AΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ Οχι στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Οχι στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ   Ο Νικολά Σαρκοζί αναμένει με μεγάλη αγωνία την κρίσιμη ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ, με στόχο να αποτραπεί στο Βερολίνο μια κρίση πολιτική που θα ήταν δραματική για το ευρώ. Ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό "πραγματικές προσπάθειες"

Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απέρριψε για ακόμη μία φορά χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν διαβεβαίωσε ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί "υπόθεση εργασίας" για τους Ευρωπαίους ηγέτες.......................................

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ προειδοποιούσαν ότι "αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση".
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ προϋποθέτει αλλαγή της Συνθήκης της Ε.Ε. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) τον διευρυμένο ρόλο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και θα επικυρώσει τον μόνιμο μηχανισμό (ESM). Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναμένει με μεγάλη αγωνία την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία και με στόχο να αποτραπεί στο Βερολίνο μια κρίση πολιτική που θα ήταν δραματική για το ευρώ, απαιτεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό "πραγματικές προσπάθειες".
Στο Παρίσι, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο blog της Le Monde, εκτιμούν ότι "η ελληνική ανευθυνότητα ενισχύει -στη Γερμανία- εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να υιοθετήσει ριζικές λύσεις". Στο πλαίσιο αυτό η τηλεδιάσκεψη της 14ης Σεπτεμβρίου ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Οχι στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Ο στόχος ήταν τριπλός: να επιτραπεί στην τρόικα να απαιτήσει από την Αθήνα αληθινά μέτρα πριν από το τέλος του μήνα, να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Μπούντεσταγκ και να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα πριν από την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 3 Οκτωβρίου.
Σταθερότητα
Οπως διεμήνυσε πάντως χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, "η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, διότι σε αντίθεση περίπτωση μπορεί να καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρώπη".

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό" κάλεσε την Ε.Ε. "να μιλάει με μια φωνή" ώστε να διαλύσει "τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μιλώντας στην ιταλική "Κοριέρε Ντέλα Σέρα" ο Ζακ Ντελόρ, λέγοντας: "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα έχουμε αλυσιδωτές συνέπειες - τύπου ντόμινο. Η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας". Ζήτησε ακόμη να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρωομόλογα.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr  ΕΘΝΟΣ

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails