ΤΑ ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Τις «αμαρτίες» της κυβέρνησης Καραμανλή για το οικονομικό ναυάγιο επαναφέρουν στο προσκήνιο και ανάβουν νέες φωτιές στη ΝΔ οι επιστολές του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα, που προειδοποιούσε από το φθινόπωρο του 2008 τον τότε πρωθυπουργό ότι το ελληνικό χρέος γινόταν ανεξέλεγκτο και η χώρα κινδύνευε να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Το γαλάζιο επιτελείο απέφυγε........................... κάθε σχόλιο για τη δημοσιοποίηση των επιστολών του κ. Δούκα (από το «Βήμα της Κυριακής») μπροστά στον κίνδυνο να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο κόμμα, αλλά κομματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το περιεχόμενο των επιστολών να σταθεί αφορμή για μια ηχηρή αποστασιοποίηση του Αντώνη Σαμαρά από τις επιλογές του προκατόχου του στο οικονομικό πεδίο, καθώς αναγνωρίζουν ότι ο πρώην υπουργός είχε χτυπήσει στην πραγματικότητα το καμπανάκι της χρεοκοπίας.
Το επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού, πάντως, θα κινηθεί με στόχο την υποβάθμιση του θέματος, προκειμένου να αποφευχθούν εσωκομματικοί κραδασμοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται διαβουλεύσεις με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού για τον κοινό χειρισμό της υπόθεσης. Ανώτατη κομματική πηγή τόνιζε χθες στα «ΝΕΑ» ότι οι προσωπικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις που εμπεριείχαν οι επιστολές του κ. Δούκα «δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μεταχρονολογημένες ρήξεις», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τη χρονική στιγμή που το περιεχόμενο των επιστολών ήρθε στο προσκήνιο.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Σε κάθε περίπτωση, ο συναγερμός που είχε εκπέμψει ο κ. Δούκας το φθινόπωρο του 2008, πριν από την αντικατάσταση του Γιώργου Αλογοσκούφη από τον Γιάννη Παπαθανασίου στο υπουργείο Οικονομίας, αφήνει εκτεθειμένο τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φαίνεται ότι αξιολογούσε διαφορετικά την οικονομική κατάσταση. Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών προειδοποιούσε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδυναμία δανεισμού τη χώρα, τόνιζε ότι το Δημόσιο θα χρειαζόταν περισσότερα από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του και πρότεινε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Λαχεία, ΟΔΙΕ κ.λπ.), αλλαγές στα τεκμήρια, μείωση των αμυντικών δαπανών και μετοχοποιήσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Η δημοσιοποίηση των επιστολών Δούκα βρήκε τον πρώην πρωθυπουργό στον ιταλικό Βορρά, όπου πραγματοποιεί οικογενειακώς ολιγοήμερες διακοπές παρέα με το ζεύγος Βαληνάκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην υπάρξει ούτε αυτή τη φορά μια προσωπική αντίδρασή του, αλλά το βάρος της απάντησης να αναλάβουν στενοί συνεργάτες του. Και υπό αυτό το πρίσμα ερμήνευσαν πολλοί στη ΝΔ τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 και την άνοιξη του 2009, για να καταλήξει ότι «αποδεικνύεται με πόσο αίσθημα ευθύνης πολιτεύθηκε ο κ. Καραμανλής και με πόση ανευθυνότητα συμπεριφέρθηκε διαχρονικώς ο κ. Παπανδρέου». Από τις τέσσερις επιστολές του κ. Δούκα, τόσο από την πλευρά του κ. Καραμανλή όσο και συνεργάτες του κ. Σαμαρά έδιναν έμφαση στην πρώτη, που χρονολογείται τον Ιούνιο του 2004 και με την οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση Σημίτη για κρυφά χρέη και ελλείμματα. «Εάν ο κ. Δούκας είναι αξιόπιστος το 2008 τότε είναι αξιόπιστος και το 2004. Δεν μπορεί οι επιστολές να διαβάζονται α λα καρτ» ήταν το δικό τους μήνυμα.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Στο κομματικό παρασκήνιο οι επιστολές Δούκα ερμηνεύτηκαν και ως «καρφί» κατά του τότε υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, από την κίνηση και μόνον του τότε υφυπουργού Εξωτερικών να εκπέμψει ανησυχητικά σήματα για την Οικονομία στον πρωθυπουργό, εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού, αν και είχαν κοινές πολιτικές θέσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε κάθε σχόλιο αλλά συνεργάτες του σχολίαζαν ότι ο κ. Δούκας έστελνε επιστολές στον κ. Καραμανλή επειδή δεν είχε άλλη πρόσβαση στο Μαξίμου. Ο κ. Δούκας από την πλευρά του επιχείρησε χθες να μετριάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι όλα τα στοιχεία που παραθέτει στις επιστολές τα είχε καταθέσει στη Βουλή και ήταν σε γνώση της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά εμφανίστηκε παράλληλα να κρατά αποστάσεις από την απόφαση του κ. Καραμανλή να αποφύγει τα σκληρά μέτρα. «Η κυβέρνηση είχε προκρίνει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής γιατί οι συνθήκες ήταν τέτοιες και κανείς δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», ανέφερε στα «ΝΕΑ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου