Απολύσεις και λουκέτα απαιτεί πάλι η τρόικα...



Μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου (4% του ΑΕΠ) ζητά η τρόικα για φέτος και το 2012 από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει για μαζικές απολύσεις, λουκέτα ΔΕΚΟ και....................................

φορέων, αλλά και πολύ σκληρό μισθολόγιο ενώ υπολογίζει την ύφεση του 2012 σε 2,5%-3%.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαφωνεί. Δεν δέχεται το ποσό, υπολογίζοντας την «τρύπα» για φέτος και το 2012 στα 6 δισ. ευρώ περίπου, ενώ επιμένει σε σενάριο περιορισμένων απολύσεων, διακοπής συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου και σε μισθολόγιο που θα περικόψει δαπάνη περίπου 1,3 δισ. ευρώ ετησίως. Η θέση των δανειστών αναμένεται να παρουσιαστεί στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται από την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με την τρόικα. Εφόσον υπάρξει πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα.

Το κλίμα, όμως, χαρακτηρίζεται νεφελώδες και από τις δύο πλευρές. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το θέμα έχει περιπλακεί πάρα πολύ. Γίνονται απεγνωσμένες κινήσεις απ' όλες τις πλευρές, χωρίς όμως ξεκάθαρο σχεδιασμό.

Οι επιτηρητές δεν μπορούν να δεσμευθούν για το αν θα υπάρχει και τι μορφή θα έχει το νέο δάνειο, ενώ η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, να μην πείθει ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μία πρόταση που έχει αρχίσει να βρίσκει ανταπόκριση μεταξύ των στελεχών της τρόικας είναι τα μέτρα να αποφασιστούν σε δύο στάδια. Στην παρούσα αναθεώρηση του μνημονίου να καταγραφούν ρητά όσο πιο πολλά μέτρα γίνεται και τα υπόλοιπα να οριστούν σε αξία ως «μη εξειδικευμένα μέτρα», όπως είχε συμβεί και το 2010, όταν συνήφθη το πρώτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα δοθεί η 6η δόση και μετά θα φανεί τι θα γίνει με το νέο δάνειο. Δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πορευθεί έως το τέλος του έτους όπως όπως, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στη μισθοδοσία του Δημοσίου. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι, πέρα από το μετέωρο ακόμη ζήτημα του PSI, το σύνολο του νέου δανείου, ο ακριβής αριθμός των δόσεων, το ύψος τους και ο χρόνος καταβολής δεν έχουν πέσει καν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ετσι, συνεχίζουν, δεν μπορεί καν να υπολογισθεί το ακριβές ύψος των μέτρων που απαιτούνται. Για παράδειγμα, λένε, το ύψος των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει δραστική ελάφρυνση στο έλλειμμα, απαιτώντας, έτσι, λιγότερα μέτρα.

Ακόμη, δεν έχει αποφασιστεί αν θα αλλάξει όλο το μνημόνιο στόχους. Δηλαδή, αν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου (2012-2015) θα έρθουν πολύ πιο νωρίς, για να αποκτήσει άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα η Ελλάδα. Επίσης, αν θα ληφθεί και απόφαση αλλαγής των ονομαστικών στόχων μείωσης του ελλείμματος. Επειδή περιλαμβάνεται σε κανονισμό απαιτεί απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών και δεν μπορεί να γίνει άμεσα.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει ανοχή για το 2011 (να μας επιτραπεί υψηλότερο έλλειμμα), αρκεί να «καλυφθεί» το 2012. Βασική παράμετρος στο παζάρι, πάντως, παραμένει η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης.

Οι παρεμβάσεις του μεσοπρόθεσμου εξετάζονται μία προς μία και πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό κάποιες από αυτές να «φύγουν» εντελώς ως μη αποδοτικές και να αντικατασταθούν από νέες.

Το αίτημα της τρόικας για μαζικές απολύσεις- εφεδρεία και για πολύ μεγάλη μείωση στο μισθολόγιο του Δημοσίου βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει παρεμβάσεις στο μισθολόγιο, που θα φέρουν 1,3 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση (μαζί με το μέτρο της εφεδρείας). Περίπου 450 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από την περικοπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και αορίστου χρόνου και άλλα τόσα από συνταξιοδοτήσεις - αποχωρήσεις αλλά και απολύσεις (με προτεραιότητα όσους είναι κοντά στη σύνταξη ή ιδιαίτερα χαμηλών προσόντων).

Η πρόταση φέρεται να συναντά ενστάσεις ειδικά από συγκεκριμένα στελέχη της τρόικας που ζητούν απευθείας απολύσεις 30.000-50.000 και στο στενό Δημόσιο έως το τέλος του 2012. Αρχικά φωτογραφίζονται οι υπάλληλοι με σχέση αορίστου χρόνου και εν συνεχεία όσοι είναι σε θέσεις που θα καταργηθούν.

Είναι μόνο ένα από τα μέτρα στα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινή θέση, όπως συμβαίνει και στο θέμα των λουκέτων - συγχωνεύσεων φορέων, με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να υπολογίζουν ακόμη μία προς μία τις περικοπές προσωπικού και το δημοσιονομικό τους όφελος.

Διαφωνία υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και για την απόδοση του τέλους στα ακίνητα με την τρόικα να περιμένει πολύ λιγότερα έσοδα να φτάσουν στα ταμεία και να εκφράζει ενστάσεις ότι θα προκαλέσει πλήγμα στην κατανάλωση και άρα σε φορολογικά έσοδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση των επικουρικών, των βασικών συντάξεων σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και σε άλλα ταμεία, μεγαλύτερες περικοπές στα εφάπαξ, στα βαρέα, στις αναπηρικές συντάξεις, λουκέτο σε περισσότερες ΔΕΚΟ, αύξηση των εισφορών προς τα ταμεία, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, ακόμη και στους ανέργους, νέες παρεμβάσεις στη φορολογία του καπνού, των ποτών, αύξηση τελών, διοδίων και μαζική κατάργηση φοροαπαλλαγών.
enet.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails