ΜΑΝΙΑΤΗΣ: "ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ"

Share/Save/Bookmark
Στα αμέσως επόμενα υπουργικά συμβούλια, θα εισαχθεί για δεύτερη συζήτηση το νομοσχέδιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, μιλώντας την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5. «Παράλληλα, όμως, ξεκινούμε -και το ανακοινώσαμε- μη αποκλειστικές σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο. Πρόκειται για μια...
διαδικασία που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν σε μεγάλη έκταση όλες οι χώρες που έχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάρα πολύ την εφαρμόζουν οι χώρες της Μεσογείου».
«Αναθέτει το κράτος δηλαδή, σε μία ή περισσότερες - συνήθως περισσότερες - εταιρείες τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων ερμηνεύονται από τις ίδιες της εταιρείες και στη συνέχεια τα πωλούν αυτά τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρείες».
Όπως είπε, η έρευνα θα ξεκινήσει από το Ιόνιο «που είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει σοβαρές έρευνες, με περισσότερες από 100 γεωτρήσεις.
«Άρα, είναι η πιο έντονα διερευνημένη και εξερευνημένη περιοχή της χώρας μας και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε από εκεί. Έχουμε σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων», σημείωσε.
Πιθανότατα εντός του Μαΐου θα προκηρυχθεί, είπε, ο πρώτος διαγωνισμός και εκτίμησε ότι «θα έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από περισσότερες από μία εταιρείες και θα προχωρήσουμε με απόλυτη διαφάνεια, ουδέτερη και μια ελκυστική, ταυτόχρονα, διαδικασία».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση έχει ήδη συνομιλήσει και με τη νορβηγική εταιρεία που έχει αναλάβει τις αντίστοιχες έρευνες στην Κύπρο, σημείωσε ότι «μία από τις εταιρείες που συνομιλήσαμε είναι αυτή που έχει κάνει τις σεισμικές έρευνες της Κύπρου και αφορούν τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου εκεί. Αλλά είναι μία μόνο από τις εταιρείες με την οποία συνομιλούμε».
Σχετικά με το διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, στη Φλώρινα τόνισε:
«Είναι μια διαδικασία που πραγματικά έχει καθυστερήσει πάνω από έξι χρόνια. Η περιοχή της Βεύης είναι ένα από τα λιγνιτωρυχεία που θα βοηθήσουν αποφασιστικά να έχουμε καθαρό λιγνίτη στην πατρίδα μας. Είμαστε στη διαδικασία να δημοσιοποιήσουμε τη shortlist με τους πέντε πρώτους που θα έχουν αναδειχθεί από το διαγωνισμό. Θα την παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, για να καταλήξουμε στον έναν που θα το αναλάβει. Το έχουμε βάλει σε μια σειρά».fimotro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails