Κλείδωσε το σχέδιο για το πακέτο των 77 δισ.


Σειρά παρεμβάσεων παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για μείωση του ελλείμματος στα 3 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ έως το 2015

Τις τελευταίες... λέξεις στο Εθνικό Σχέδιο, με τις περικοπές, τις αποκρατικοποιήσεις και το -εξίσου φιλόδοξο- πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης αφαιρεί, προσθέτει και «μοντάρει» η κυβέρνηση.

Σειρά παρεμβάσεων παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για μείωση του ελλείμματος στα 3 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ έως το 2015
Ελάχιστες ώρες πριν από την παρουσίαση του σχεδίου και ενώ οι υπουργοί συνεχίζουν να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα για το... δέον και εφικτό προς το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο συντάσσει το εισηγητικό κείμενο, με τους βασικούς άξονες να ακολουθούν και να προσδιορίζουν τους στόχους μέχρι το 2015.................

Κλείδωσε το σχέδιο για το πακέτο των 77 δισ.
Είναι αλήθεια -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- ότι οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς, ανάμεσα σε νούμερα και οδυνηρές διαπιστώσεις αλλά και με την αποφασιστικότητα για «εδώ και τώρα παρεμβάσεις», κατέληξαν εν πολλοίς στην περιγραφή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού οικοδομήματος με τους απαραίτητους αστερίσκους.
Η... διαρρύθμιση και οι κρίσιμες «λεπτομέρειες» του οικοδομήματος συμφωνήθηκε να αποτελέσουν αντικείμενο για τους τελικούς συντάκτες του πολυνομοσχεδίου, που θα φτάσει στη Βουλή στα μέσα Μαΐου. «Μετά το Πάσχα τα... σπουδαία», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας πάντως ότι αύριο «πέφτουν τα θεμέλια» και εννοώντας τις απανωτές συνεδριάσεις υπό τον πρωθυπουργό για την ανάπτυξη του σχεδίου.
Οπως η προηγούμενη έτσι και η χθεσινή ημέρα δεν ήταν εύκολη για τους υπουργούς και το οικονομικό επιτελείο, που παρουσία του υπουργού επιχείρησαν να «κλείσουν» τις «εκκρεμμότητες» σχετικά με τα 23 δισ. - 14 από τη μείωση δαπανών και εννέα από την αύξηση εσόδων.
Ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε και συμφώνησε περικοπές της τάξεως των περίπου 700 εκατομμυρίων, εξασφαλίζοντας την αναλογία 1/5 για τις προσλήψεις και με... προϋπόθεση τον στόχο 50 χιλιάδων αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων τον χρόνο.
Η Αννα Διαμαντοπούλου προσήλθε στο «ραντεβού» με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζήτησε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ (από τα 900 εκατ. ευρώ) περικοπές στο υπουργείο Παιδείας. Κατεγράφη ένα χλιαρό επεισόδιο, με την υπουργό να αποχωρεί με τις επιφυλάξεις της να αφορούν τις περικοπές πλέον από το κονδύλι των ανελαστικών δαπανών (όπως εξηγούσε σε συνομιλία της με δημοσιογράφους).
Η κυρία Διαμαντοπούλου, πάντως, έλεγε αργότερα ότι αναλαμβάνουν την εξεύρευση των παραπάνω κονδυλίων υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να κλείσει το θέμα. Αμέσως μετά ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος (είχε ήδη συναποφασίσει περικοπές δημοσιονομικού χαρακτήρα άνω των 700 εκατ. ευρώ) είχε αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, που κατά πληροφορίες «ξέφευγε» από τα νούμερα και περιέγραφε την πολιτική συγκυρία και τις δυνατότητες.
Η Λ. Κατσέλη, η οποία έλαβε πρόσφατα επιστολή-μπούσουλα από τον υπουργό Οικονομικών με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, συμφώνησε μία ημέρα νωρίτερα για ένα «πακέτο» 7,5 δισ. μέχρι το 2015, αλλά η τρόικα έχει ήδη θέσει ερωτήματα κατά πόσο μπορεί ο «μηχανισμός» του υπουργείου να παρέμβει αυξάνοντας τα έσοδα.
Ο Α. Λοβέρδος ήταν από τους πρώτους που συζήτησε και «υπέγραψε» τη συμφωνία για εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ για την ερχόμενη πενταετία στο Υγείας.
Είναι γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο -για την εξοικονόμηση πόρων οικονομικών- έχει παράλληλα κάνει το... κουμάντο του για τη μείωση δαπανών και την αύξηση εσόδων από τις διευθύνσεις των οποίων έχει την ευθύνη.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ
Οι φάκελοι που ανοίγουν και οι «κόκκινες γραμμές»

Ο «Χάρτης» των αποκρατικοποιήσεων δεν ήταν για την κυβέρνηση μια άλλη «συρραφή» προτάσεων. Στις συνεδριάσεις των διυπουργικών επιτροπών, η «ακτινογραφία» της κατάστασης παρέπεμψε τους συμμετέχοντες στο πρώτο πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας γης.
Είναι... κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι και για το τρέχον έτος έχουν προϋπολογιστεί έσοδα και κατά πληροφορίες οδηγούν στο άνοιγμα των «φακέλων» της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, του ΟΤΕ, των τυχερών παιγνίων κ.ά., ενώ γίνεται η προετοιμασία για την προώθηση των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. που αφορά στον στόχο που καταλήγει το 2015. «Είναι φιλόδοξος στόχος και εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση και του κάθε αστάθμητου παράγοντα», λέει υπουργός που γνωρίζει καλά τη διαδικασία που προκρίνει η κυβέρνηση.
Στα πρώτα βήματα, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει και η αξιοποίηση του «Ελληνικού», με τη «μακέτα» να παίρνει πια συγκεκριμένη μορφή. Από το υπουργείο Επικρατείας τονίζουν ότι οι «υπογραφές» με βάση τους υπολογισμούς (και εκτός απροόπτου) δεν μπορεί να μπουν πριν από το φθινόπωρο - ωστόσο πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την επίτευξη συμφωνίας. Αύριο πάντως ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το σχέδιο των 50 δισ. και τις «κόκκινες γραμμές».
Υπ. Οικονομικών
Περικοπές και περιορισμός της φοροδιαφυγής

«Φωτογράφισε» χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τους τομείς όπου θα επικεντρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Μιλώντας για την προσπάθεια μείωσης τους ελλείμματος στα 3 δισ. ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ έως το 2015, τόνισε πως «μπορεί να γίνει περιορίζοντας το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, μπορεί να γίνει περιορίζοντας τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, στοχεύοντας καλύτερα τις κοινωνικές παροχές, περιορίζοντας τη μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, περιορίζοντας το εύρος και τη δαπάνη στον δημόσιο τομέα».
Προανήγγειλε, δηλαδή, περικοπές σε αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναλάβει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Δεν θα επαναλάβουμε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές», πρόσθεσε .
ΔΕΚΟ: ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 2,4 ΔΙΣ.
Ανατροπές σε μισθούς, τιμολόγια και μείωση του κόστους

Ανοίγει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Κι αυτό καθώς στο προσκήνιο έρχονται η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα και οι ευέλικτες μορφές εργασίας .
Παράλληλα προ των πυλών βρίσκονται νέα μέτρα, όπως περικοπές στις αποδοχές, αύξηση των τιμολογίων - εισιτηρίων και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Οι «ανατροπές» στους δημόσιους οργανισμούς θα ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο θα τίθεται στόχος εξοικονόμησης 2,4 δισ. ευρώ στις ΔΕΚΟ μέχρι το 2015.
Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης δίνεται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία μελέτη για τις δημόσιες επιχειρήσεις, από την οποία θα προκύψουν προτάσεις για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση των εσόδων.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, για την οποία σε σχετική υπουργική απόφαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σημειώνεται πως θα υποστηρίξει το έργο της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ στο πλαίσιο εφαρμογής των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Στη μελέτη θα πρέπει να περιέχεται και ένα σχέδιο δράσης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Στο σημείο αυτό στην υπουργική απόφαση γίνεται αναφορά στην «ανταμοιβή της παραγωγικότητας» και σε «ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις».
Για να συνδεθούν, όμως, οι αμοιβές με την παραγωγικότητα και να μπορέσουν να υπάρξουν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί προσωπικού, γεγονός που προδικάζει νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων.
Για την εξοικονόμηση πόρων στην υπουργική απόφαση υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και νέα μέτρα για «την τιμολογιακή πολιτική, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τις προσαρμογές στελέχωσης και το κόστος προσωπικού ανά έτος».
Η άνοδος των τιμολογίων - εισιτηρίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μια και η τρόικα έχει ζητήσει νέο γύρο αυξήσεων εντός του τρέχοντος έτους.
Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε περικοπές πρόσθετων παροχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ.
Παράλληλα με τη δημιουργία του ενιαίου μισθολογίου, σε μια δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί να μπουν σε αυτό και οι εργαζόμενοι των δημόσιων οργανισμών.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails