Ανοιχτά όλη μέρα, κάθε μέρα από 1/11 τα φαρμακεία...



Τέλος στο πελατειακό καθεστώς που επικρατεί στο χώρο του ΕΣΥ, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των γιατρών, βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, διευθετούνται οι .............................

«τεχνητές» ελλείψεις σε γιατρούς στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, «θεσπίζεται ο όρος, σύμφωνα με τον οποίο γιατροί που κρίνονται διοριστέοι στις θέσεις του ΕΣΥ, για τις οποίες δήλωσαν ενδιαφέρον και οι οποίοι δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, καθώς και γιατροί που παραιτούνται από τη θέση τους, χάνουν το δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα για νέα θέση, πριν από την παρέλευση 5 ετών».

Ο αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στο ΕΣΥ είναι υπερδιπλάσιος από τον απαιτούμενο, αλλά και από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΑΣΑ, κάτι που οφείλεται, σύμφωνα με υπουργό, στο ισχυρό πελατειακό κράτος που έχει αναπτυχθεί εντός του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή όμως καταγράφονται σημαντικά κενά σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Επίσης οι σχετικοί διαγωνισμοί για την πλήρωση ιατρικών θέσεων καταλήγουν άγονοι.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, οι ελλείψεις που καταγράφονται ιδίως στην περιφέρεια, θα καλυφθούν είτε με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, είτε με συνεργασία ιδιωτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που θα μπορούν να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Κάθε μια πρόσληψη που θα μας δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, θα αφορά νοσηλευτές. Δε θα γίνει καμιά πρόσληψη γιατρού. Το πελατειακό κράτος και η απροθυμία των γιατρών να πάνε στην περιφέρεια, έχουν δημιουργήσει ένα στρεβλό σύστημα με τεχνητές ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Το νέο ωράριο των φαρμακοποιών από 1η Νοεμβρίου
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Τα φαρμακεία όλης της χώρας θα εφαρμόσουν το νέο ωράριο και της απογευματινής λειτουργίας τους καθώς και του πρωινού του Σαββάτου, από την πρώτη Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα τα απογεύματα της Δευτέρας, Τετάρτης και το πρωί του Σαββάτου, θα λειτουργούν υποχρεωτικά το 30% των φαρμακείων της κάθε περιοχής. Σε περίπτωση ελέγχου και εντοπισμού φαρμακοποιού, που δηλώνει ότι θα εφημερεύει, σύμφωνα με το νέο ωράριο και δε θα το πράττει, θα του αφαιρείται η άδεια για ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ζήτηση για την αδειοδότηση φαρμακείων, δεν ήταν κατά την εκτίμηση του ιδιαίτερα μεγάλη το τελευταίο έτος. Όπως είπε ο Λοβέρδος ζητήθηκαν και δόθηκαν πανελλαδικά μόνο 800 νέες άδειες φαρμακείων, ενώ τη διάταξη του νόμου για τις συγχωνεύσεις των φαρμακείων, αξιοποίησαν μόνο 300 φαρμακοποιοί.
Αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα νοσοκομεία
Την επαναλειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που είχαν λειτουργήσει κατά το διάστημα 2001 – 2004, σχεδιάζει το υπουργείο Υγειάς. Το σχετικό εγχείρημα ήδη επεξεργάζεται ο επικεφαλής της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας, Άρης Μουσιώνης, κατά το πρότυπο του συστήματος εισαγωγών που γίνεται στα νοσοκομεία Αττικόν και Παπαγεωργίου.

«Το 80% των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία γίνεται μέσα στο πρώτο τρίωρο της εφημερίας και συνήθως αφορά περιστατικά που δε χρήζουν άμεσης νοσηλείας. Το σύστημα αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε ο υποπυργός.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, δίνοντας διευκρινήσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής στις εφημερίες, είπε ότι θα υπάρχει ομάδα ειδικών σε κάθε νοσοκομείο, που θα ελέγχει κατά την υποδοχή τους ασθενείς και θα τους κατευθύνει στα ενδότερα του νοσοκομείου, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Λοβέρδο, διαφορετική εισαγωγή θα έχουν τα περιστατικά από τροχαίο και τα καρδιολογικά από τα απλά παθολογικά.
protothema.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails