ΔΝΤ: Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις


Ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν

Ούτε διαπραγματεύσεις υπήρξαν, ούτε οποιαδήποτε συμφωνία έγινε μεταξύ της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από τον Απρίλιο του 2010, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε χθες μετά τη θύελλα αντιδράσεων και τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε στην Ελλάδα απόσπασμα παλαιών και γνωστών δηλώσεων του Ντομινίκ Στρος - Καν σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο που δεν είχαν προβληθεί.

Το Γραφείο Τύπου του Ταμείου κατηγορηματικά ξεκαθαρίζει ότι οι συνομιλίες αφορούσαν αίτημα των ελληνικών αρχών για να προσφερθεί από το ΔΝΤ τεχνική βοήθεια, που αφορούσε δημοσιονομικά θέματα και ζητήματα φοροδιαφυγής.
Στο Ταμείο είχαν χθες συνεχή ενημέρωση για τη θύελλα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος - Καν.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:.............

«Είμαστε πάντα σε επαφή με τις χώρες-μέλη μας, και δεν είναι ασυνήθιστο για τον διευθύνοντα σύμβουλο να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την τεχνική βοήθεια του Ταμείου για δημοσιονομικά θέματα και θέματα φοροδιαφυγής.
Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για χρηματοδοτική συνδρομή μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ΔΝΤ, πριν από την αίτηση της Ελλάδας για την οικονομική ενίσχυση που έγινε στα τέλη Απριλίου του 2010.
Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πριν από έναν χρόνο, ήδη, ότι μέχρι να γίνει το ελληνικό αίτημα, δεν συμμετείχαμε σε συνομιλίες οικονομικής φύσης. Το προσωπικό του Ταμείου είχε προσφέρει κάποια τεχνική βοήθεια, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών».
Η κόντρα
Νωρίτερα χθες και πριν από την ανακοίνωση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για «συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας».

Από τα βέλη του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν διέφυγαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να επικρίνουν τον Γ. Παπανδρέου με αφορμή την προβολή από τηλεοπτική εκπομπή (του Λ. Λαζόπουλου «Αλ τσαντίρι news») παλιότερων δηλώσεων του κ. Στρος - Καν, σύμφωνα με τις οποίες γίνονταν «υπόγειες» συζητήσεις προεργασίας με την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας και τη λήψη δανείου από την τρόικα.
Μιλώντας για «ανακάλυψη μιας δήθεν μεγάλης είδησης», ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για διαστρέβλωση της αλήθειας, που προσπαθεί να δείξει στον κόσμο -υποτίθεται- και να αποδείξει ότι ο κ. Παπανδρέου είχε σκοπό της ζωής του, αφού κέρδισε τις εκλογές με 11 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, να μας βάλει στο ΔΝΤ! Αυτές -τόνισε- οι αναλύσεις όσο απλουστευτικές είναι, άλλο τόσο επικίνδυνες είναι για τη δημόσια αλήθεια».
Εν συνεχεία ο κ. Πεταλωτής «θύμισε» δηλώσεις του πρωθυπουργού που δείχνουν ότι ουδέποτε έκρυψε την προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2009, συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου (τότε που υποτίθεται ότι έκανε «υπόγειες διαδρομές») σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει: «Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος - Καν, επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, χαρακτήρισε πάντως «πολιτικό κόλαφο» για την αξιοπιστία του Γ. Παπανδρέου το απόσπασμα των δηλώσεων του Στρος - Καν και πρόσθεσε:
«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας τον λαό».
Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επιτίθεται εν τω μεταξύ, με αφορμή την επίμαχη φράση του επικεφαλής του ΔΝΤ, και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν περιμέναμε να ακούσουμε τον Στρος - Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στον λαό». «Οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και απέκρυπτε τα σχέδιά του».
Ο ΛΑΟΣ: Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, ανέφερε ότι «η αναγκαστική καταφυγή στην τρόικα ήταν προϊόν της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και της πολιτικής δολιότητας της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2009».
Ο ΣΥΝ: «Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απέκρυπτε τα σχέδιά του. Ενώ έκανε τα πάντα για να βρεθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, ας υπάρξει ειλικρινής για έστω μία φορά, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του», σχολίασε ο Συνασπισμός.
ΜΙΧ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ - ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ  ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails