ΝΕΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Μέχρι το 2014 το τέλος στα ακίνητα


Η τρόικα έθεσε στον Ευ. Βενιζέλο θέμα επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν βάσει Μεσοπρόθεσμου το 2013 και το 2014 καθώς έχει αλλάξει πέραν όλων των άλλων η πρόβλεψη για το μέγεθος Η οριστική συμφωνία για το σύνολο πλέον της χρονικής διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας

Η τρόικα έθεσε στον Ευ. Βενιζέλο θέμα επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν βάσει Μεσοπρόθεσμου το 2013 και το 2014 καθώς έχει αλλάξει πέραν όλων των άλλων η πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης
Χωρίς............................................
τέλος φαίνεται πως θα είναι το τέλος ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει το μέτρο να εφαρμοστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή έως το 2014. Ετσι, είναι εξαιρετικά πιθανό το "χαράτσι" για πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να ισχύσει για μία τετραετία (2011?2014).
Οπως γίνεται αντιληπτό, το τίμημα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ θα είναι βαρύ... Οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έθεσαν το θέμα του τέλους ακινήτων εκφράζοντας το σκεπτικό πως δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για δύο χρόνια, αλλά θα πρέπει να έχει συμβολή στη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, όπως και η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα.
Παράλληλα επέμειναν στον ακριβή προσδιορισμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας είτε μέσω απολύσεων, σε νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σε πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και του εφάπαξ, αλλά και σε αυξήσεις στη φορολογία (μείωση αφορολογήτου ? εξίσωση φορολογίας στο πετρέλαιο).
Κι αν τις δύο πλευρές χωρίζει μικρή απόσταση για τα μέτρα του 2011 και του 2012, η τρόικα έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν βάσει Μεσοπρόθεσμου το 2013 και το 2014, καθώς έχει αλλάξει, πέραν όλων των άλλων, η πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης. Η οριστική συμφωνία για το σύνολο πλέον της χρονικής διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή εφέτος και το 2012, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τόσο σε δραστικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στον συνολικό αριθμό τους.
Ειδικότερα, όσον αφορά το μισθολογικό κόστος οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οριζόντια μείωση στις αποδοχές των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 20%, η οποία θα προηγηθεί του ενιαίου μισθολογίου. Δηλαδή, με το νέο μισθολόγιο είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψουν και νέες περικοπές για τους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα.
Στο μέτωπο των απολύσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρούσει τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεση απομάκρυνση τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλων (συμβασιούχων και αορίστου χρόνου) εντός του τρέχοντος έτους. Το βέβαιο είναι πως η τρόικα απαιτεί μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015.
Το οικονομικό επιτελείο για να αποφύγει τις απολύσεις αντιπροτείνει επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το Δημόσιο με άμεση γραπτή ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που θα εισαχθούν στον... προθάλαμο της απόλυσης.
Για τον σκοπό της ταχείας εφαρμογής της απόφασης προωθείται άμεσα η έκδοση όλων των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
Τέλος επισπεύδει "λουκέτα" σε 65 δημόσιους φορείς.
Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails