ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 7 ΔΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Τελεσίγραφο για τη λήψη νέων αυστηρών μέτρων φέτος και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων έστειλε χθες η Ευρώπη, τόσο με τη δημοσιοποίηση της εαρινής της έκθεσης, όσο και διά στόματος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, Ολι Ρεν, και...

στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Με χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και φέτος θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, που περιλαμβάνονται στις εαρινές της εκτιμήσεις και ανακοινώθηκαν χθες, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει νέα μέτρα, τότε το έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ (10,5% του ΑΕΠ έκλεισε πέρυσι), έναντι στόχου για μείωσή του στο 7,5% του ΑΕΠ.
Πρόκειται επί της ουσίας για μια απόκλιση της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές, όμως, έγιναν βάσει των στοιχείων που είχε στη διάθεσή της η Κομισιόν στις αρχές Μαΐου. Αυτή τη στιγμή –και έπειτα από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες 10 μέρες η τρόικα– εκτιμάται πως το μέγεθος της απόκλισης έχει φτάσει στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ για φέτος. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι για το 2011 δεν θα απαιτηθούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα και σημειώνουν ότι αρκετά από αυτά που είχαν αποφασιστεί, θα αντικατασταθούν με νέα και πιο αποδοτικά. Επίσης, μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν το 2012, θα υλοποιηθούν φέτος, όπως για παράδειγμα η επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, στο φυσικό αέριο, ενώ αναμένεται να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας.
Στο Eurogroup
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε πολύωρη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας και οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στόχος είναι ο υπουργός να μεταβεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 16 Μαΐου, έχοντας στα χέρια του μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για τα νέα μέτρα, ώστε να τα παρουσιάσει στους ομολόγους του. Πέραν των νέων μέτρων, ο κ. Ρεν επανέλαβε χθες και την ανάγκη για πολιτική συναίνεση ενόψει της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στις δηλώσεις του, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να δείξουν υπευθυνότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Εβ. Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτίμησε χθες ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στους όρους του πακέτου διάσωσης. «Η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο εδώ», ανέφερε ο ίδιος, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις αποκλίσεις που έχουν εντοπιστεί από την τρόικα αυτές τις μέρες. Στις αποκρατικοποιήσεις επικεντρώθηκε και ο επικεφαλής του υφιστάμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), κ. Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος υποστήριξε ότι αποτελούν τη «βασιλική οδό» για την Ελλάδα. Ωστόσο, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο μπορεί η χώρα να πετύχει τον στόχο της έλευσης 50 δισ. ευρώ έως το 2015. «Δεν είναι εύκολο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα επιτευχθεί εντελώς. Αλλά και με ένα τμήμα αυτού του ποσού, κάτι θα έχουν καταφέρει», σημείωσε.fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails