ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με την παραίτηση στο χέρι βρίσκονται χιλιάδες δηµόσιοι υπάλληλοι, επιλέγοντας τη συνταξιοδότηση µπροστά στον φόβο να µειωθούν περαιτέρω οι αµοιβές τους (και η σύνταξή τους) µε το νέο ενιαίο µισθολόγιο και να µη λάβουν εφάπαξ αποζηµίωση...

καθώς και επικουρική σύνταξη.
Ο κυβερνητικός στόχος της αποχώρησης 200.000 δηµοσίων υπαλλήλων µέχρι το 2013 (από το 2009) παρουσιάζεται υπερβολικός, δεδοµένου ότι το 2010 αποχώρησαν 55.000 υπάλληλοι λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό.

Πάντως στον δηµοσιοϋπαλληλικό χώρο επικρατεί αναβρασµός και είναι έκδηλη η ανησυχία τωνασφαλισµέ νωνγια τοανθαλάβουν εφάπαξ και αν θα υπάρξει νέα µείωση των αµοιβών τους. «Οι εργαζόµενοι είναι σε θέση αποχώρησης ενόψει του τρίπτυχου νέο µισθολόγιο - εφάπαξ - επικουρικές συντάξεις», τονίζει ο Θανάσης Τσακανίκας, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ(Πανελλήνια Οµοσπονδία Προσωπικού Οργανισµών Κοινωνικής Πολιτικής). Ο ίδιος επισηµαίνει ότι µε τις αποχωρήσεις η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση στερείται από έµπειρα στελέχη, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οσον αφορά την καταβολή τής εφάπαξ αποζηµίωσηςαπό το Ταµείο Πρόνοιας∆ηµοσίωνΥπαλλήλων (ΤΠ∆Υ), εκκρεµεί η πληρωµή 37.000

αιτήσεων, για τιςοποίες χρειάζονται συνολικά 1,7 δισ.ευρώ. Αυτή την περίοδο καταβάλλονται εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2009.

Το ΤΠ∆Υ βουλιάζει στα ελλείµµατα, µε αποτέλεσµα το εφάπαξ να βρίσκεται στον «αέρα» και να υπάρχουν ουρές αναµονής χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων που περιµένουν µέχρι και πεντέµισι χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διοίκηση του Ταµείου αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλουν φέτος αιτήσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσµευτεί ότι θα υπάρξει οικονοµική ενίσχυση του Ταµείου Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠ∆Υ) – το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζηµίωση – αρχικά µε 200εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, ώστε να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις του 2009. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν είναιαρκετό για να καλύψει τις απαιτήσεις του ΤΠ∆Υ, δεδοµένου ότι ο αριθµός των δηµοσίων υπαλλήλων που αποχωρούν αυξάνεται συνεχώς.

Αλλά και στο ΤΕΑ∆Υ (επικουρικό δηµοσίων υπαλλήλων) η κατάσταση εί ναι απογοητευτική, δεδοµένου ότι εκκρεµούν περίπου 40.000 αιτήσεις και ο µέσος χρόνος αναµονής είναι η τετραετία.

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ. Αρχίζει η αντίστροφη µέτρηση γιατην αναµόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων. Ηνέα 11µελής επιτροπή πουσυστήθηκε από το υπουργείο Εργασίας µε τη συµµετοχή του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας θα συνέλθει αύριογια πρώτη φορά, για να γνωµοδοτήσει έως τις 15 Ιουνίου για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα. Στη συνέχεια θα τεθεί σεισχύ την 1ηΙουλίου η νέα λίστα, περιλαµβάνονταςτουλάχιστον 250.000 λιγότερους εργαζόµενους.fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails