Μετά το Πάσχα οι πρωτοβουλίες Γιώργου


Στην ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρχει και το σενάριο του ανασχηματισμού

Με ακρίβεια χιλιοστού γνωρίζει ο πρωθυπουργός τόσο τις υστερήσεις στα έσοδα όσο και τις υπερβάσεις στις δαπάνες. Γνωρίζει, επίσης, τι έπρεπε να έχει γίνει και δεν έγινε ή τι έγινε και δεν απέδωσε. Μπορεί να υπερασπίζεται τους υπουργούς και την κυβέρνησή του, σύμφωνα με τους κανόνες της πολιτικής, όμως, αυτή είναι η ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει σελίδα. Και επειδή δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που υπέγραψε τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών, είναι προφανές ότι θα κάνει ό,τι κρίνει απαραίτητο για να γυρίσει το παιχνίδι.

Το κυρίαρχο σενάριο θέλει ανασχηματισμό την περίοδο μετά το Πάσχα, στροφή της οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη και τη ρεαλιστική διαχείριση του χρέους και είσοδο της Ελλάδας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Το νέο μνημόνιο μπορεί να είναι και η αιτία για τις επόμενες εκλογές. Οχι, όμως, ως αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά ως επιτυχία. Ως το φως στο βάθος του τούνελ.............

Με τη ΝΔ και την παραδοσιακή Αριστερά να έχουν καταψηφίσει το μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τη μόνη πρόταση εξουσίας στην απέναντι όχθη. Αρκεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει την πίεση των κερδοσκόπων για αναδιάρθρωση. Οσων πέρυσι τέτοια εποχή πόνταραν πολλά λεφτά στα ασφάλιστρα κινδύνου. Και τώρα έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν.
Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να πείσει τις αγορές πως δικαιούται διευκολύνσεων. Ο,τι έχει κάνει τις αλλαγές που της ζητεί η διεθνής κοινότητα και ότι θα επιστρέψει τα λεφτά. Γιατί, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, το κούρεμα αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Αρα, η μόνη βιώσιμη λύση για τη χώρα μας είναι ένα νέο ντιλ στο χρονοδιάγραμμα και στους τόκους αποπληρωμής. Θα διατηρήσουμε έτσι την αξιοπιστία μας και οι αγορές θα μας δώσουν τον χρόνο που έχουμε ανάγκη για να μη στεγνώσει η οικονομία και βρεθούμε σε πιο βαθιά κρίση.
Ταυτόχρονα, στους κυβερνητικούς κύκλους συνεχίζονται οι αναζητήσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του Κ. Σημίτη υπέρ της αναδιάρθρωσης. Η εξήγηση πως το έκανε για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον Γ. Παπανδρέου μόνο επαρκής δεν είναι. Ο Κ. Σημίτης, από το 1974 που μπήκε στο ΠΑΣΟΚ, ελάχιστα πράγματα έκανε τυχαία ή παρορμητικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι συνομιλητής του γερμανικού κατεστημένου, που επιθυμεί τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους και άριστος γνώστης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, την αναδιάρθρωση του οποίου επιθυμεί ο ίδιος. Ανοίγοντας θέμα αναδιάρθρωσης, νομιμοποιεί τη συζήτηση από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά, τοποθετώντας όμως το κέντρο βάρους, τον άξονα, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Kάτι κινείται...
Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για αναδιάρθρωση ή κυβερνήσεις συνεργασίας δεν τρελάθηκαν ξαφνικά. Μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα απέραντο? φρενοκομείο, σύμφωνα με ρήση του Κ. Καραμανλή του πρώτου, αλλά στη φάση που βρίσκεται είναι εξαιρετικά αφελές να νομίζει κανείς ότι όλοι οι πρωταγωνιστές απλώς περιφέρουν την προσωπική τους σκοπιμότητα. Για τον προσεκτικό αναλυτή των κυβερνητικών πραγμάτων, είναι προφανές πως κάτι κινείται στο ΠΑΣΟΚ. Αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο βαθμός συνεννόησης των «παιχτών» και το πόσοι τοποθετούνται συνειδητά ή απλώς έχουν πιάσει το κλίμα και δηλώνουν «παρών». Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική περίοδος που ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι γεμάτη γεγονότα και δεν αποκλείεται να κλείσει με πρόωρες εκλογές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ  ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails