Κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το αργό στη Νέα Υόρκη ενώ το Brent στο Λονδίνο έχασε πάνω από 10 δολλάρια

BOJONEGORO, EAST JAVA - DECEMBER 22:  Distille... Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2009, από την περίοδο δηλαδή που η παγκόσμια οικονομική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αιτία η αναπάντεχα μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι Αμερικανοί.

Στην Νέα Υόρκη η τιμή του αργού έπεσε..............

κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι από τα 109,24 δολάρια που είχε κλείσει η αγορά την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, έπεσε μέχρι τα 99,35 δολάρια το βαρέλι, για να ανακάμψει ελαφρώς στα 99,66 δολάρια το βαρέλι μία ώρα προτού κλείσει η αγορά. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent έπεσε σχεδόν 11 δολάρια, 121,19 στα 110,32 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μια πτώση της τιμής της τάξεως του 9%.

Αν σκεφθεί κανείς ότι την περασμένη Παρασκευή η λονδρέζικη αγορά είχε κλείσει στα 125,89 δολάρια το βαρέλι, διαπιστώνει ότι την εβδομάδα αυτή η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 12,4%. Ακόμη μεγαλύτερη σε ποσοστό (12,8%) είναι η πτώση της τιμής του αργού την εβδομάδα αυτή στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το σκεπτικό των επενδυτών - ακριβέστερα η αφορμή για ρευστοποίηση κάποιων από τα τρελά λογιστικά κέρδη που έχουν πετύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα - είναι το εξής: η αμερικανική οικονομία δυσκολεύεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, επομένως η αγοραστική δύναμη των πλέον ένθερμων και συνειδητοποιημένων καταναλωτών στον πλανήτη δεν έχει καλές προοπτικές ανάκαμψης, οπότε η ζήτηση για πετρέλαιο ενδεχομένως θα μειωθεί.

Στο σκεπτικό αυτό πρέπει να προσθέσει κανείς ότι την εποχή αυτή παραδοσιακώς αποκλιμακώνονται οι πετρελαϊκές τιμές, επειδή η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο ενεργοβόρο Βόρειο Ημισφαίριο και δη στις ΗΠΑ ρίχνει κάθετα τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών ακόμη αργεί για τους Αμερικανούς που θα εκδράμουν με τα αυτοκίνητά τους.

Η εξολόθρευση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τέλος, βοηθά στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου - αρκεί βεβαίως να μη σημειωθεί κάποια αντίδραση από τους πληγωμένους οπαδούς του νεκρού τρομοκράτη.ΤΟ ΒΗΜΑ

Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails