«Κούρεμα» στο κράτος


«Κούρεμα» στο κράτος

«Ή θα θυσιάσουμε το κράτος ή την κοινωνία». Το ερώτημα τέθηκε από τον πρωθυπουργό και αποκαλύπτει τον πυρήνα των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα: μικρότερο κράτος κατά 30%, λιγότεροι υπάλληλοι κατά 30% και διπλασιασμό της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα. Αλλιώς, θα πρέπει και πάλι οι πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ακόμη, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία και καθαρές αποκρατικοποιήσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης, τράπεζες και λοιπές δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα, όπως ο ΟΠΑΠ, τα καζίνο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι αναξιοποίητες εκτάσεις της ΚΕΔ και της ΕΤΑ. Ο άλλος δρόμος είναι η έκτακτη εισφορά, η αύξηση του ΦΠΑ, οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επ' αυτών η κυβέρνηση έχει................
απορρίψει τις δύο πρώτες προτάσεις και έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προβεί σε οριζόντιες μειώσεις. Με το νέο μισθολόγιο, όμως, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ, πολλά επιδόματα θα καταργηθούν, ενώ άλλα θα ενσωματωθούν στις τακτικές αποδοχές.
Ειδικότερα για τη δημόσια περιουσία, το κράτος θα κρατήσει το δίκτυο και θα παραχωρήσει εργοστάσια και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και το όπλο των μετοχοποιήσεων ή της εκχώρησης μετοχικών πακέτων, όπως αναμένεται να συμβεί με το 10% του ΟΤΕ και μεριδίου της ΔΕΗ. Ειδικότερα για την τελευταία αναμένεται στο τραπέζι να ανέβει και το ενδεχόμενο πώλησης ή μακροχρόνιας ενοικίασης λιγνιτικών μονάδων. Η σταδιακή και λελογισμένη απόσυρση του κράτους από τις ΔΕΚΟ αναμένεται να μειώσει σε βάθος πενταετίας τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων, που απολαμβάνουν της συνταγματικής προστασίας, σε επίπεδα πέραν του 30%.
Στις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν οι εργαζόμενοι θα έχουν δύο επιλογές ή να δεχθούν το καθεστώς εργασίας των συμβάσεων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, ή να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Δεδομένου, όμως, ότι τα υπουργεία θα συρρικνωθούν, η βασική διέξοδος θα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα, θεωρώντας πως έχει ήδη υπερβεί τις αντοχές της κοινωνίας και των εναπομεινάντων παραγωγικών στρωμάτων.
Ο κίνδυνος η φορολόγηση να καταστεί αντικίνητρο στην ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας επισημάνθηκε από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στους εκπροσώπους της τρόικας, που επέμεναν στην αύξηση της συμμετοχής των φόρων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, όμως, πείστηκαν, τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πηγές της Πλατείας Συντάγματος, ότι «νέοι φόροι θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στα κρατικά ταμεία».
Σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές παροχές, δικαιούχοι θα είναι όσοι το έχουν ανάγκη με βάση έναν συνδυασμό ατομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών. Ο κάθε δικαιούχος θα έχει έναν ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα κατατίθεται σε όποιο σχολείο ή νοσοκομείο επιλέξει να εκπαιδευθεί ή να νοσηλευθεί.
Το σχέδιο για το κράτος
Στόχος η «απελευθέρωση» 50.000 υπαλλήλων

Σήμερα, για κάθε δραστηριότητα που θέλει κανείς να αναπτύξει, πρέπει να απευθυνθεί στο κράτος. Εξ ου το μέγεθος και η δαιδαλώδης νομοθεσία. Εξ ου η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Εξ ου η χαμηλή παραγωγικότητα και το μεγάλο κόστος. Το master plan του Γ. Παπανδρέου για την αλλαγή του μεγάλου ασθενούς βασίζεται στην κατάργηση της διαμεσολάβησης μέσω της παραχώρησης δημόσιας εξουσίας σε μία σειρά επαγγελματιών, όπως οι μηχανικοί και οι λογιστές, στο πρότυπο των συμβολαιογράφων.
Αν η κυβέρνηση το τολμήσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, θα απελευθερωθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι, που σήμερα απασχολούνται σε εφορίες, πολεοδομίες και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Θα προκύψει έτσι ένα πλεόνασμα εκπαιδευμένου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων, που μετρούν ήδη χιλιάδες απώλειες εξαιτίας του κύματος συνταξιοδοτήσεων που έχει προκαλέσει η ανασφάλεια που επικρατεί.
Σιγά σιγά το κράτος θα αποσυρθεί από τις μεταφορές και τις ΔΕΚΟ, τομείς όπου η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών καθιστά μη παραγωγική την επιχειρηματική εμπλοκή του. Τομείς που στο παρελθόν προσέφεραν τεράστια ελλείμματα και κακές υπηρεσίες. Η μείωση του κράτους περιλαμβάνει και την ποσοτική μείωση του κοινωνικού κράτους. Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση την κατάργηση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας. Αποδέχθηκε, όμως, την ανάγκη το δημόσιο σύστημα να αλλάξει φιλοσοφία.
Αλλαγές
Στο επίκεντρο και τα πρόσωπα

Τα μέτρα και η πολιτική, όμως, δεν αρκούν αν δεν υπάρχουν τα πρόσωπα που θα τα υλοποιήσουν. Παραμένει, έτσι, ανοιχτό το θέμα του ανασχηματισμού, καθώς ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της επιτελικής κυβέρνησης. Εφόσον, λοιπόν, προχωρήσει στη δημιουργία ενός επιτελικού και ψηφιακού κράτους, προϋπόθεση και επόμενο βήμα ταυτόχρονα είναι η δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, με συγκεκριμένες χρεώσεις και πιστώσεις. Μεταξύ των εισηγήσεων που δέχθηκε ο πρωθυπουργός ήταν και η πρόταση να ανακοινώσει μέτρα και νέα κυβέρνηση μαζί. Η μόνη αντένδειξη σε αυτή την ιδέα, που εντόπισαν οι συνεργάτες του, έχει να κάνει με τον χρόνο, καθώς μία ουσιαστική αναδιάταξη των δυνάμεων θα οδηγούσε μοιραία σε χάσιμο χρόνου.
Χρονοδιάγραμμα
Το θέμα, όμως, παραμένει στο τραπέζι, καθώς είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την πολιτική στελέχη που δεν πιστεύουν σε αυτή. Ή, έστω, στελέχη τα οποία έχουν επιφυλάξεις. Και αυτό θα φανεί σήμερα και τις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες, μέχρι το συνολικό πακέτο να κατατεθεί στη Βουλή. Σε αυτή την πορεία η στάση όλων θα αξιολογηθεί και θα μετρήσει στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου για ένα πράγμα είναι σίγουρος και αυτό θα το διακηρύξει και σήμερα: «Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να σωθεί η χώρα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ   ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails