«Φτάνει πια. Κάντε επιτέλους τη δουλειά σας»...Την «πιο σκοτεινή νύχτα» της ζωής του, όπως εκμυστηρεύτηκε σε ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες, πέρασε ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Εurogroup Working Group. Ο κ. Ζανιάς είναι.....................................

έμπειρος διαπραγματευτής και συμμετείχε από την αρχή σε όλες τις δύσκολες συζητήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν μιλά για σκοτεινή νύχτα, σημαίνει ότι τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο για την Ελλάδα. Αυτό που άκουσε από όλους τους συνομιλητές του, διατυπωμένο σε διαφορετικές αποχρώσεις, ήταν ένα «φτάνει πια!Κάντε επιτέλους τη δουλειά σας!».

Το κλίμα ήταν τόσο βαρύ για τη χώρα μας, ώστε ο γάλλος εκπρόσωπος, απαυδισμένος όσο και οι υπόλοιποι, έκανε την εξής πρόταση: Αν δεν μπορεί η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, να βγει για τέσσεραπέντε χρόνια από την ευρωζώνη και να επανέλθει αργότερα. Παρ΄ όλα αυτά, η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που το κοινοβούλιό της ενέκρινε το νέο πακέτο βοήθειας.

Επειτα από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, φύσηξε στην Ευρώπη ένας ούριος άνεμος για την Ελλάδα, ο οποίος οδήγησε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Δύο μήνες μετά, έχει εξανεμιστεί όλη η καλή ατμόσφαιρα και η κυβέρνηση παλεύει για μια ακόμη φορά με την «κατάρα» της αναξιοπιστίας. Το μήνυμα που λαμβάνουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη στις επαφές τους με ευρωπαίους ομολόγους τους είναι σαφές: «Εμείς σας τα δώσαμε όλα, πήραμε ιστορικές αποφάσεις. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά σας, αλλά πρέπει να υποστηρίξουμε στα κοινοβούλιά μας την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας και δεν μας βοηθάτε με την απροθυμία και την αναποτελεσματικότητά σας».

Οι επικεφαλής της τρόικας δεν έκρυβαν την προηγούμενη εβδομάδα την απογοήτευσή τους από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Εκπληκτοι οι τακτικοί συνομιλητές τους σε ορισμένα υπουργεία διαπίστωναν το πισωγύρισμα στις σχέσεις τους. «Ηταν σαν να ζούσαμε το ίδιο έργο από την αρχή. Τους μιλούσαμε και καταλαβαίναμε ότι δεν μας πίστευαν» ομολογούν. Η τρόικα ανέμενε σε αυτόν τον έλεγχο να δει έργα, και όχι μόνο νόμους στα χαρτιά.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, αλλά οι συνομιλητές και των δύο πλευρών εμφανίζουν σημάδια κό πωσης από τη συνεχή διελκυστίνδα. Το κλίμα στις Βρυξέλλες αποτυπώνεται πλήρως στις ενημερώσεις που κάνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν στους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι η τρόικα διέκοψε τις συνομιλίες με την Αθήνα επειδή υπήρξε μεγάλη απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους και διαφωνία με την κυβέρνηση για την κάλυψή τους. Η απόκλιση αυτή είναι της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ (μεταφράζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ). Ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα εξαρτιόταν από τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, είναι «συμφωνημένο και μη διαπραγματεύσιμο», και ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με την Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να καταβληθεί η έκτη δόση στα μέσα Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ είχαν προηγηθεί σαφείς προειδοποιήσεις από την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τον επικεφαλής του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την έκτη δόση.

Την περασμένη Τετάρτη ο κ. Ρεν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο , ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση στην υλοποίηση του προγράμματος. Κατόπιν αυτού το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επέστρεψε στην Αθήνα και στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένονται και οι τρεις επικεφαλής, οι κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), προκειμένου να συμφωνηθεί πώς θα καλυφθεί η απόκλιση στους στόχους, αλλά και να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012.
BHMA

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails