Βάσω, η μετά Χριστόν προφήτης‏

Baso Fibonacci's 'untitled' - STart Wall Project
Σοφία Δήμτσα  
Η χθεσινή αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από τη Βάσω Παπανδρέου, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε. Επί πολλούς μήνες, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δε χάνει ευκαιρία να εκφράζει τη διαφωνία της στα αρμόδια όργανα για τις κυβερνητικές επιλογές.
Από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμη από την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, η κ. Παπανδρέου πίεζε για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα στις αγορές και τώρα υπενθυμίζει ότι εάν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί η υπαγωγή μας στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.
Η χθεσινή όμως δημόσια διαφωνία της έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση που κρατά σε μείζονα εθνικά θέματα, όπως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους............

Η Βάσω Παπανδρέου επιμένει ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει τώρα-σε συνεννόηση με τους δανειστές μας- καθώς το 2013 θα υποχρεωθούμε από τον μόνιμο μηχανισμό να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση. Πρακτικά, δηλαδή, η κ. Παπανδρέου αμφισβητεί το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η χώρα από το 2012 θα μπορεί να βγει στις αγορές και προεξοφλεί ότι θα προσφύγουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Κάθετη είναι η διαφωνία της και με τη “συνταγή” εξόδου από την κρίση, καθώς θεωρεί ότι οι αυξήσεις των φόρων παγώνουν την οικονομία και μειώνουν τελικά τα έσοδα του Δημοσίου, ενώ ασκεί κριτική και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Από τα πυρά της δεν γλιτώνει ούτε η αναπτυξιακή πολιτική, καθώς επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αλλά και την ύφεση, η οποία μεγαλώνει.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η επιχειρηματολογία της κ. Παπανδρέου θυμίζει έντονα την επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ.
Η προτροπή της για τη λήψη μέτρων πριν την προσφυγή στο Μνημόνιο φέρνει στο νου το “ξυπνήστε επιτέλους” που είχε αναφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή.
Η διαφωνία της για τα φορολογικά μέτρα το “διαφορετικό μείγμα πολιτικής” που έχει κάνει σημαία της η ΝΔ, όπως επίσης και η κριτική για τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα των μέτρων.
Αποκαλύπτει ακόμη η κ. Παπανδρέου ότι είχε σκεφθεί να μην ψηφίσει το Μνημόνιο και να παραιτηθεί από βουλευτής….Δεν το έκανε όμως…Εύλογα, λοιπόν αναρωτιέται κανείς, γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να εκφράσει τις διαφωνίες της για μέτρα τα οποία ελήφθησαν μήνες πριν και τα οποία στήριξε με την ψήφο της;
Μήπως, κάποιοι προετοιμάζουν το έδαφος για να πουν την κατάλληλη στιγμή “εγώ τα είχα πει”; Μήπως, ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι δεν ξέρουν;
Μήπως όμως ξεχνούν και ότι κανείς δεν έχει ανάγκη τους μετά Χριστόν προφήτες;
http://www.aixmi.gr/index.php/vaso-h-meta-xriston-profitis/

Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails