Μια παλιά φιλία που κατέληξε σε συνεχή… μονομαχία








Μια παλιά φιλία που κατέληξε σε συνεχή… μονομαχία
Ήταν συμφοιτητές, διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις όντας φίλα προσκείμενοι και οι δύο στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ, όπου και αντάλλασσαν απόψεις για την κοινωνία και έδιναν αγώνες για το φοιτητικό κίνημα, ενώ για αρκετά χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους υπήρξαν πολύ καλοί φίλοι. Ανέλαβαν και οι δύο ακριβώς την ίδια περίοδο καίριες θέσεις στον τομέα παιδείας. Όταν η Άννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας ο Γιάννης Μυλόπουλος εξελέγη πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Και ενώ είθισται αυτού του είδους οι φιλίες να.....................................................
καταλήγουν σε καλές συνεργασίες, στο πεδίο της παιδείας η σχέση τους εξελίχθηκε σε μεγάλη κόντρα με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις της υπουργού στα πανεπιστήμια. Σήμερα αυτό που υπάρχει μεταξύ τους μόνο συμπάθεια δεν μπορεί να το πει κανείς. Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, έχει εκφράσει πολλάκις τη διαφωνία του με την παλιά του φίλη είτε με επιστολές, είτε με ανακοινώσεις της πρυτανείας, είτε με συνεντεύξεις στα μέσα. Και φυσικά από την άλλη η υπουργός δεν διστάζει να συγκρουστεί μαζί του δημόσια. Ο κ. Μυλόπουλος ουσιαστικά είναι ο πιο «σκληροπυρηνικός» πρύτανης πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή που αντιτάσσεται με όλους τους τρόπους στα μέτρα και τις πρακτικές της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Ο «πόλεμος» μεταξύ τους ξεκίνησε με την κάθετη διαφωνία του πρύτανη του ΑΠΘ με τις πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας καθώς και με ορισμένες απο τις πρακτικές της ίδιας της Υπουργού. Η Άννα  Διαμαντοπούλου πάλι έχει στείλει τα μηνύματά της στον πρύτανη, μέσω διαμεσολαβητών. Η δυσαρέσκειά της για τη στάση του είναι γνωστή και εμφανής. Οι δυο τους αν και συναντήθηκαν πρόσφατα  στο νέο γύρο διαλόγου για την παιδεία και για το νέο νόμο πλαίσιο δεν βρέθηκε σημείο σύμπλευσης. Ενδεικτικό της σύγκρουσής τους είναι ότι με αφορμή το νέο κάλεσμα της Υπουργού σε διάλογο με τους πανεπιστημιακούς, ο κ. Μυλόπουλος σχολίασε με νόημα στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

«Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων σήμερα και αύριο στην Αγριά Βόλου, η οποία ήταν προγραμματισμένη από μήνες πριν, η υπουργός διεμήνυσε ότι δεν θα έρθει. Αντ' αυτού μας έστειλε πρόσκληση για κατ' ιδίαν συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα...».

Οι συμπάθειες δεν κρύβονται...

Έξαλλος έγινε μάλιστα για ακόμη φορά ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, με την υπουργό Παιδείας. Της ζήτησε μάλιστα επίμονα να τη συναντήσει προσωπικά ώστε να συζητηθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ...

Αιτία στάθηκαν τα... μυστικά δείπνα που είχε η υπουργός με καθηγητές του ΑΠΘ- πλην του πρύτανη- το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Ιανουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης τις αλλαγές στην ανώτατη παιδεία. Κανένας από τους συμμετέχοντες ωστόσο στα δείπνα, όπως διαβάζουμε στο «Βήμα», δεν παραδέχτηκε ποτέ ανοιχτά ότι παρέστη σε τέτοιου είδους συνάντηση.

Αυτή η... κρυψίνοια προκάλεσε το μένος του κ. Μυλόπουλου. Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου και έγινε αποδέκτης παραπόνων.

«Η κυρία Διαμαντοπούλου ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δεν είδε τα μέλη των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων της, αλλά συνάντησε μεμονωμένα, σε ιδιωτικά τραπέζια, πανεπιστημιακούς της Ιατρικής αλλά και της Νομικής Σχολής», δήλωσε τότε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κ. Γ. Μυλόπουλος και η κόντρα τους είχε μόλις ξεκινήσει. «Ύστερα από αυτό αντιδράσαμε, ζητήσαμε επίμονα να τη δούμε, ώσπου τελικά μάς δέχθηκε», συνέχισε και αναρωτήθηκε σε δηλωσή του: «Πρόκειται για αναβίωση των παλαιών πλατωνικών συμποσίων; Σίγουρα είναι μια ιδιότυπη μορφή διαλόγου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, στον οποίο δεν καλούνται ποτέ πρυτάνεις, καθώς κρίνεται ότι είμαστε δεσμευμένοι και δεν μπορούμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας ελεύθερα».

Η υπουργός Παιδείας σε μια προσπάθεια να πετάξει το γάντι στον κ. Μυλόπουλο  εξέδωσε ανακοίνωση όπου γινόταν λόγος για Πρύτανη Πανεπιστημίου, ο οποίος με ψευδή μεγέθη για τον αριθμό των φοιτητών του πανεπιστημίου του προσπαθεί να αποσπάσει επιπλέον χρηματοδότηση. Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με τον Πρύτανη κ. Μυλόπουλο όμως απέστειλαν την εξής επιστολή- «άδειασμα» προς το Υπουργείο:

«Σε σχέση με τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννας Διαμαντοπούλου όπου υποστηρίζει ότι "Πρύτανης, που διαμαρτύρεται για υποχρηματοδότηση, ανακοίνωσε ότι είχε 85.000 φοιτητές. Μέσα από τη λεπτομερή καταγραφή που κάναμε προκύπτουν 45.000 φοιτητές", θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην κ. Υπουργό ότι, τα στοιχεία που παρέθεσε είναι λανθασμένα και  εκτός από τους προπτυχιακούς φοιτητές, στο Α.Π.Θ. φοιτούν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες.

 Λίγο αργότερα και όταν η κυρία Διαμαντοπούλου κοσκίνιζε τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, με «βαριές κουβέντες» έξι πρυτάνεις άνοιξαν πυρ ομαδόν κατά της υπουργού Παιδείας και του πρώην υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φράσεις, όπως «βαρεθήκαμε να μας μεταρρυθμίζουν» και «ο υφυπουργός ανέλαβε εργολαβία την κατασυκοφάντηση του ελληνικού πανεπιστημίου», είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε.

Η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Το πανεπιστήμιο σε διάλογο» συνέπεσε με την απόφαση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ν' αναστείλει τις υποτροφίες σε αριστούχους πτυχιούχους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Οταν ξεκίνησε η συζήτηση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, η σύγκλητος μόλις είχε εκδώσει ανακοίνωση που καλούσε το υπουργείο Παιδείας και τη διοίκηση του ΙΚΥ να πάρουν πίσω την απόφαση, επισημαίνοντας ότι το ποσό που εξοικονομείται είναι ασήμαντο για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό για τους υπότροφους, ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους. Η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει με επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία και όχι με την απαξίωσή της».

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων Αριστοτελείου( κ. Μυλόπουλος), Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Μακεδονίας και Δημοκριτείου Θράκης, μάλιστα στηλίτευσαν:

Την έλλειψη υποδομών. Τη μείωση χρηματοδότησης. Τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση, που όμως δεν διασφαλίζουν την αυτοδιοίκηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ζήτησαν ένα «λιτό, ουσιαστικό νόμο-πλαίσιο», που θα εξασφαλίζει αυτονομία και σταθερό θεσμικό πλαίσιο, αμφισβήτησαν έντονα τα σημεία του κειμένου διαβούλευσης, για την επιλογή πρύτανη, τον ορισμό του συμβουλίου διοίκησης και τη μισθολογική μεταχείριση.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος του ΑΠΘ άφησε αιχμές κατά της Άννας Διαμαντοπούλου για «το διάλογο μέσω Ιντερνετ, όπου καθένας χύδην εκφράζει και μια άποψη, ενώ παραβλέπεται η βάσανος των προτάσεων 40 τμημάτων και 5 πανεπιστημιακών επιτροπών». Για την «αναξιοκρατία και την οικογενειοκρατία», είπε ότι «είναι υπαρκτά στα πανεπιστήμια όσο και στην πολιτική ζωή».

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ο κ. Μυλόπουλος σε άρθρο που έγραψε στην Καθημερινή εξέθεσε πλήρως την υπουργό και τις πρακτικές της, όταν στον αντίποδα οι πρυτανικές αρχές των ΤΕΙ συμφώνησαν με το νέο νόμο πλαίσιο για την παιδεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος στο κειμενό του : 

Η πρόταση του υπ. Παιδείας για τη «μεταρρύθμιση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στερείται ακαδημαϊκού οράματος, καθώς εξαντλείται σε σειρά αποσπασματικών ρυθμίσεων, με μοναδικό σκοπό τη χειραγώγηση των ΑΕΙ. Στερείται στρατηγικής για την εκπαίδευση, που συχνά συγχέεται με την κατάρτιση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα προτεινόμενα ταχύρρυθμα προγράμματα σπουδών. Στερείται στρατηγικής για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα. Καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ. Η θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ακυρώνει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί τα δημόσια ΑΕΙ, μετακυλώντας το κόστος των σπουδών στην ελληνική οικογένεια. Καταργεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων.

 Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα αιρετά σήμερα συλλογικά όργανα σε ένα ολιγομελές σώμα, το Δ. Σ., που κατά το ήμισυ αποτελείται από διορισμένα εξωτικά μέλη και έχει πρόεδρο διορισμένο και υποχρεωτικά εξωτικό, όπως και ο διορισμός των πανεπιστημιακών αρχών από το ίδιο ολιγομελές σώμα, καταλύουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Εγκαταλείπεται έτσι το μεγάλο στοίχημα των ευρωπαϊκών ΑΕΙ, που είναι η εύρεση σημείου ισορροπίας μεταξύ αξιοκρατίας και δημοκρατίας. Η απουσία δημοκρατικής νομιμοποίησης των πανεπιστημιακών αρχών καθιστά προβληματική την εφαρμογή των αποφάσεών τους. Ενισχύει τη συναλλαγή, τον κομματισμό, τη διαφθορά.

Η σύγκρουσή των δύο δεν έχει τελειωμό καθώς φαίνεται, ενώ κύκλοι του υπουργείο από το περιβάλλον της κυρίας Διαμαντοπούλου κάνουν λόγο για ένα «ενοχλητικό» πρύτανη, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του πανεπιστήμιο και όχι για το καλό της παιδείας εν γένει. (Πού να μην ήταν και φίλοι δηλαδή). 
 http://www.newpost.gr/post/59102/%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CE%BE%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AE%E2%80%A6-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1-/
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails