Βαρύ πρόγραμμα για την κυβέρνηση...



Εβδομάδα με βαρύ πρόγραμμα για την κυβέρνηση ξεκινά σήμερα. Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να δώσει ώθηση στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστούν τα πολλαπλά εμπόδια του προσεχούς διμήνου και να....................

μπει ένα φρένο στα σενάρια για εκλογές ή ανασχηματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί άτυπο υπουργικό συμβούλιο και να συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Στην ατζέντα υπάρχουν τρία μεγάλα θέματα: το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012 – 2015, το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων και τα πρόσθετα μέτρα που θα φέρει εντός του 2011 η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat.

Η κυβέρνηση όμως έχει φτάσει στο σημείο που η αποφασιστικότητα δεν αρκεί. Τα προβλήματα μοιάζουν σαν τα πλοκάμια της Λερναίας Ύδρας και απαιτούν δραστικές λύσεις. Οι περισσότεροι υπουργοί, είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν το αντέχουν πολιτικά, δεν συντονίζονται με τις απαιτήσεις της εποχής.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, έχει πλήρη επίγνωση της απροθυμίας που επιδεικνύουν συγκεκριμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και των συνολικών προβλημάτων τα οποία έχουν ενταθεί από την εφαρμογή περαιτέρω περικοπών στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και από τα διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα. Έτσι το οικονομικό επιτελείο έλαβε εντολή για λύσεις fast truck.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπουργοί καθυστερούν να απαντήσουν στο πρόγραμμα περικοπής των δαπανών τους θα τους ανακοινωθεί απλώς το ποσοστό της …συμμετοχής τους στο εθνικό σχέδιο.

Επιπλέον είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός, για μια ακόμα φορά, στέλνει μήνυμα στήριξης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών πέρασε δύσκολες ώρες την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ, όταν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ του ξεκαθάρισαν ότι δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» και ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος και ότι θα το συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ο χειρισμός του θέματος στον ΚΤΕ προκάλεσε δυσφορία και σε αρκετούς υπουργούς καθώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε περάσει τρεις φορές από το υπουργικό συμβούλιο και είχε εγκριθεί ομόφωνα. Επιπλέον έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο της διαβούλευσης, ενώ από τα τυχερά παιχνίδια έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 700 εκ. ευρώ το 2011.

Οι συνάδελφοι του κ. Παπακωνσταντίνου θεώρησαν ότι άφησε εκτεθειμένους τόσο εκείνους όσο και τον Πρωθυπουργό. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κάλυπταν τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι δεν είχε πολλά περιθώρια να αντιδράσει διαφορετικά. Πάντως, το νομοσχέδιο έχει επιστρέψει στις υπηρεσίες του υπουργείου, όπου θα υποστεί αλλαγές και βελτιώσεις και έπειτα θα συζητηθεί ξανά στον ΚΤΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις πιθανόν στις 13 και στις 14 Απριλίου. Επιπλέον, οι υπουργοί θα παρουσιάσουν το σχεδιασμό ανά υπουργείο (πρόγραμμα περικοπών αλλά και αναπτυξιακές προοπτικές) στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, τόσο στη Βουλή όσο και στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το κόμμα με τη συμμετοχή και των νομαρχιακών επιτροπών.

Το εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας θα το παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να το παρουσιάσει σε μια πρώτη μορφή στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο αυτής της εβδομάδας.
BHMA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails