Οξεία επίθεση Βάσως στην Τρόικα «Το επιτόκιο του δανείου σας είναι σχεδόν κερδοσκοπικό!»


http://www.protothema.gr
 
Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε η κυρία Βάσω Παπανδρέου προς τα μέλη της τρόικας στην προγραμματισμένη συνάντηση τους στην Βουλή επισημαίνοντας τους ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει ενώ άφησε αιχμές ακόμα και για κερδοσκοπία των δανειστών...........

Αναλυτικά, η κυρία Παπανδρέου είπε προς τον κ. Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της τρόικας πως «Το πρόγραμμα είναι προς λάθος κατεύθυνση και δεν βγαίνει. Τα 110 δισ. είναι με πολύ υψηλό επιτόκιο σχεδόν κερδοσκοπικό». Επιπροσθέτως η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής σημείωσε ότι «το πρόγραμμά σας προβλέπει περικοπή μισθών, συντάξεων, μειώσεις εισοδημάτων και σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των τραπεζών που δεν ρίχνουν ρευστό στην αγορά έχουν έρθει σε απόγνωση τα μικρομεσαία στρώματα ενώ η χώρα παρουσιάζει ύφεση 4,5%» για να ρωτήσει τους συνομιλητές της «Αυτό είναι το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση;».

Υποστήριξε ότι η σταδιακή μετατόπιση του χρέους από τους κρατικούς δανειστές στους ιδιωτικούς δανειστές γίνεται προκειμένου να «στηριχθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες».

Το «μαστίγωμα» των τροϊκανών από την κυρία Παπανδρέου συνεχίστηκε με την βουλευτή να τους λέει «αυτή την στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις για το 2012-2013. Θα είναι στην ίδια λογική τα μέτρα που θα προτείνετε; Αν ναι τότε θα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης. Και μην ξεχνάτε ότι ήδη είμαστε στα όρια της κοινωνικής εξέγερσης η οποία παρ’ ολίγον να γίνει εχθές. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και εκτός από αριθμούς έχει και ανθρώπους».

Η κυρία Παπανδρέου μίλησε ακόμα και για κενό ηγεσίας συνολικά στην Ε.Ε. λέγοντας « σήμερα δεν υπάρχει ούτε όραμα ούτε ηγεσία. Τα μέτρα που επιβάλλονται σήμερα είναι σαν κάποιοι να επιθυμούν την τιμωρία της Ελλάδας ενώ θα έπρεπε να έχουν προοπτική».

Τα όσα είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ενόχλησαν περισσότερο τον Γερμανό εκπρόσωπο της ΕΚΤ ο οποίος είπε «ξαφνιάζομαι γιατί θα περίμενα διάθεση για λύση στο πρόβλημα αλλά διαπιστώνω ότι υπάρχει μόνο γκρίνια και αδιαφορία» με αποτέλεσμα να του απαντήσει η κυρία Παπανδρέου «Δεν μας τα χαρίσατε τα χρήματα. Τα δανειστήκαμε και μάλιστα με πολύ υψηλά επιτόκια, σχεδόν κερδοσκοπικά».

Από την άλλη ο κ. Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε «Από το 2000 έως σήμερα η ελληνική οικονομία παρουσιάζει απώλεια ανταγωνιστικότητας ύψους 20-30%. Ενα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 5-6% είναι μη βιώσιμο μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε τι ισχύει για την Ελλάδα της οποίας το έλλειμμα είναι 10%. Πρέπει να γίνεται λοιπόν πιο παραγωγικοί και να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις. Εμείς από την μεριά μας δώσαμε τον μεγαλύτερο δανεισμό πρέπει να υπάρξει ένταση της προσαρμογής και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων».
Επιπροσθέτως, ο κ. Τόμσεν απάντησε και στην πρόταση των δύο βουλευτών της ΝΔ των κ.κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη και Γιάννη Βρούτση, για προσαρμογή του προγράμματος της τρόικας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο, λέγοντας «με αυτό που μου λέτε είναι να προτείνεται να μπει το κάρο μπροστά από το άλογο!».
Τέλος ο κ. Ματίας Μορς, αντιπρόσωπος της ΕΕ υποστήριξε ότι «η οικονομική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και θα επιφέρει την εξυγίανση». Στην παρατήρηση της κυρίας Παπανδρέου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα ο κ. Μορς απάντησε «έγινε στο Βέλγιο όπου μειώθηκε το χρέος αρκετά εκατομμύρια ευρώ».
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails