"Η πολιτική χρεοκοπία του Φ. Ρέσλερ"

Share/Save/Bookmark


Τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και οι διαφιλονικούμενες δηλώσεις του γερμανού αντικαγκελαρίου Ρέσλερ για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης


Αναπόφευκτη θεωρεί τη..............................
χρεοκοπία της Ελλάδας η Rheinische Post: «Είναι καιρός να δουν οι κορυφαίοι πολιτικοί τα δεδομένα της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Εδώ και χρόνια. Η χώρα είναι αποκομμένη από τις αγορές, η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει τα προγράμματα περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων. Ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ελάχιστοι πληρώνουν φόρους, ενώ η ελληνική διοίκηση είναι ερασιτεχνική. Η Ελλάδα έχει μέλλον μόνον εάν εγκαταλείψει την ΕΕ και το ευρώ (κανείς δεν είναι αναγκαστικά μέλος) και κάνει μέσω ενός haircut και της υποτίμησης του νομίσματος ένα νέο ξεκίνημα ως φορολογικός παράδεισος. Μια επίπονη διαδικασία; Ναι, αλλά η σημερινή πορεία είναι απλά κωλυσιεργία της πτώχευσης.

Με την επιθετική του πολιτική ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Ρέσλερ προσπαθεί αναμφίβολα να ενισχύσει το προφίλ του κόμματός του. Αυτό και μόνο όμως δεν υποβαθμίζει το περιεχόμενο της πρότασής του. Το ντόμινο εξελίξεων που φοβούνται Μέρκελ και Σόιμπλε μετά από ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα προβλέψιμο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ξεφορτωθεί προ πολλού τα ελληνικά τους ομόλογα. Τα περισσότερα βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ η οποία έχει ούτως ή άλλως μετατραπεί σε bad bank της Ευρώπης. Είναι καιρός να επιλύσει η πολιτική το ελληνικό πρόβλημα για να σώσει την Ευρώπη. Και να δει την αλήθεια κατάματα».


Τις δηλώσεις Ομπάμα ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους να κινηθούν πιο αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους επικρίνει σήμερα η
Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Όλοι γνωρίζουν στο μεταξύ πως οι οικονομικές εξελίξεις σε μια γωνιά του πλανήτη μπορούν να συμπαρασύρουν χώρες στην άλλη άκρη. Είναι επίσης σαφές ότι και οι ΗΠΑ θα πλήττονταν από ενδεχόμενη ‘επίθεση των αγορών’ εναντίον της Ιταλίας και της Ισπανίας. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν είναι περιττές οι υποδείξεις. Λες και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πρόθεση ή τη βούληση! Ίσως ο Ομπάμα να είχε ακόμη στο μυαλό του το αμερικανικό σίριαλ για την αύξηση του ορίου του χρέους».

«Η πολιτική χρεοκοπία του Ρέσλερ»


Στον γερμανό αντικαγκελάριο Ρέσλερ ο οποίος προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του περί συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αναφέρεται σημερινό σχόλιο της
Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο: «Η πολιτική χρεοκοπία του Ρέσλερ».
«Το πολιτικό βάρος το οποίο καλείται να σηκώσει ο Φίλιπ Ρέσλερ είναι προφανώς μεγαλύτερο από την εμπειρία του, από το ταλέντο του αλλά και τις φιλοδοξίες του. Ο Ρέσλερ είναι αντικαγκελάριος ενός σάπιου κυβερνητικού συνασπισμού, υπ. Οικονομίας σε επικίνδυνους καιρούς και πρόεδρος ενός κόμματος που παλεύει για την επιβίωσή του. Ίσως να μην ήθελε ποτέ να γίνει τίποτε από όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που αναγκάστηκε να τα κάνει όλα».

Τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ σχολιάζει σήμερα η νορβηγική
Aftenposten: «Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η Α. Μέρκελ είχε τονίσει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη άλλων χωρών. Στη συνέχεια είπε ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ μόνον εάν κάνει μεγαλύτερες περικοπές. Σήμερα το μήνυμά της είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της. Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει. Παρά τους κινδύνους, ένα δραστικό «κούρεμα» του χρέους θα προωθηθεί εντέλει ως λύση. Η Μέρκελ θα έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία προκειμένου αυτό να γίνει γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένα».

«Έτσι καταστρέφεται η Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της
Bild. «Η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις: απολύσεις, έκτακτοι φόροι. Η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει λύσεις αλλιώς θα κλείσει η στρόφιγγα και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε 54 μέρες. Μέχρι που θα φτάσει όμως αυτό, ποια είναι τα όρια πριν καταστραφούν οι Έλληνες; (…) Η κρίση και οι δραστικές περικοπές εντείνουν τη φτώχεια. Επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται, πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους. Οι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους, καταλήγουν στο δρόμο. Σύμφωνα με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Κλίμακα, τα τελευταία δυο χρόνια ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 25 % με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι να ζουν σήμερα στο δρόμο».

via "Η πολιτική χρεοκοπία του Φ. Ρέσλερ" | χοντρό μπιζέλι


Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails