Δραματικοί τόνοι αλλά και απογφασιστικότητα Παπανδρέου «Θα μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία!»


http://www.protothema.gr
 
«Πρώτη προτεραιότητα  είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Και θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ό,τι  χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα διαμηνύει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα συνεχίσει την πολιτική των ρήξεων, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών, όσο κι αν αυτή προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και πολιτικές συγκρούσεις.

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι.........................................
θα επιμείνει, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη σε αυτή την πολιτική ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Όποτε κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά μας. Στο σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη και το διεθνές οικονομικό σύστημα, κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες. Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη». 

«Πήραμε απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία, να μείνουμε στο ΕΥΡΩ» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο. Όχι μόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και για μια ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια «σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις.  Σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες, με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες.





Πολλά ακούσαμε, για μαγικές λύσεις, αλλά και για συνομωσίες.  Μια εύκολη -και βολική για μερικούς- άρνηση της πραγματικότητας. Τίποτα δεν ήταν, ούτε είναι εύκολο. Γι’ αυτό μαζί δώσαμε και δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα. Διαπραγματευόμενοι σοβαρά. Γνώμονας μας σε κάθε απόφαση, κάθε διαπραγμάτευση το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: « Η  συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για όλους. Ξέρω καλά τι σημαίνει για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Συμπιέζονται, επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν, η ύφεση δημιουργεί απόγνωση και ανεργία. Ο λαός μας δοκιμάζεται.  Eργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους κανόνες του κράτους δικαίου, σήμερα δοκιμάζονται σκληρά. Και εύλογα όλοι ρωτούν: Υπάρχει πράγματι ελπίδα; Θα τα καταφέρει η Ελλάδα; Ναι, υπάρχει. Ναι, θα τα καταφέρουμε. Αλλά η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει χωρίς κόπο, δεν θα γίνει χωρίς να δουλέψουμε μαζί».

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε  δύο ερωτήματα:  Εάν μπορεί η χώρα να τα καταφέρει και εάν υπάρχει κάποιος που να μην κατανοεί ότι εδώ και καιρό αντί να αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με αμεριμνησία χτίζαμε παλάτια στην άμμο;  «Αμφιβάλλει κανείς ότι πρέπει πλέον να τα αλλάξουμε όλα, για να επιβιώσουμε, αλλά και για να χτίσουμε μια καλύτερη χώρα - όχι επειδή μας το επιβάλουν κάποιοι ξένοι, αλλά για την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και για τα παιδιά μας;» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε εάν «αμφιβάλλει κάποιος ότι πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και να διατηρηθεί στη ζώνη του ευρώ;».

Αναφερόμενος στην απόφαση τη 21ης Ιουλίου τόνισε ότι η Ευρώπη, που έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας της, για να θεσπίσει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Με τις αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός, «εξασφαλίσαμε: την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών της χώρας μας έως το 2020 αντί για το 2014.

  • τεράστια μείωση των υποχρεώσεών μας τα επόμενα χρόνια, με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σε 30 χρόνια, αντί για 5.
  • επιτόκιο δανεισμού σταθερά κάτω από το 5% κατά μέσον όρο, που σημαίνει πολλά δις λιγότερους τόκους στις πλάτες των φορολογούμενων για τα επόμενα χρόνια.
  • συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα την μείωση του καθαρού δημοσίου χρέους σε ονομαστικές τιμές, ύψους 12% του ΑΕΠ, δηλαδή 26,1 δισεκατομμυρίων.
  • δυνατότητα επαναγοράς χρέους μέσω του μηχανισμού.

Αποφάσεις μοναδικές  στην ιστορία της Ευρώπης.

Αυτήν την προσπάθεια δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήσουμε στη μέση. Γιατί αν μείνει στη  μέση, θα έχουν πάει χαμένες οι θυσίες.

Και εμείς, αυτή τη συμφωνία, είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι  να την προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Πρώτη μας προτεραιότητα λοιπόν, η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων  της 21ης Ιουλίου». Επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Δείτε αναλυτικά τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails