Κόλλησε ο σκληρός του TAXIS



Κ ίνδυνο«κατάρρευσης» αντιµετωπίζει το σύστηµα TAXISnet του υπουργείου Οικονοµικών που ήδη υπολειτουργεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβληµα θα επιδεινωθεί ενόψει της µαζικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά, απότη∆ευτέρα 18Απριλίου για ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις και από 1η Μαΐου για µισθωτούς και συνταξιούχους.

Τις τελευταίες ηµέρες ο µέσος χρόνος αποστολής...............
µιας δήλωσης ξεπερνά τα 15-20 λεπτά, το σύστηµα είναι αργό και συχνά παρουσιάζει σφάλµατα, µε συνέπεια, αν ο χρήστης δεν έχει προλάβει να την αποθηκεύσει, να πρέπει να την πληκτρολογήσει εξαρχής. Ταυτόχρονα, οι νέοι χρήστες του TAXISnet (από τις 6/12/2010 οπότε και άλλαξε το καθεστώς) υποχρεούνται να έχουν έναν ειδικό κλειδάριθµο, τον οποίο όµως για να τον παραλάβουν πρέπει ναµεταβούν υποχρεωτικά στις ∆ΟΥ. Τις τελευταίες λοιπόν εβδοµάδες, ουρές σχηµατίζονται στα τµήµατα Μητρώου των εφοριών από λογιστές που περιµένουν να παραλάβουν τους σχετικούς κλειδάριθµους.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το υπουργείο Οικονοµικών «βιάστηκε» να καθιερώσει την υποχρεωτικότητα, από φέτος, στην υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων που θα γίνειµέσω λογιστών. Το σύστηµα, όπωςλέει στα «ΝΕΑ» ο γ.γ. της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελµατιών Αττικής ∆. Τσαµόπουλος, ήταν ανέτοιµο να δεχτεί 1,1 εκατοµµύρια δηλώσεις επιχειρήσεων, επιτηδευµατιών και ελεύθερων επαγγελµατιών, γι’ αυτό και τουπουργείο ανακοίνωσε παρατάσεις, µε τον φόβο ωστόσο της κατάρρευσης να παραµένει. Χθες, για παράδειγµα, από τις 3 το µεσηµέρι µέχρι και µετά τις 5 το απόγευµα, µια σειρά υπηρεσιών του TAXISnet δεν ήταν διαθέσιµη (όπως εγγραφή νέων χρηστών, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, κ.ά.), προκειµένου να «φορτωθεί» µία ακόµη καινούργια εφαρµογή µε στόχο να επιταχυνθούν οι χρόνοι υποβολής των δηλώσεων. Στις διαµαρτυρίες των λογιστών και των φοροτεχνικών ήρθαν χθες να προστεθούν εκείνες των εµπόρων. «Τεράστια προβλήµατα και απίστευτη ταλαιπωρία αντιµετωπίζουν καθηµερινά όσοι επιθυµούν να εκµεταλλευτούν τις καινοτόµες λύσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και αντί της εξοικονόµησης χρόνου έγινε ακριβώς το αντίθετο», σηµειώνει σε επιστολήτου προς τον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Και ζητά νέα παράταση της προθεσµίας υποβολής των δηλώσεων, ώς το τέλος Μαΐου.

ΚΙΝ∆ΥΝΟΣ ΑΠΟ ∆ΕΥΤΕΡΑ.
Από τη Μεγάλη ∆ευτέρα 18 Απριλίου µάλιστα, οπότε αρχίζει να υποβάλλεται ο µεγαλύτερος όγκος δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελµατιών, ο φόβος ότι το σύστηµα δεν θα ανταποκριθεί είναι έντονος. Το µεγαλύτερο, δε, πρόβληµα θα παρουσιαστεί από τον Μάιο και µετά, οπότε και ξεκινούν οι προθεσµίες για µισθωτούς και συνταξιούχους. Τα παραπάνω έχουν επισηµανθεί προς την ηγεσία της ΓΓΠΣ από την Οµοσπονδία Φοροτεχνικών σεσυνάντηση που είχαν προ ηµερών, µε τους τελευταίους να προτείνουν µεταβατικά, µόνο για φέτος, να επιτραπεί η αποστολή των δηλώσεων µέσω των δικών τους κωδικών.
Οι έµποροι ζητούν νέα παράταση της προθεσµίας για τις δηλώσεις
Κίνδυνος κατάρρευσης
Εντονοι φόβοι ότι από τη Μ. ∆ευτέρα 18 Απριλίου, οπότε αρχίζει να υποβάλλεται ο µεγαλύτερος όγκος των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελµατιών, το σύστηµα δεν θα ανταποκριθεί. Το µεγαλύτερο πρόβληµα θα παρουσιαστεί από τον Μάιο, που αρχίζουν οι προθεσµίες για µισθωτούς και συνταξιούχους ΤΑ ΝΕΑ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails