Απώλειες έως 50% στο Δημόσιο από την κατάργηση 89 από τα 104 κλαδικά επιδόματα

Περιγραφή των βασικών μερών της επιφάνειας εργ...

Αγριο «ψαλίδι» στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, κατ' επιταγή της τρόικας, βάζει η κυβέρνηση. Με την καθιέρωση εισοδηματικών και άλλων αυστηρών κριτηρίων, οι αποδοχές στο Δημόσιο θα συρρικνωθούν από 10% έως 50% και για τους περισσότερους υπαλλήλους οι μειώσεις θα κυμανθούν από 150 έως και 800 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό και το ύψος των μηνιαίων επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα.

Εκτιμάται δε πως θα υπερβούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που εισπράττουν πολύ υψηλά επιδόματα (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.).
Με την καθιέρωση του...................................................
ενιαίου μισθολογίου, από τα 104 βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταργηθούν τουλάχιστον τα 89. Ως αυτόνομα επιδόματα θα παραμείνουν μόνο: η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τα επιδόματα εορτών και αδείας, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, το επίδομα των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Πλήρης κατάργηση η ενσωμάτωση στον βασικό μισθό εξετάζεται για το «κίνητρο απόδοσης», το οποίο, μετά την πρόσφατη μείωσή του, κυμαίνεται από 28 έως 50 ευρώ τον μήνα.
Υπό κατάργηση
Στα επιδόματα που θα καταργηθούν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα επιδόματα που διαφοροποιούνται ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας ή συνδέονται με τον ρόλο του υπαλλήλου και χορηγούνται υπό προϋποθέσεις (μεταφραστών - διερμηνέων, πληροφορικής, εξωδιδακτικής απασχόλησης, διδακτικής προετοιμασίας, νοσοκομειακό και τροφής, ειδικών συνθηκών εργασίας, αρχαιολογικών ερευνών κ.λπ.).

Επίσης, οι αποζημιώσεις υπαλλήλων υπουργείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που καταβάλλονται λόγω πρόσθετης απασχόλησης.
Θα «κοπούν», ακόμη, όλα τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.
Στη θέση των επιδομάτων που θα καταργηθούν θα θεσπιστεί ένα ενιαίο «επίδομα θέσης». Το επίδομα αυτό θα αντικαταστήσει, δηλαδή, το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων (θέσης ευθύνης, υπουργείου/φορέα, αντικειμένου εργασίας). Ομως, για τους περισσότερους υπαλλήλους το ποσό του επιδόματος αυτού θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το άθροισμα των επιδομάτων που καταβάλλονται με το ισχύον μισθολόγιο.
Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην καταγραφή όλων των επιδομάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλογος δικαιούχων και να θεσπιστούν κοινές προϋποθέσεις χορήγησής τους. Θα ακολουθήσει η καθιέρωση νέων εισοδηματικών κριτηρίων σε μια σειρά παροχών που χορηγούν οργανισμοί (Εργατική Κατοικία, Εργατική Εστία) και Ταμεία (πολυτεκνικά επιδόματα).
Εξετάζεται, παράλληλα, το ενδεχόμενο επιβολής «πλαφόν» προκειμένου να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός επιδομάτων που θα δίνεται στους δικαιούχους.
Κ. Κοσμά ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails