ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Την πλάτη στο πλαφόν γύρισαν οι πρατηριούχοι σε αρκετές περιοχές της χώρας όπου επεβλήθη ανώτατη τιµή στην αµόλυβδη χθες, πρώτη ηµέρα εφαρµογής του µέτρου, αναγκάζοντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ζητήσει τη...

συνδροµή του εισαγγελέα στις περιπτώσεις όσων παραβατούν. Ενδεικτικό του «αντάρτικου» των πρατηριούχων είναι η περίπτωση της Σάµου, όπου σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης µέχρι χθες το απόγευµα η συµµετοχή στην εφαρµογή τουπλαφόν ήταν µηδενική: κανένα πρατήριο δεν πωλούσε µε τιµές πλαφόν!

Οι πρατηριούχοι δηλώνουν ότι το µέτρο είναι άδικο και υποστηρίζουν ότι σε αρκετέςπεριπτώσεις αγοράζουντην αµόλυβδη σε τιµές υψηλότερες από το πλαφόν, ενώ και οι εταιρείες εµπορίας µε ανακοίνωσή τους χθες έκαναν λόγο για ένδειξη αδυναµίας από την πλευρά της κυβέρνησης στην επίλυση των διαρθρωτικών προβληµάτων στην αγοράκαυσίµων, υποστηρίζοντας µάλιστα ότι η απόφαση για πλαφόν αντιβαίνει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Επιπλέον τόνισαν ότι ο ισχυρισµόςτης Πολιτείας για πάταξη των φαινοµένων κερδοσκοπίας προς όφελος του καταναλωτή έρχεται σεαντίφαση µε τις ενέργειες του ∆ηµοσίου να αυξήσει τρεις φορές συνολικά τους φόρους (ΕΚΦ καιΦΠΑ) στις βενζίνες κατά 93% τα τελευταία χρόνια.

Το ενδεχόµενο προσβολής της απόφασης στο Συµβούλιο της Επικρατείας εξετάζει από την πλευρά της η Πανελλήνια Οµοσπονδία Πρατηριούχων Εµπόρων Καυσίµων (ΠΟΠΕΚ), κρίνοντας ότι δεν είναι συµβατή µε την υφιστάµενη νοµοθεσία. ΗΠΟΠΕΚ ζητεί επίσης την άµεση απόσυρση του πλαφόν, θεωρώντας ότι η εφαρµογή του µε αυτόν τον τρόπο δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.

ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ. Και ενώ πρατηριούχοι και εταιρείες εµπορίας αντιδρούν, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απειλεί µε πρόστιµα που φτάνουν έως και το 1,5 εκατ. ευρώ για όσους δεν συµµορφώνονται, καθώς και µε ποινικές κυρώσεις. Από την Τρίτη το µεσηµέρι οι αρµόδιες υπηρεσίεςτου υπουργείου απέστειλαν εντολή σε όλες τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να ελεγχθεί αν εφαρµόζεται η απόφαση επιβολής πλαφόν στους 13 νοµούς της χώρας. Μάλιστα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, µε έγγραφό του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ζήτησε τη συνδροµή των αρµοδίων εισαγγελικών αρχών για τις περιπτώσεις µη συµµόρφωσης στο πλαφόν, µε την ενδεχόµενη κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας εις βάρος των παρανοµούντων.

Σύµφωναµε ταχθεσινάστοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιµών Υγρών Καυσίµων, στις τρεις το µεσηµέρι σε αρκετούς από τους 13 νοµούς οι πρατηριούχοι δεν είχαν προσαρµόσει τις τιµές τους στο πλαφόν. Ετσι, εκτός από τους Νοµούς Χίου, Φωκίδας και Ευρυτανίας που πωλούσαν χθες µε τιµές πλαφόν έχοντας προσαρµοστεί πλήρως, στον Νοµό Ρεθύµνου το ποσοστό των πρατηριούχων ήταν στο 83,3%, στο Λασίθι 94,5%, στα ∆ωδεκάνησα 58,1%, στη Σάµο 0, στα Γρεβενά 85,3%, στη Λέσβο 50%, στην Κεφαλονιά 31%, στις Κυκλάδες 73%, στην Κέρκυρα 72% και στον Εβρο 87%. Αναλυτικά, οι ανώτατες λιανικές τιµές τηςαµόλυβδης βενζίνης στους 13 νοµούς της χώρους όπου ισχύει το πλαφόν διαµορφώθηκαν χθες ως εξής: στα∆ωδεκάνησα έως 1,790 ευρώ το λίτρο, στον Νοµό Λασιθίου έως 1,819, στον Νοµό Ρεθύµνου έως 1,798, στον Νοµό Σάµου 1,870, στον Νοµό Χίου 1,739 (εντός πλαφόν), στον Νοµό Γρεβενών 1,736,στον Νοµό Εβρου 1,820, στον Νοµό Ευρυτανίας 1,745 (εντός πλαφόν), στον Νοµό Κέρκυρας 1,829, στον Νοµό Κεφαλονιάς 1,830, στον Νοµό Κυκλάδων 1,891, στον Νοµό Λέσβου 1,765 και στον Νοµό Φωκίδος 1,735 ευρώ (εντός πλαφόν).fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails