Στην πρέσα συντάξεις και επιδόματα


Στην πρέσα συντάξεις και επιδόματα

Αύξηση των εισφορών, μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση των επιδομάτων περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή ειδικής εισφοράς στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη).

Ουσιαστικά το μέτρο αναμένεται να αγγίζει περίπου 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη εισφορά. Πρόκειται για μία νέα επιβάρυνση για όσους αποχώρησαν νωρίς από την εργασία τους και παίρνουν υψηλές συντάξεις, με το τελικό ποσό της εισφοράς να εξειδικεύεται τις επόμενες μέρες.
Αναλυτικά το κυβερνητικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:.................

1. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθεί η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Η επιβάρυνση όπως αναφέρθηκε θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών.
2. Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά αυτή θα πάει από το 4% στο 5% (συνολικά για εργοδότες και εργαζόμενους).
Παράλληλα θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο Δημόσιο. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να συγκεντρώνονται σε έναν «κουμπαρά» για τη στήριξη της απασχόλησης.
3. Μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα και επιβολή ειδικής εισφοράς στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα είναι από 3% έως 10% και θα αφορά τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Οσον αφορά στο εύρος των περικοπών στα επικουρικά ταμεία, αυτό θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική τους κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης εκπονούν μελέτες και στη συνέχεια θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συντάξεις.
Οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα προσεγγίζει το 20%. Οι νέες περικοπές θα αφορούν και στους νυν συνταξιούχους.
4. Εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, ΕΚΑΣ). Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου επιβάλλονται αυστηρότερα κριτήρια για την καταβολή του. Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τα επιδόματα που χορηγούν τα ταμεία (π.χ. πολυτεκνικά). Ενιαίος κανονισμός θα υπάρξει για τις παροχές επιδομάτων υγείας.
5. Μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν πως η μείωση αυτή θα είναι της τάξης του 10%. Σημειώνεται πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι στο «κόκκινο» και αναζητά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει το βοήθημα σε 40.000 άτομα, που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.
Πάντως αργά χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από την έκταση των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία.
6. Διασταύρωση στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων.
7. Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό της μαύρης εργασίας να πέσει από το 26% στο 16%.
Νέες περικοπές για τους συνταξιούχους
  • Μείωση 10% του εφάπαξ στο Δημόσιο
  • Νέες κρατήσεις «υπέρ ανέργων» στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα
  • Καθιέρωση «νέου ΛΑΦΚΑ» στις πρόωρες συντάξεις κάτω των 60 ετών
  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων
  • Ψαλίδι στα επιδόματα με εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγησή τους
Κ. Κοκκαλιάρη

Υπ. Υγείας
Παρεμβάσεις με στόχο τα 310 εκατ.

Επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συνεργασία νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνονται στα πέντε μέτρα, συνολικής απόδοσης 310 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δρομολογεί για το 2011 η κυβέρνηση.
Το «πακέτο» περιορίζει τις δαπάνες κατά 0,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και έρχεται ως συμπλήρωμα των μέτρων εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει ήδη ο υπ. Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε ότι το επιπλέον ποσό μπορεί να εξοικονομηθεί με τα εξής μέτρα:
Μέτρα
  • Την ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης στο ΙΚΑ. Αποτελεί μία από τις βασικότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας.
  • Την επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η πρώτη σχετική λίστα έχει ήδη εκπονηθεί και εφαρμόζεται από τις 2 Μαΐου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την τακτική της συμπλήρωση. ?Τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα. Το πρώτο δελτίο τιμών εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα, με μειώσεις σε αρκετά σκευάσματα, ενώ το δεύτερο θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο με περαιτέρω μειώσεις, κυρίως στα γενόσημα.
  • Την ενιαία πολιτική τιμών στα φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας έχει πλέον την ευθύνη για την τιμολόγηση, η οποία ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος.
  • Τη συνεργασία δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Δ. Καραγιώργος  ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails