Ποιοι θα χάσουν τα περισσότερα μέχρι το 2015!...Το 2012 και το 2014 θα είναι οι «δύσκολες» χρονιές όπου θα «πέσουν» τα μεγαλύτερα βάρη με βάση το νέο Μνημόνιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αφού τότε θα επιβληθούν τα 2/3 από τα μέτρα, συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, που δρομολογεί για την προσεχή τετραετία. Μεγάλο μέρος από τα νέα μέτρα, θα...παρουσιαστούν αύριο στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο η ανακοίνωσή τους θα γίνει πιθανότατα σε δόσεις, μέχρι και την ψήφισή τους στα μέσα Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε ένα επιμερισμό του νέου πακέτου μέτρων που προβλέπει ότι:................Το 2012 θα απαιτηθούν μέτρα περίπου 7- 8 δισ. ευρώ. Το 2013, που είναι και έτος εκλογών, θα προστεθούν νέα μέτρα 3 – 4 δισ. ευρώ. Το 2014, η νέα κυβέρνηση που θα έχει εκλεγεί θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα επιπρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ. Για το 2015 θα απομένει να ληφθούν επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ.

Η βασική κατεύθυνση στο «πακέτο» μέτρο των 23 δισ. ευρώ είναι ότι το 1/3 δισ. ευρώ (9 δισ. ευρώ) θα προέλθει από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα 2/3 (14 δισ. ευρώ) από την περικοπή δαπανών με επίκεντρο το μισθολογικό κόστος (υπερωρίες επιδόματα εξτρά) και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις).

Οι 4 άξονες του σχεδίου
Οι βασικοί άξονες του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, όπως θα τους παρουσιάσει η κυβέρνηση την Παρασκευή, θα αφορούν στα εξής:

1. Δημοσιονομική προσαρμογή
Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από το 2012: 0,9% του ΑΕΠ το 2012, σε 3% το 2013, σε 5,5% το 2014 και σε πλεόνασμα 6% το 2015%.

2. Δημόσια περιουσία
Θα «κλειδώσουν» αποκρατικοποιήσεις και η λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, με στόχο την άντληση 15 δις ευρώ έως το 2012 και συνολικά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015

3. Ανάπτυξη
Στο επίκεντρο μπαίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και άλλων ανάλογων μέτρων των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

4. Παροχές
Θα γίνεται λόγος για «Κοινωνικό μέρισμα». Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιλαμβάνει ακόμα και μέτρα «παροχές» προς τις ασθενείς οικονομικά ομάδες, στο πλαίσιο των περικοπών που προγραμματίζουν, καθώς εισάγουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησής τους.
protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails