ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ Συναίνεση για τα μεγάλα έργα

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τους πέντε αυτοκινητόδρομους, πρότεινε ο Γ. Ραγκούσης  Στην επανεκκίνηση των έργων στους πέντε αυτοκινητόδρομους στοχεύει η κυβέρνηση. Εκκληση του υπουργού Υποδομών προς την αντιπολίτευση για σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τους πέντε αυτοκινητόδρομους, πρότεινε ο Γ. Ραγκούσης
Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες και τις τράπεζες για τα έργα που υλοποιούνται με Συμβάσεις Παραχώρησης στους πέντε αυτοκινητόδρομους με στόχο την επανεκκίνηση των έργων, πρότεινε χθες ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης που είχε με τους τομεάρχες Δημοσίων Εργων της αντιπολίτευσης.......................................................

Σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση των έργων, ο υπουργός τόνισε πως "είναι προφανές ότι οι τράπεζες έχουν καθοριστικό ρόλο".
Κρίσιμες, πάντως, για τη στάση των τραπεζών φαίνεται να είναι οι αποφάσεις που αναμένονται για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και να επανενεργοποιήσουν τη ροή της δανειοδότησης που έχει "παγώσει" εδώ και έξι μήνες.
Ο κ. Ραγκούσης απέφυγε να δώσει χρονοδιαγράμματα. "Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Δουλεύουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υλοποιηθούν τα έργα αυτά, που αποτελούν και τις μοναδικές μεγάλες αναπτυξιακές επενδύσεις στη χώρα αυτήν τη στιγμή".
Ο υπουργός σημείωσε ότι το πλαίσιο συναντίληψης που έχει ήδη μονογραφεί από το Δημόσιο και τους παραχωρησιούχους θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι το μόνο όφελος για το δημόσιο συμφέρον "είναι σ' αυτήν τη μάχη να μπει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων".
Συναίνεση για τα μεγάλα έργα
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο συναντίληψης προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία ειδικού λογαριασμού 500 εκατ. ευρώ ως εγγύησης και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού. Ο Ευ. Βενιζέλος μάλιστα μετέφερε χτες στην ηγεσία του υπ. Υποδομών ότι όλα είναι έτοιμα για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, ενώ έχει ήδη προσληφθεί ο σύμβουλος για τη δημιουργία της εταιρείας.
Ως προς την πορεία των έργων στους πέντε αυτοκινητόδρομους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης, το μόνο έργο που δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα είναι ο άξονας Μορέας (Κόρινθος-Καλαμάτα), ο οποίος βρίσκεται κατά 2% μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα. Ικανοποιητικό θεωρείται και το επίπεδο των έργων στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, ο οποίος βρίσκεται στο 60% των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ολυμπία Οδός, ο Ε-65 και η Νέα Οδός-Ιονία Οδός, όπου τα χρονοδιαγράμματα κινούνται μεταξύ του 27% και του 35%.
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη
Για απώλεια χρόνου μιλά η αντιπολίτευση

Διάθεση συμμετοχής στη διακομματική επιτροπή εξέφρασαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων χθες, ύστερα από τη σύσκεψη στο υπ. Υποδομών.
Την ανάγκη να κινηθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες που θα προωθήσουν τα έργα υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος είκοσι μηνών. Θετικοί στο ενδεχόμενο διακομματικής επιτροπής εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτήρη, και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης.
"Επιφυλακτικός έως αρνητικός στη συμμετοχή σε μία διακομματική επιτροπή που θα μπορούσε να εκληφθεί ως διακοσμητική" δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Οι τομεάρχες τόνισαν επίσης ότι η κατάσταση που τους περιγράφηκε βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις αισιόδοξες δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου. Στη σύσκεψη δεν μετείχαν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails