Τρόικα: Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερα δικαιώματα Θέτει θέμα επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

1967-4-21 greece01 Σε συμφωνία για την χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε ΙΚΑ (600 εκατομμύρια ευρώ) και στον ΟΑΕΔ (500 εκατομμύρια ευρώ), κατέληξαν σήμερα το απόγευμα οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της τρόικας και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κυρίας Αθηνά Δρέττα μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία αφορά το «τεχνικό κομμάτι», δηλαδή την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των δύο Οργανισμών, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν στην αγορά εργασίας..........Αντιθέτως, απομένει σε εκκρεμότητα του «ουσιαστικό κομμάτι», δηλαδή που θα βρει ο κρατικός προϋπολογισμός το συγκεκριμένο κονδύλι προκειμένου να διατεθεί σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλείς της τρόικας που θα βρίσκονται από την Τρίτη στη χώρα μας.

Η κυρία Δρέττα εξηγούσε μετά τη συνάντηση ότι δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για την αναγκαιότητα της έκτακτης επιχορήγησης, οι οποίες έγιναν τελικώς δεκτές.

Η ελληνική πλευρά παρέθεσε στοιχεία για την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας – πέραν των αρχικώς προβλεπόμενων – και τη μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα που επηρεάζουν αρνητικά τα έσοδα από τις εισφορές.

Στο μεταξύ το πρωί το κλιμάκιο της τρόικας είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στους οποίους έθεσαν θέμα επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης – κυρίως του ελαστικού οκταώρου και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Στη συνάντηση κυριάρχησαν τρία θέματα:

1. Το ελαστικό οκτάωρο. Η τρόικα ζητά να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονικό διάστημα, που εφαρμόζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα νομοθετήσει για το θέμα αυτό.

2. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τις οποίες ζητούν να αυξηθεί – από δύο σε τρία έτη - ο χρόνος μετά τον οποίο μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, και επιπλέον να μπορούν να ανανεώνονται μέχρι και τρεις φορές.

3. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες έως τώρα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Εργασίας.ΤΟ ΒΗΜΑ
Share/Save/Bookmark

Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails