Οι 5 άξονες της τουριστικής πολιτικής


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει τους πέντε άξονες για τον τουρισμό στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στις 4 Μαΐου

Τους πέντε άξονες της τουριστικής πολιτικής θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων,

Το νομοσχέδιο για το fast track στον τουρισμό, η τουριστική κατοικία, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, οι υποδομές σε λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και ο τουρισμός πόλεων, είναι τα πέντε κομβικά σημεία για τη δημιουργία του τουριστικού προφίλ της χώρας.
Και χθες πραγματοποιήθηκε για τον λόγο αυτό διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό (στο γραφείο του στη Βουλή) στην οποία μετείχαν.................
οι υπουργοί Πολιτισμού - Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.
Ο κ. Παπανδρέου είχε μία πρώτη ενημέρωση για τα όσα αφορούν τον τουρισμό ?θα ακολουθήσει και άλλη? καθώς είθισται στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός να δίνει το στίγμα της τουριστικής πολιτικής της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάστηκε στα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού που αναμένεται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και τα οποία στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων.
Το ένα νομοσχέδιο αφορά την απλοποίηση των επενδυτικών πρωτοβουλιών, πρόκειται δηλαδή για τουριστικό fast track, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας.
Κατοικίες
Τα τελευταία χρόνια, ενώ καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από αλλοδαπούς να αποκτήσουν τουριστική κατοικία στην Ελλάδα, η πολιτεία, δέσμια της γραφειοκρατίας, δεν έχει λύσει σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Επίσης συζητήθηκε το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά το γιότινγκ, όπως και οι ενέργειες για την ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην οποία επενδύει η κυβέρνηση και για την ενίσχυση των τουριστικών εσόδων.
Επίσης στο τραπέζι έπεσαν τα θέματα που αφορούν τις υποδομές σε λιμάνια και αεροδρόμια. Πολλοί τουριστικοί προορισμοί υστερούν σε αυτονόητες υποδομές που σχετίζονται με τους χώρους υποδοχής των επισκεπτών, σε θέματα ασφάλειας και εξυπηρέτησης. Και ας αποτελούν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια τον «καθρέφτη» της χώρας για τους τουρίστες.
Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό, όπως και τα προγράμματα για την ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων, όπως είναι το «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» και για τον τουρισμό της Αθήνας.
Η Σαντορίνη πρώτος προορισμός
Προβλέπεται αύξηση 20% στους επιβάτες κρουαζιέρας

Σημείο αιχμής είναι για τον ελληνικό τουρισμό η κρουαζιέρα. Μετά την άρση του καμποτάζ, η Ελλάδα ανοίγεται σε νέες αγορές και στοχεύει να κατακτήσει υψηλή θέση στους προορισμούς κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος θα επιτευχθεί αύξηση τουλάχιστον 20% στους επιβάτες κρουαζιέρας. Η Σαντορίνη είναι ο υπ' αριθμόν 1 προορισμός για τους επιβάτες κρουαζιέρας στην Ελλάδα (με περισσότερες από 700 προσεγγίσεις πέρυσι) και ακολουθούν η Ρόδος και η Κρήτη. Το 2010 η Ελλάδα αναδείχθηκε στον υπ' αριθμόν 1 τράνζιτ προορισμό κρουαζιέρας στην Ευρώπη, με ποσοστό 21% και αφίξεις σχεδόν 5 εκατομμυρίων τουριστών (4.973.000 επιβάτες). Στον Πειραιά για φέτος οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων φτάνουν τις 962 (από 823 το 2010). Το ελάχιστο ποσό που δαπανά ο κάθε επιβάτης κρουαζιέρας στο λιμάνι άφιξης υπολογίζεται στα 50 ευρώ. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταστηματάρχες των περιοχών που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια προσαρμόζουν ανάλογα το ωράριό τους.
ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Κοινός φορέας για κρατήσεις τουριστικών πακέτων

Στόχος είναι και η δημιουργία κοινού φορέα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για κρατήσεις τουριστικών πακέτων στην ελληνική επικράτεια, μέσω Διαδικτύου. Θα δημιουργηθεί μία ιντερνετική πλατφόρμα και θα συσταθεί ένας φορέας που θα αναλάβει τη διαχείρισή του και θα εξυπηρετούνται όλοι οι επιχειρηματίες τουρισμού της χώρας (που το επιθυμούν) και όχι μόνο οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΤΕ.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails