Ροζ βόµβα µε παρενέργειες και στην Ελλάδα



Αθώος ή ένοχος, ο Ντοµινίκ Στρος-Καν (εδώ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου) καλείται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας
Οι καταγγελίες µιας καµαριέρας καταστρέφουν την καριέρα του Στρος - Καν και αλλάζουν τα δεδοµένα στο ∆ΝΤ. Η Ευρώπη και η Αθήνα ανησυχούν για τις παράπλευρες απώλειες του σκανδάλου

Οι κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασµού και οµηρείας µιας καµαριέρας ξενοδοχείου στο οποίο διέµενε απαγγέλθηκαν χθες στον επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος - Καν, λίγες ώρες µετά τη σύλληψή του στο αεροδρόµιο JFK της Νέας Υόρκης. Ο 62χρονοςΣτρος - Καν, ο οποίος εθεωρείτο ο.....................
επικρατέστερος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόµµατος της Γαλλίας για την προεδρία της χώρας απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, αναµενόταν να εµφανισθεί χθες το βράδυ ενώπιον δικαστή και δήλωσε αθώος και για τις τρεις κατηγορίες, οιοποίες επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία τηςπολιτείας της Νέας Υόρκης. Η καταγγέλλουσα είναι µια 32χρονη καµαριέρα του ξενοδοχείου «Sofitel»,η οποία σύµφωνα µε δηµοσιογραφικές πληροφορίες είναι Αφροαµερικανή και ονοµάζεται Οφηλία.

Σύµφωνα µε την καταγγελία της καµαριέρας, η σεξουαλική επίθεση ενα ντίον της σηµειώθηκε περίπου στη µία το µεσηµέρι.Οπως περιέγραψε στην κατάθεσή της,µπήκε στη σουίτα 2.806 τουΣτρος - Καν στο πολυτελές Sofitel- κοστίζει περίπου 3.000 δολάρια τη βραδιάκαι αποτελείται από χολ, δωµάτιο συσκέψεων, καθιστικό και υπνοδωµάτιο - για να καθαρίσει, επειδή νόµιζε ότι ήταν άδεια. Τότε οεπικεφαλής του ∆ΝΤ βγήκε γυµνός από το µπάνιο, την κυνήγησε κατά µήκος ενός διαδρόµου, κλείδωσε την εξώπορτα και την τράβηξε µετη βία στην κρεβατοκάµαρα όπου της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εκείνη κατόρθωσε να αντισταθεί για λίγο αλλά τελικά ο Στρος - Καν την τράβηξε στο µπάνιο, όπου την ανάγκασε σε στοµατικό σεξ ενώ προσπάθησε να της βγάλει τα εσώρουχα. Εκείνη του ξέφυγε και πάλι, βγήκε από το δωµάτιο τρέχοντας και περιέγραψε στους συναδέλφους της τι είχε συµβεί. Αµέσως κάλεσαν την αστυνοµία.

Οταν οι αστυνοµικοί έφθασαν λίγο αργότερα ο Ντοµινίκ Στρος - Καν είχε ήδη αναχωρήσει από το ξενοδοχείο αφήνοντας πίσω τουτο κινητό του τηλέφωνο. «Το δωµάτιό του έµοιαζε σαν κάποιος να έφυγε άρον άρον», δήλωσε ο εκπρόσωποςτης αστυνοµίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουνι, ενώ σύµφωναµε άλλη πηγή βρέθηκαν και στοιχεία DNA.

Η αστυνοµία της Νέας Υόρκης πληροφορήθηκε ότι ο Στρος - Καν επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο µε προορισµό τη Γαλλία και ζήτησε αξιωµατικούς του αεροδροµίου να ανέβουν στο αεροσκάφος και να τον προσαγάγουν. Στις 4.40 τοπική ώρα, σχεδόν 10 λεπτά πριν από την προγραµµατισµένη αναχώρηση της πτήσης 23 της Air France, αξιωµατικοί του αεροδροµίου της Νέας Υόρκης µπηκαν στην πρώτη θέση του αεροπλάνου, µόλις πέντε λεπτά πριν από την απογείωση, και ζήτησαν από τον Στρος - Καν να τους ακολουθήσει χωρίς να του περάσουν χειροπέδες. Τον παρέδωσαν στους αστυνοµικούς. Η καµαριέρα µεταφέρθηκε από την αστυνοµία σε νοσοκοµείο για να περιποιηθούν κάποια µικρά τραύµατα που έφερε, ενώ όπως είναι σύνηθες σε περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων οι ντετέκτιβ αναζήτησαν γενετικό υλικό. Ο δικηγόρος του Στρος - Καν Μπένζαµιν Μπράφµαν επανέλαβε πολλές φορές στους δηµοσιογράφους ότι ο πελάτης του δεν αποδέχεται καµία κατηγορία. Ο Μπράφµαν είναι ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους της Νέας Υόρκης και στο παρελθόνέχει εκπροσωπήσει γκάνγκστερ και διασήµους όπως ο ράπερ Σον-Π. Ντίντι- Κοµπς, ο τραγουδιστής Τζέι-Ζ και ο ποδοσφαιριστής Πλάξικο Μπαρές. ∆εν ήταν σαφές για ποιον ακριβώςλόγο βρισκόταν στη Νέα Υόρκη ο Ντοµινίκ - Στρος Καν, αλλά σύµφωνα µε εκπρόσωπο του ξενοδοχείου, έφθασε στο Sofitel το απόγευµα της Παρασκευής. Το ∆ΝΤ εδρεύει στη Νέα Υόρκη και είχε προγραµµατισµένη συνάντηση µε την Ανγκελα Μέρκελ χθες στη Γερµανία.Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις και αρκέστηκε µόνο στην άρνηση των κατηγοριών.

Πριν παρουσιασθεί στον δικαστή ο Στρος - Καν είχε κρατηθεί επί αρκετές ώρες στο αστυνοµικό τµήµα του Χάρλεµ όπου δέχθηκε και την επίσκεψη ενός γάλλου διπλωµάτη στο πλαίσιο της «προξενικής προστασίας» που παρέχει η Γαλλία σε όλους τους υπηκόους της, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό. «Η πρεσβεία της Γαλλίας και το προξενείο της στη Νέα Υόρκη έχουν κινητοποιηθεί. Είµαστε και θα παραµείνουµε σε επαφή µε το ∆ΝΤ και τις αµερικανικές αρχές», πρόσθεσε ο Βαλερό.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση έγιναν γνωστές την ώρα που ένα άλλο σκάνδαλο είχε αρχίσει να υποχωρεί για τον πολιτικό που διετέλεσε επικεφαλής του ∆ΝΤ επί τριάµισι χρόνια. Το σκάνδαλο είχε προκληθεί από τις φωτογραφίες που δηµοσιεύθηκαν και τον έδειχναν µαζί µε τη σύζυγό του Αν Σενκλέρ να βγαίνουν από ένα αυτοκίνητο µάρκας Πόρσε Παναµέρα, αξίας 150.000 δολαρίων, σε δρόµο του Παρισιού. Αν και αργότερα έγινε γνωστό ότι το αυτοκίνητο ανήκε σε φίλο του ζεύγους, οι φωτογραφίες προκάλεσαν πολλά ερωτήµατα για τον τρόπο ζωής του επικεφαλής του ∆ΝΤ - έχει δύο πολυτελή διαµερίσµατα στο Παρίσι, εξοχικό στο Μαρακές, κατοικία στην Ουάσιγκτον.

Σύµφωνα µε την αστυνοµία, ο επικεφαλής του ΔΝΤ έφυγε από τη σουίτα του σαν κυνηγηµένος, αφήνοντας πίσω και το κινητό του

Σοκ σε δύο ηπείρους

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΒΗΜΑ πριν ρίξει την πιο µεγάλη ζαριά της πολυετούς πολιτικής του πορείας. Θα διεκδικούσε, µε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, την προεδρία της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας. Επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και επικρατέστερος αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Τώρα, ο Ντοµινίκ Στρος-Καν είναι αντιµέτωπος µε τις σκληρές και ταπεινωτικές κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, της απόπειρας βιασµού και της οµηρείας µιας καµαριέρας του ξενοδοχείου στο οποίο διέµενε, στη Ν. Υόρκη. ∆ηλώνει αθώος, όµως ανεξαρτήτως της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης, στη χώρα του οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι ο πολιτικός κύκλος του κλείνει εδώ.

Η καµαριέρα είναι 32 χρόνων, ονοµάζεται Οφηλία και είναι Αφροαµερικανή.

Καταγγέλλει ότι η επίθεση εναντίον της έγινε στην πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου «Sofitel» όπου ο διάσηµος ένοικος εµφανίστηκε γυµνός µπροστά της και της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εκείνη όταν ξέφυγε αφηγήθηκε την περιπέτειά της, αλλά ο Στρος-Καν ήταν ήδη στο αεροδρόµιο έτοιµος να πετάξει για τη Γαλλία. Ακολούθησαν σκηνές αστυνοµικής ταινίας. Αξιωµατικοί του αεροδροµίου σταµάτησαν το αεροσκάφος που ήδη τροχοδροµούσε και συνέλαβαν τον υψηλό αξιωµατούχο. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσµου και προκάλεσε σοκ κυρίως στη χώρα του, τη Γαλλία. Οι βολές έπεσαν βροχή από πολιτικούς αντιπάλους του µε αναφορές στο ζωηρό και γνωστό ερωτικό παρελθόν του.

Το σοκ από το Παρίσι πέρασε στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, δύο πόλεις στις οποίες πρωταγωνιστεί εδώ και έναν χρόνο ο Στρος-Καν. Στο Μέγαρο Μαξίµου πιστεύουν ότι µε την αλλαγή ηγεσίας στο ∆ΝΤ δυσχεραίνει και σε κάθε περίπτωση θα καθυστερήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την κρίση. Αλλά και στην έδρα της Κοµισιόν µιλάνε για ουσιαστική απώλεια στην ευρωζώνη, καθώς ο γάλλος πολιτικός είναι ο άνθρωπος που έδωσε ευρωπαϊκό χρώµα στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Η µάχη για τη διαδοχή του στο υψηλό αξίωµα που κατέχει, έχει αρχίσει πριν συλληφθεί. Αρκετοί προβλέπουν ότι ο νέος διευθυντής του ∆ΝΤ δύσκολα θα είναι ξανά Ευρωπαίος. Φαίνεται πιθανό να είναι από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία ή άλλη αναπτυσσόµενη χώρα. Ανάµεσα στα ονόµατα που κυκλοφορούν είναι και του πρώην υπουργού Οικονοµικών της Τουρκίας, Κεµάλ Ντερβίς.


Τα τρία ερωτηµατικά για το θρίλερ στη Νέα Υόρκη

Η ΣΟΥΙΤΑ
Πώς γίνεται, ιδιαίτερα σε µια σουίτα του ξενοδοχείου όπου διαµένει ένα τόσο σηµαντικό πρόσωπο όπως ο Ντοµινίκ ΣτροςΚαν, η καµαριέρα να µπει χωρίς να χτυπήσει την πόρτα ή χωρίς ναέχει βεβαιωθεί τσεκάροντας µε τη ρεσεψιόνότι ο ένοικος έχει φύγει; Ηιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Sofitel,µέσω του εκπροσώπου της Γιόργκε Τίτο,ανακοίνωσε ότι «η εργαζόµενη πουέκανε την καταγγελία βρισκόταν µαζί µας επί τρία χρόνια και τόσο η δουλειά της όσο και η συµπεριφορά της έχει υπάρξει απολύτως ικανοποιητική».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα προχωρούσε σε έρευνα για την εργαζόµενη πουκατήγγειλε τη σεξουαλική επίθεση.

Η ΕΞΟΔΟΣ
Πώς έφυγε από το ξενοδοχείο ο Στρος-Καν αφού όπως κατέθεσε η καµαριέρα, µόλις βγήκε από το δωµάτιό του έσπευσε να περιγράψει την επίθεση στους συναδέλφους της, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνοµία;Εάν είχε κινητοποιηθεί η ασφάλεια τουξενοδοχείου, δεν έπρεπε να είχαν προσπαθήσει να καθυστερήσουν ή να εµποδίσουν την αναχώρηση του Στρος-Καν αφού υπήρχαν τέτοιες κατηγορίες;

ΤΟ TWITTER
Τι ακριβώς συνέβη στο twitter; Το βράδυ του Σαββάτου, στις 22.59 ώρα Γαλλίας (16.59 ώρα Νέας Υόρκης) και ενώ η είδηση δεν είχε γίνει γνωστή, ο Τζόναθαν Πινέ, µέλος της νεολαίας του κόµµατος του Νικολά Σαρκοζί, έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter: «Ενας φίλος από τις ΗΠΑ µού ανέφερε ότι ο DSK (τα αρχικά του ΣτροςΚαν) συνελήφθη από την αστυνοµία σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης εδώ και µια ώρα». Τρία λεπτά αργότερα, πρόσθεσε ότι «το φιλαράκι» του πήρε την πληροφορία αυτή από κάποιο τρίτο πρόσωπο, που εργαζόταν στο εστιατόριο του «Sofitel», του ξενοδοχείου στο οποίο διέµενε ο επικεφαλής του ∆ΝΤ. Χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα, περίπου µισή ώρα µετά τα µεσάνυχτα, προκειµένου η ιστοσελίδα των «New York Times» να επιβεβαιώσει τη σύλληψη του Στρος-Καν «στις 22.45 ώρα Γαλλίας» (16.45 τοπική ώρα). ∆ηλαδή, ο Πινέ έστειλε το tweet µόλις 14 λεπτά µετά τη σύλληψη στο αεροδρόµιο JFK. «Είναι δυνατόν ο εργαζόµενος στο εστιατόριο του “Sofitel” να πρόλαβε να το πληροφορηθεί και να το πει στον φίλο για να το µεταφέρει εκείνος στον Πινέ;», αναρωτιόντουσαν χθες κάποια έντυπα, που άφηναν υπονοούµενα για «συνωµοσία του Σαρκοζί». Μια πιθανή απάντηση ήταν ότι η αρχική πηγή όταν έµαθε για το περιστατικό στο ξενοδοχείο, έσπευσε να υποθέσει ότι ο Στρος-Καν συνελήφθη και οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που τον δικαίωσαν.


«Σίγουρη ότι είναι αθώος»

Απευθύνοντας έκκληση για «ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση», η σύζυγος του Στρος-Καν δήλωσε χθες το απόγευµα ότι δεν πιστεύει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του.

«∆εν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του συζύγου µου. ∆εν έχω καµία αµφιβολία ότι η αθωότητά του θα αποδειχτεί», έγραψε η αν Σενκλέρ στη σύντοµη δήλωσή της. Η 63χρονη Σενκλέρ ήταν διάσηµη τηλεπαρουσιάστρια στη Γαλλία. Το 1984 δηµιούργησε και άρχισε να παρουσιάζει την εβδοµαδιαία πολιτική εκποµπή «7/7», που κράτησε 13 χρόνια στο ιδιωτικό ΤF1 και ήταν από τις εκποµπές µε τη µεγαλύτερη θεαµατικότητα.

Το 1997 επέλεξε να παραιτηθεί για να αποφύγει κατηγορίες για σύγκρουση συµφερόντων όταν ο σύζυγός της έγινε υπουργός οικονοµικών.


Η ΑΣΥΛΙΑ

Η ΣΥΛΛΗΨΗ του Στρος-Καν επιβάλλει στην ηγεσία του ∆ΝΤ τη λήψη πολλών δύσκολων αποφάσεων, όµως η πιο άµεση είναι το εάν ο επικεφαλής του Ταµείου διαθέτει διπλωµατική ασυλία. Στο καταστατικό του ∆ΝΤ αναφέρεται ότι οι αξιωµατούχοι του «θα έχουν ασυλία όσον αφορά τις πράξεις τους, εκτός εάν το Ταµείο άρει την ασυλία».

Σύµφωνα µε νοµικούς, η ασυλία αφορά µόνο πράξεις που έγιναν µε την επίσηµη ιδιότητά τους.ΤΑ ΝΕΑ

Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails