Ισπανική νεολαία: δεν υπακούμε στην απαγόρευση των διαδηλώσεων...



Νεαροί διαδηλωτές που ζητούν τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στην Ισπανία δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, οι οποίες, στη διάρκεια της νύχτας, κηρύχτηκαν παράνομες από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Οι επονομαζόμενοι από τον ισπανικό Τύπο «Αγανακτισμένοι», που....................

διαμαρτύρονται για την ανεργία και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, διαδηλώνουν επί πέντε μέρες σε κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων.

Η εκλογική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι είναι παράνομες οι πολιτικές συγκεντρώσεις το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, καθώς είναι μία «ημέρα στοχασμού».

Ορισμένοι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μετακινηθούν από την Πουέρτα ντελ Σολ στην κεντρική Μαδρίτη, όπου χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε σκηνές ή στο ύπαιθρο.

«Αν η αστυνομία έρθει με γκλομπς να μας χτυπήσει, αυτό θα είναι πολύ άσχημο», είπε ένας νεαρός άνδρας.

Αλλοι εκπρόσωποι των διαδηλωτών είπαν ότι το κίνημά τους θα λάβει αργότερα σήμερα απόφαση για το τι θα πράξει.

Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν να αγνοήσουν την απαγόρευση και στη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα και άλλες πόλεις όπου στη διάρκεια της νύχτας κατέλαβαν κεντρικές πλατείες.

Το κίνημα έχει γίνει γνωστό ως Μ-15, σε μία αναφορά στις 15 Μαϊου, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 50 ισπανικές πόλεις.

Το κίνημα κάνει έκκληση για μία ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας, που οι διαδηλωτές περιγράφουν ως διεφθαρμένο καθώς ευνοεί μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα και υπακούει στο συμφέρον των τραπεζών και του κεφαλαίου.

Το κίνημα εμφανίστηκε στο Ίντερνετ πριν από μερικούς μήνες, ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης στη χώρα, που εκτόξευσε το ποσοστό της ανεργίας στο 20%.Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται έκτοτε και χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες σε πολλές πόλεις χθες το βράδυ. Μέχρι στιγμής οι πορείες ήταν ειρηνικές.

«Όταν πλησίασε η αστυνομία, τους είπαμε ότι τα αιτήματά μας αφορούν κι εκείνους γιατί κι εκείνοι έχουν χαμηλούς μισθούς και δάνεια που πασχίζουν να ξεχρεώσουν», είπε ο Κάρλος Παρέδες, εκπρόσωπος του κινήματος.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κομματικοί ηγέτες κάλεσαν τους διαδηλωτές να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την ψήφο τους. Το κίνημα, ωστόσο, καταγγέλλει όλα τα κόμματα και δεν συντάσσεται με κανένα.

Την Κυριακή οι Ισπανοί θα εκλέξουν 8.116 τοπικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις. Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2012.

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο αναμένεται να υποστούν βαριά ήττα από τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς κατά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
BHMA

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails