Στο «τραπέζι» σενάρια για μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών

Euro Man

Της Μαρίας Βουργάνα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τον κοινωνικό διάλογο για τις αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, στη φορολογία των επιχειρήσεων και των ακινήτων, αλλά και τις φοροαπαλλαγές, ανοίγει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Οι νέες ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο. «Λόγω της ταχύτητας και της πίεσης μπορεί να υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι στις λεπτομέρειές τους και στο συσχετισμό τους με άλλα μέτρα άδικα, και αυτές οι αδικίες θα...........................................
αρθούν μέσα από το εθνικό φορολογικό σύστημα», υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών.
Θα ισχύσει ο νόμος
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ και η αύξησή του στο χώρο της εστίασης, διευκρινίζει, όμως, ότι έως τότε θα ισχύσει ο νόμος. «Το εθνικό φορολογικό σύστημα θα εξετάσει και το ζήτημα των συντελεστών του ΦΠΑ, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει και εφόσον υπηρετούμε τους ίδιους αριθμητικούς στόχους. Αλλά αυτοί οι αριθμητικοί στόχοι μπορεί να εξυπηρετηθούν με διαφορετικά επιμέρους μέτρα, πάντα σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Εφόσον, όμως, υπάρχει ένας νόμος, αυτός θα εφαρμοστεί», αναφέρει.

Στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς θα τεθούν κατάργηση φοροαπαλλαγών και μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ ή καθιέρωση ενιαίου.
«Πράσινος» ΦΠΑ
Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών, όπως έγραψε η «Η», μελετά την καθιέρωση «πράσινου» χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ της τάξεως του 1,2% ή 3%, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Αλλα σενάρια που συζητούνται είναι η μείωση των συντελεστων του 23% και 13% κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 17%-19%.
Φορολογία
Σχετικά με τη φορολογία Φυσικών Προσώπων και επιχειρήσεων εξετάζεται η μείωση του ανώτατου συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 40% από 45% που είναι σήμερα. Για τις επιχειρήσεις στο τραπέζι είναι εισήγηση για να «κατέβει» η φορολογία στα εταιρικά κέρδη σε 15% - 17% από 20% που ισχύει τώρα.

Οπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών, στόχος του διαλόγου είναι «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να μπορούμε να εμφανίσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο ενός εθνικού φορολογικού συστήματος απλού, ευανάγνωστου, σταθερού, ισορροπημένου, που να έχει καθαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, να διέπεται από πνεύμα κοινής λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα εθνικό φορολογικό σύστημα στο οποίο ο καθένας θα βλέπει ότι έχει μία καθαρή θέση και ότι η θέση του αυτή είναι δίκαιη σε σχέση με τους διπλανούς του».
Aπαλλαγές
Στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς θα τεθούν η κατάργηση φοροαπαλλαγών και οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ ή καθιέρωση ενιαίου.

Φυσικά πρόσωπα
Εξετάζεται η μείωση του ανώτατου συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 40% από 45% που είναι σήμερα.

Επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις στο τραπέζι είναι εισήγηση για να «κατέβει» η φορολογία στα εταιρικά κέρδη σε 15% - 17% από 20% που ισχύει τώρα.

Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails