕ


* Η καθιστική θέση πιέζει περισσότερο το κάτω μέρος της οσφύς μας από όσο η όρθια, περισσότερο μάλιστα όταν "βουλιάζετε" μέσα στην πολυθρόνα σας.

* Σωστή θέση καθίσματος είναι εκείνη που διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσιολογικές καμπύλες της Σ.Σ. Σ' αυτή τη θέση πρέπει τα γόνατα να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τα ισχία (γοφούς).
* Διαλέγετε καρέκλα που να "πιάνει", να στηρίζει το κάτω μέρος της μέσης σας. Κάθεστε εντελώς πίσω μέσα στην καρέκλα, αναπαύοντας τα πόδια σας, ακουμπώντας τα ίσια στο πάτωμα. Αν χρειασθεί, χρησιμοποιείτε ένα μικρό μαξιλαράκι για να στηρίξετε την οσφυϊκή καμπύλη της μέσης σας.
* Κρατάτε τη μέση σας σε ευθεία γραμμή, όταν εργάζεστε σε γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειασθεί να ρυθμίσετε κατάλληλα το ύψος του γραφείου σας.
* Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου σας είναι σωστά ρυθμισμένο στα μέτρα σας, ώστε να μπορείτε να κάθεστε σωστά, χωρίς να τεντώνεστε και να ξεμουδιάζετε περπατώντας γύρω από το αυτοκίνητο.

ΟΤΑΝ ΞΑΠΛΩΝΕΤΕ

Ο πόνος στη μέση μπορεί να ανακουφισθεί όταν ξαπλώνετε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα. Για τον ύπνο βάζετε το στρώμα σας σε σκληρή βάση (σουμιέ) και χρησιμοποιείτε πάντοτε χαμηλό μαξιλάρι.
Αποφεύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα, γιατί έτσι πιέζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της μέσης. Το καλύτερο κρεβάτι για μια κακή ταλαιπωρημένη μέση είναι αυτό που το βρίσκετε άνετο και που όταν ξυπνάτε το πρωί νιώθετε ελάχιστα ή καθόλου πόνο.

ΟΤΑΝ ΣΗΚΩΝΕΤΕ ΚΑΤΙ

Πάντα να σκέφτεστε πριν σηκώσετε κάτι. Να είστε ρεαλιστές ως προς τις ικανότητές σας και μην τις υπερεκτιμάτε. Ζητάτε τη βοήθεια κάποιου ή χρησιμοποιείτε ειδικές συσκευές άρσης, αν χρειαστεί.
Προγραμματίζετε πώς θα σηκώσετε κάποιο βάρος:

* σταθείτε όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο που θέλετε να σηκώσετε

* κρατάτε τη μέση σας ίσια και λυγίζετε τους γοφούς και τα γόνατα
* πιάνετε σταθερά το αντικείμενο κρατώντας το κοντά στο σώμα σας
* φέρετε το σαγόνι σας προς τα μέσα, σφίγγετε τους μυς του στομαχιού, κρατάτε τη μέση σας ίσια και σηκώνετε το βάρος τεντώνοντας τα γόνατά σας
* αν σηκώνετε το βάρος μαζί με άλλο άτομο, συντονιστείτε: 1,2,3... κι επάνω
* σπρώχνετε ή τραβάτε ένα αντικείμενο αντί να το σηκώνετε.

ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ


* Φροντίζετε πάντα να κρατάτε τη μέση σας ίσια.

* Τακτοποιείτε έτσι το χώρο της δουλειάς σας ώστε να μπορείτε να φτάνετε εύκολα τα είδη που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, χωρίς να αναγκάζεστε να σκύβετε ή να τεντώνεστε.
* Καθίστε στις φτέρνες ή γονατίστε όταν εργάζεστε σε χαμηλό επίπεδο. Αν είναι δυνατό ρυθμίστε το τραπέζι εργασίας σας (πάγκος, γραφείο, νεροχύτης κ. τ. λ.) στα δικά σας σωματομετρικά μέτρα.
* Μεταφέρετε τα αντικείμενα και με τα δύο χέρια και πάντα κοντά στο σώμα σας. Αποφεύγετε αν είναι δυνατόν, τη μεταφορά με το ένα χέρι.
* Όταν σκουπίζετε τα πατώματα ή τα χαλιά, χρησιμοποιείτε μικρές κυκλικές κινήσεις, λυγίζετε τα γόνατα και κινείτε τα πόδια σας για να αποφεύγετε τα τεντώματα.
* Πριν κάνετε κάτι, φροντίζετε να βρείτε τον τρόπο με τον οποίο πιέζετε λιγότερο η μέση σας. Θυμηθείτε τις βασικές αρχές που πρέπει να τηρείτε όταν στέκεστε, όταν κάθεστε ή σηκώνετε βάρος.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails